• Empresa
  • Naturgy escull Lleida per construir la seva quarta planta de biometà

Naturgy escull Lleida per construir la seva quarta planta de biometà

La instal·lació generarà i injectarà gas renovable a la xarxa de distribució de gas equivalent al consum de 16.000 llars

El president i conseller delegat de Naturgy, Francisco Reynés | ACN
El president i conseller delegat de Naturgy, Francisco Reynés | ACN
Redacción VIA Empresa
Lleida
20 de Juny de 2023
Act. 24 de Juliol de 2023

Naturgy, juntament amb les empreses Compost Segrià, Sitra i Servei de Gestió Ramadera, ha iniciat la tramitació d'una nova planta de gas renovable a Torrefarrera (Lleida), una de les principals zones d'Espanya generadores de residus agrícoles i ramaders. La instal·lació, que està previst que es pugui posar en marxa el 2025, representarà una inversió de 18 milions d'euros.

 

La planta tractarà 140.000 tones a l'any de residus agroindustrials i ramaders de la zona, i generarà 60 gigawatts/hora de gas renovable. Aquesta producció equival al consum anual de 16.000 habitatges i evitarà l'emissió a l'atmosfera de 15.000 tones de CO2 a l'any, quantitat equiparable a la plantació de 25.000 arbres. El biometà generat a la planta de Torrefarrera serà injectat directament a la xarxa de gas de Nedgia, la distribuïdora de gas del grup Naturgy, que està preparada per vehicular gasos renovables.

La planta tractarà 140.000 tones a l'any de residus agroindustrials i ramaders de la zona, i generarà 60 gigawatts/hora de gas renovable

"Un clar exemple d'economia circular"

Silvia Sanjoaquín, directora de Nous Negocis de Naturgy, va afirmar que “aquesta nova planta és un clar exemple d'economia circular, gràcies a la revaloració de residus per generar energia i produir adobament d'usos agrícoles, i alhora és un pas més en el camí cap a la descarbonització del sistema energètic”. Per part seva, Abel Torrelles, gerent de Compost Segrià, va apuntar que “per a nosaltres, és una evolució natural de la planta de compostatge, i un pas significatiu cap a la sostenibilitat i l'economia circular. Estem compromesos amb la innovació i la responsabilitat ambiental, i aquesta instal·lació és un testimoni del nostre compromís”.

 

"La instal·lació no només generarà energia, sinó que contribuirà a la reducció de la pressió de la fertilització nitrogenada al territori, ja que amb el posttractament plantejat l'impacte sobre els aqüífers de la ramaderia associada a la planta es reduirà a la meitat”, segons Francesc Miret, copropietari de Servei de Gestió Ramadera.

La major part dels residus que es revaloraran per generar energia en aquesta planta es gestionen actualment a la planta de compostatge de Compost Segrià, annexa a la futura instal·lació de biometà. Addicionalment, el projecte es complementarà amb la producció d'adobs i fertilitzants orgànics, que es podran utilitzar en camps de cultiu locals.