Oriol Guixà (La Farga), nou president de Femcat

La patronal nascuda el 2004 és pròxima a l'independentisme i aglutina més de 500 empreses que conformen el 8% del PIB català

Oriol Guixà, nou president de Femcat | Femcat Oriol Guixà, nou president de Femcat | Femcat

Oriol Guixà (Barcelona, 1952) és el nou president de Femcat, en substitució de l'empresari David Marín (Inaccés), ja que la tradició de la fundació és que la cúpula es renovi cada dos anys. Tot i que els estatuts de la fundació fixen en tres anys la durada dels mandats, la tradició és que passats els dos primers exercicis el president plegui. Guixà, molt conegut al món empresarial català, és el president de l'empresa de semielaborats de coure La Farga YourCopperSolutions ubicada a les Masies de Voltregà (Osona) i que factura més de 1.000 milions d'euros. El volum de vendes a l’estranger de La Farga equival aproximadament a l’1% de les exportacions catalanes.

Oriol Guixà, impulsor de Femcat des del 2004, ocupa altres càrrecs a banda de l'empresa familiar. Guixà és vocal del ple de la Cambra de Comerç de Barcelona amb el nou mandat de Josep Santacreu, membre del Comitè Executiu d'UPM (Unió Patronal Metal·lúrgica), conseller d'IWCC (International Wrought Copper Council), conseller assessor regional del BBVA i conseller del comitè del coure del LME (London Metal Exchange), entre altres.

Enginyer industrial en l’especialitat de mecànica a l’Escola d’Enginyers Industrials de Madrid i enginyer aeronàutic, especialitat en motors, míssils i motors propulsors a l’Escola d’Enginyeria Aeronàutica de Madrid, també va ser professor de mecànica i cinemàtica i dinàmiques de màquines a l’Escola d’Enginyers Industrials de Barcelona.

Més info: Qui és qui al lobby empresarial Femcat

En aquesta nova etapa Guixà planteja activar els aprenentatges internacionals dels viatges de benchmarking, fins el moment nou viatges, sobre grans temes estratègics: recerca, innovació i transferència de tecnologia, infraestructures i connectivitat aèria, foment de l’emprenedoria, competitivitat industrial, FP dual o administració digital i eficient, sempre amb visió de llarg recorregut. A més a més, es posarà en valor "Catalunya com a sistema connectat", creant sinergies de tots els actius, recursos i potencialitats al territori per ser una economia més forta i s’impulsarà l’ecosistema d’innovació i la transferència de coneixement propiciant plataformes de col·laboració activa entre el sector empresarial i emprenedor amb les institucions acadèmiques, centres tecnològics i l’administració pública.

El novè president de Femcat

Els membres de Femcat a la seu de les Nacions Unides l'octubre de 2023 | Femcat
Els membres de Femcat a la seu de les Nacions Unides l'octubre de 2023 | Femcat

Guixà és el novè president de Femcat que va tenir Joaquim Boixareu com a primer cap visible i Xavier Cambra com a secretari. Posteriorment el van seguir Josep Mateu (2009-2011), Carles Sumarroca (2011-2013), Miquel Martí (2013-2015), Ramon Carbonell (2015-2016), Pau Relat (2017-2018), Elena Massot (2019-2022) i David Marin (2022-2024). El Secretari General, Xavier Cambra, que en els primers anys de la fundació va fer-se càrrec de responsabilitats executives, va ser rellevat a principis de 2016 per Immaculada Amat.

Nascuda el 2004 per donar veu als empresaris que no se sentien representats pel Cercle d'Economia, Femcat agrupa empresaris de la talla de Joan Font (Bon Preu), Josep Mateu (Racc), Joaquim Boixareu (Irestal Group), Miquel Martí (Moventia), Pau Relat (MAT Holding i president de Fira de Barcelona) o Anna Bosch (Grupo Noel), amb facturacions superiors als 300 milions d'euros i que, en alguns casos, poden assolir els 1.000 milions d'euros. 

Més info: Osona, la locomotora econòmica de primera divisió

El creixement de l'organització va ser ràpid, amb 21 nous membres incorporats l’any 2006 i 32 el 2007, assolint els 89 membres als inicis de 2009. Aquests van superar els 100 per primera vegada l’any 2015. Entre els seus eixos destaca millorar la capacitat emprenedora i d'innovació, projectar Catalunya al món, vetllar per la millora de la competitivitat i assegurar la cohesió social de Catalunya. Fa més de mig any, Teresa Navarro, directora general de Femcat, va renunciar al càrrec per embarcar-se en un nou projecte d'energies renovables i va donar el relleu a l'exdirectora general d'Acció Exterior a la Generalitat, Muntsa Vilalta, que és la nova directora general de Femcat des de l'1 de juny de 2023.

L'acompanyen com a vicepresidents Xavier Fitó (Semillas Fitó), Jaume Sanabras (Marlex), Jaume Alsina (BonÀrea) i Eulàlia Planes (Dispur).

Femcat aglutina més de 500 empreses que donen feina a 70.000 treballadors i que conformen el 8% del PIB català

Gran part dels membres de Femcat són de la província de Barcelona, de Girona i de Lleida, amb molt pes osonenc. Entre els pròxims reptes volen comptar amb més associats de Tarragona. Femcat aglutina més de 500 empreses que donen feina a 70.000 treballadors i que conformen el 8% del PIB català. Anualment fan programes com Escola i Empresa, amb el qual destacats socis de la fundació visiten escoles per explicar la seva experiència com a empresaris, i també viatges de benchmarketing cada dos anys arreu del món per compensar el "neguit empresarial d’acompanyar el progrés del nostre país". 

Més informació
Muntsa Vilalta pren el relleu de Teresa Navarro a la direcció general de FemCAT
Femcat aposta pel multilingüisme com a clau empresarial
Avui et destaquem
El més llegit