Navarro: “Hem de fer que el sector públic i el privat parlin el mateix idioma”

El delegat de l'Estat al Consorci de la Zona Franca defensa la creació de "nous llocs de treball no tradicionals"

En diversos moments de l'acte, Navarro treu uns plafons per explicar els espais de la Zona Franca En diversos moments de l'acte, Navarro treu uns plafons per explicar els espais de la Zona Franca

“Espero que s’abstinguin i ens permetin investir el president Pedro Sánchez”. Pere Navarro emet una rialla a la qual se sumen tota la resta d’empresaris que l’escolten atents. Especialment els afins al Partit Popular, si és que n'hi ha algun, a qui va destinada la complicitat. Riuen d’aquella manera com només ho saben fer els empresaris, per a qui els colors i les sigles tenen valor, però no tant, segurament, com per avantposar-los a la indústria, la innovació, la sostenibilitat i –és clar­– els guanys.

Les rialles ja auguraven que la petició de Navarro era més un acudit que no pas una proposta més o menys seriosa. Finalment, aquest 23 de juliol s'ha abstingut un partit, sí, però precisament aquell que, en teoria, havia de votar que sí. De totes maneres, tornem a aquell dia 17, que també van passar coses interessants. Música de flashback

Més info: Pere Navarro: "Les zones franques generen un terç del comerç internacional"

D'indústria, d'innovació, de sostenibilitat i de guanys s'està parlant a la sala de reunions de la planta “A” de l’hotel Porta Fira de l’Hospitalet del Llobregat. Abans de l’anècdota, l’esmorzar organitzat per Fem Llobregat amb Pere Navarro, delegat especial de l’Estat en el Consorci de la Zona Franca comença entre croissants, entrepanets, cafè, suc de taronja, confidències i converses discretes.  

Navarro articula la seva intervenció, a través de la qual vol explicar la raó de ser i el valor del consorci, en tres punts diferents: la sostenibilitat econòmica del consorci a llarg termini, el desenvolupament econòmic i social del territori i la integració urbana i sostenibilitat mediambiental.

L'estratègia del consorci són: la sostenibilitat econòmica a llarg termini, el desenvolupament econòmic i social del territori i la integració urbana i sostenibilitat mediambiental

Abans de esplaiar-se amb cadascuna d’aquestes línies de treball, l’exalcalde socialista assenta la base del que, per a ell, és el punt clau pel bon funcionament del consorci:

– Ha d’existir un diàleg constant entre les empreses i l’administració –en aquest punt, mira directament Santiago Ballesté, president de l’Associació Empresarial de l’Hospitalet i Baix Llobregat (AEBALL)– M’encanten actes com aquest! De fet, crec que haurien de ser molt més habituals.

Més info: Barcelona reinventa la impressió 3D d'Europa

Ballesté i tots els presents en la sala mostren complaença, també Rocío Ramírez, tinent d’alcalde a l’Ajuntament de l’Hospitalet del Partit Socialista. En aquest punt, Navarro dóna la clau:

– Hem de fer que el sector públic i el sector privat parlin el mateix idioma.

No perquè sigui una cita extraordinàriament eloqüent ni una ocurrència sense precedent, sinó perquè, en aquest cas, el que es diu i el que es percep són la mateixa cosa. Recorden l’anècdota del principi? És només això, una anècdota, però parla de la sintonia que Navarro pretén que la institució mantingui amb els empresaris.

Pere Navarro: “Hem de fer que el sector públic i el privat parlin el mateix idioma”

D'esquerra a dreta: Rocío Ramírez, Santiago Ballesté i Pere Navarro

Els tres eixos de Navarro

L’exalcalde de Terrassa aclareix: “cap dels impostos que paguen va a parar a la Zona Franca”. Per tant, la “sostenibilitat econòmica del Consorci a llarg termini”, el primer punt que tracta Navarro, no depèn de les taxes als ciutadans, sinó –explica– dels beneficis que s’extreuen de tots els edificis que es van traspassar al consorci a principis del segle XX. Per això és tan important que Barcelona sigui una ciutat on se celebren tantes fires i actes.

– Aquest any, va haver un moment en què vam acollir set esdeveniments internacionals simultanis.

Aquesta bona imatge de la ciutat en l’àmbit empresarial internacional és, doncs, importantíssima de cara a que el Consorci es pugui mantenir.

Una de les obligacions que s’imposa Navarro a sí mateix és la de contribuir al “desenvolupament econòmic, tecnològic i social del territori”. Assegura que el sector públic ha d’explorar nous territoris i noves formes d’economia que han de tenir com a resultat “crear nous llocs de treball no tradicionals”. Al fil d’això, Navarro treu d’una bossa tot un seguit d’objectes de plàstic que han estat fabricats en la Incubadora 3D que va inaugurar el Consorci.

Pere Navarro: "El sector públic ha d’explorar nous territoris i noves formes d’economia que han de tenir com a resultat crear nous llocs de treball no tradicionals”

Al temps que anuncia que s’està construint tota una flota de naus pel desenvolupament de productes i l’avenç tecnològic a la Zona Franca, parla amb orgull de les empreses que, ja a hores d’ara, estan fabricant productes a la Incubadora 3D tals com: pròtesis, instruments musicals, motocicletes elèctriques, etc.

L’últim dels tres punts dels quals parla el delegat especial de l'Estat del Consorci és el que anomena “Integració urbana i sostenibilitat mediambiental”. Navarro sentencia que “o complim amb les normatives europees des de ja, o estarem fent una feinada a les generacions que venen”.

Navarro tanca la sessió amb el compromís del Consorci de la Zona Franca amb el medi ambient i la crida a que totes les empreses facin el mateix. La bona sintonia i l’entesa entre sector públic i privat hauria de passar, sense dubte, per una entesa, també, amb el medi ambient i l’ecologisme.

Més informació
Lidl abastirà el sud d'Europa des de la Zona Franca
Navarro: "El Consorci de la Zona Franca és una fàbrica d'oportunitats"
Eduard Martín: "El 5G donarà servei a la Internet de tot"
Avui et destaquem
El més llegit