Barcelona reinventa la impressió 3D d'Europa

El Consorci de la Zona Franca acull la 3D Factory Incubator i la DFactory 4.0 com a projectes pioners de tot el continent europeu

La impressió 3D ja es pot aplicar a sectors tan diversos com la biotecnologia, la indústria o la farmàcia La impressió 3D ja es pot aplicar a sectors tan diversos com la biotecnologia, la indústria o la farmàcia

Pròtesis dentals, drons, logística... La 3D Factory Incubator ja és una nova realitat de Barcelona. "És la primera incubadora d'alta tecnologia en impressió 3D de tota Europa", ha reivindicat el delegat especial de l'Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), Pere Navarro, durant el passeig inaugural que ha comptat també amb la presència de l'astronauta i ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i l'alcaldessa de Barcelona i presidenta de CZFB, Ada Colau. El futur s'imprimeix en clau catalana i Navarro ha aprofitat la trobada tecnològica per apel·lar a un proverbi africà: "Si vols anar de pressa camina sol, però si vols arribar lluny camina acompanyat". 

Navarro: "És la primera incubadora d'alta tecnologia en impressió 3D de tota Europa"

La primera incubadora europea de fàbriques d'impressió 3D consta de sis tecnologies diferents d'impressió 3D, quatre impressores industrials i tres impressores petites així com equips de metrologia, control de qualitat i software de disseny per fer les delícies de qualsevol gran empresa, pime o startup que vulgui crear "peces pràcticament impossibles i a demanda".

Incubadora 3D ACN

Incubadora d'Impressió 3D del Consorci de la Zona Franca de Barcelona | ACN 

En concret, la 3D Factory Incubator ocupa un espai de 600 metres quadrats a l'edifici corporatiu del CZFB i té forma de cub transparent amb el sostre en forma d'onada dissenyat per l'arquitecte postmodernista Ricardo Bofill. Un dels grans objectius és "dinamitzar la transformació productiva de les pimes cap a la indústria 4.0" d'acord amb els objectius de l'Estratègia UE2020 i Horitzó 2020

Incubar 100 empreses en 5 anys

De moment, ja hi ha fins a 34 empreses, de les quals 7 internacionals i 27 espanyoles que es troben en tràmits d'acceptació per entrar a la incubadora. El seu origen és transversal: béns de consum, béns d'equip, salut, projectes de mobilitat, consultoria, tecnologies de la informació (TIC), quimica i logística. Així doncs, la nova fita preveu incubar fins a 100 empreses en els pròxims 5 anys ja sigui en un despatx privat, un coworking o de forma virtual.

Més info: Navarro: "El Consorci de la Zona Franca és una fàbrica d'oportunitats"

La inversió inicial és de 3 milions d'euros i compta amb una dotació del 50% de fons europeus Feder, en el qual hi han participat altres entitats com la Fundació Leitat i Incyde. Així doncs, tampoc s'ho han volgut perdre Jordi W.Carnes, president de la Fundació Leitat i exdirector general de Turisme de Barcelona, i José Luis Bonet, president de la Fundació Incyde i expresident de Freixenet i la Fira de Barcelona

3D Consorci Zona Franca de Barcelona

La maqueta de la DFactory | ACN 

En aquest sentit, totes tres institucions coincideixen a destacar la importància de la col·laboració público-privada per tirar endavant un projecte d'aquesta envergadura. "La 3D Factory Incubator presta serveis al llarg de tota la cadena de generació de valor: consultoria de negoci, fabricació de peces en 3D, certificació de les produccions i suport en la comercialització", afegeixen.

Tot plegat, inclou també àrees de coworking, oficines, zones de disseny, producció i post processos, àrees de formació o sales de reunions i innovació. 

DFactory 4.0: 100 MEUR i 70.000 metres quadrats

"Serà entre modernista i disruptiu", augura el director d'urbanisme del CZFB, Mario Serrano, just abans d'il·lustrar amb unes ulleres de realitat virtual el render (imatge digital) de la futura DFactory 4.0 dins el qual s'inclou també el 3D Factory Incubator. Aquest altre projecte "més gran i ambiciós" s'ubicarà en un espai de 70.000 metres quadrats als terrenys de l'antiga fàbrica de Seat a la Zona Franca i suposarà una inversió de 100 milions d'euros dins l'estratègia de convertir Barcelona en "el hub d'innovació en economia 4.0 del sud d'Europa".  

Chacón: "En el context global o anem junts o no anirem enlloc"

De moment, es preveu que la primera fase del DFactory 4.0 engegui motors durant el primer trimestre de 2020 amb 17.000 metres quadrats d'oficines, laboratoris i incubació per atreure "empreses innovadores, talent i inversió". "Un actiu més per consolidar Catalunya com a territori de referència internacional en impressió 3D", ha reivindicat la consellera Àngels Chacón.

Pedro Duque i Àngels Chacón ACN

El ministre Pedro Duque i la consellera Àngels Chacón al CZFB  | ACN 

Segons dades de la Conselleria d'Empresa i Coneixement, ja hi ha més de 90 empreses arreu de Catalunya amb una facturació de més de 240 milions d'euros associats a la impressió 3D i es preveu que la taxa anual de creixement d'aquest tipus d'activitat sigui del 25% fins a 2020. "En el context global o anem junts o no anirem enlloc", ha insistit en referència al proverbi africà de Navarro. 

La impressió 3D i les coses que importen... 

El ministre Pedro Duque també ha volgut dir-hi la seva: "És una grata notícia estar per davant en les coses que importen" i "que aquesta incubadora estigui a Barcelona no és casualitat". De nou, ha reivindicat l'esperit de col·laboració per potenciar el sud d'Europa com a lloc de trobada entre les millors universitats, la millor iniciativa personal o els millors laboratoris d'investigació i desenvolupament. "Esperem que sigui l'inici de moltes coses que passaran a Barcelona", ha assegurat. To be continued... 

Duque: "És una grata notícia estar per davant en les coses que importen i esperem que sigui l'inici de moltes coses que passaran a Barcelona"

Per la seva banda, l'alcaldessa Ada Colau ha fet precampanya reivindicant la seva voluntat de convertir Barcelona encara més en "capital de ciència, innovació i tecnologia" amb "un ecosistema que és l'enveja de molts". "El canvi tecnològic no ha de consolidar desigualtats o privilegis sinó tenir una oportunitat democratitzadora", ha defensat. 

"El Consorci de la Zona Franca de Barcelona és una fàbrica d'oportunitats", assegurava Navarro en un Dinar Cambra organitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona i ha insistit aquest dilluns un cop més. Més enllà de la 3D Factory Incubator, el CZFB regit per l'Ajuntament de Barcelona i el Govern espanyol ja treballa dins el seu full de ruta en altres projectes com polígons "més humans" amb espais verds i regions 5G", el barri dels mil·lenials a la Marina o el Congrés Mundial de Zones Franques a finals del mes de juny de 2019.

Zona Franca de Barcelona, terra d'oportunitats i experimentació econòmica, política i tecnològica. Qui li hauria dit a Johannes Gutenberg ara fa més de 550 anys que el seu revolucionari invent s'acabaria convertint en ple segle XXI en una incubadora d'alta tecnologia en impressió 3D... 

Més informació
Sanmartín: "Alliberarem la impressió de la caixa tancada"
Ramon Pastor: "Amb la impressió 3D t'imprimiràs la peça que se't trenqui de la rentadora"
Lidl abastirà el sud d'Europa des de la Zona Franca
Avui et destaquem
El més llegit