• Empresa
  • Grupo Gallo, la pasta catalana que frega els 80 anys

Grupo Gallo, la pasta catalana que frega els 80 anys

Des del màxim de 240 milions d'euros de 2022, les vendes de la companyia catalana han lliscat cap a baix en els dos exercicis següents

La planta del Grupo Gallo a Esparreguera | Cedida per Pastas Gallo
La planta del Grupo Gallo a Esparreguera | Cedida per Pastas Gallo
Roger Vinton
Escriptor
21 de Novembre de 2025 - 04:55

Aquesta mateixa setmana s’han conegut els números corresponents a l’exercici 2024 del Grupo Gallo, empresa d’alimentació nascuda a Catalunya fa prop de 80 anys. Tal com VIA Empresa va informar puntualment, les xifres de vendes van ser inferiors a les de l’exercici anterior, el de 2023, en un 3%.

 

No és el primer any que la companyia recula, perquè des del gran salt del 2022, les vendes han lliscat cap a baix en els dos exercicis següents. Quan fem esment del salt produït tres anys enrere, ens referim a l’adquisició de la firma italiana ASI Food, que té com a principal marca Ta-Tung, especialitzada a menjar preparat i que va permetre pujar els nivells de facturació globals de la companyia.

Els més de 240 milions de vendes d’aquell 2022 marquen el màxim històric de la companyia, que el 2019 va canviar de mans després que la família Espona es desfés de la majoria de les seves participacions en benefici del fons d’inversió madrileny Proa Capital. Avui dia, la família fundadora només reté una participació minoritària. En aquell moment, la transacció del 100% del capital en favor de Proa es va dur a terme a canvi de 227 milions d’euros, però amb la possibilitat que els antics accionistes poguessin recomprar cadascun fins a un 5% de l’empresa, moviment que es va acabar executant.

 

El fons Proa Capital és una de les firmes de capital d'inversió (private equity) més importants de l’Estat, amb un patrimoni gestionat superior als 2.000 milions d’euros. Algunes de les empreses que figuren o han figurat a la seva cartera d’inversions, a més de Gallo, són la companyia de pàrquings Saba, l’empresa d’embotits Palacios, la cadena de restaurants Vips o la cadena de comerç al detall La Casa de las Carcasas, especialitzada en la comercialització de fundes protectores de telèfons mòbils. En l’àmbit català, són accionistes de la firma de pintures acríliques Vallejo, que té la seu a Vilanova i la Geltrú (Garraf), i també d’IPD, una empresa que es dedica als implants dentals, ubicada a Barcelona.

A més de Gallo, Proa Capital controla o ha controlat companyies com Saba, Palacios, Vips o La Casa de las Carcasas, entre altres

L’existència de Proa Capital és derivada d’una companyia d’inversions i assessorament que va existir abans i que els coneixedors del sector recordaran, perquè N+1 va ser unes de les firmes més conegudes en el seu moment dins de l’àmbit corporatiu, com a inversors i assessors. Aquesta N+1, fundada per Santiago Eguidazu Mayor (procedent de l’ecosistema privilegiat dels tècnics comercials i economistes de l’Estat), el 2016 es va transformar en Alantra per poder disposar d’una marca més amigable en l’àmbit comercial i que pogués ser registrada al món sencer.

Un grup de professionals que havia format part d’N+1 va independitzar-se i van crear Proa Capital. Els fundadors van ser Fernando Ortiz Vaamonde (del planter de la universitat pontifícia de Comillas, i amb experiència en una de les grans firmes mundials d’auditoria), Santiago Gómez Fraile i Carlos Gordillo Cruz.

Els inicis de Gallo, a Rubí

Per la seva banda, la història de Pastas Gallo comença el 1946, quan Josep Espona Bañares era propietari d’una fàbrica de farina a Rubí (Vallès Occidental). La segona generació familiar, amb Pedro Antonio Espona Massana al capdavant, va estructurar el negoci en tres àrees diferents: fabricació, a través de la firma Productos Alimenticios Gallo, distribució, sota l’empresa Comercial Gallo, i plats precuinats, amb l’emblema Productos Alimenticios Frescos.

Un anunci antic de Pastas Gallo | Cedida
Un anunci antic de Pastas Gallo | Cedida

Aquesta tercera pota del negoci va ser la darrera a incorporar-se a l’empresa familiar. Avui dia, la gamma de productes abasta els caldos, les salses, les farines, el pa ratllat i, per descomptat, la pedra angular del negoci, com és la pasta. En aquest últim àmbit, presumeixen d’oferir més de 200 varietats de pasta, entra la seca i la fresca. No totes les varietats són de blat, perquè també disposen de pasta de llenties, de cigrons i de pèsols.

Dins la vertical dels caldos, destaquen l’escudella, el de marisc i el clàssic de pollastre. L’apartat de les salses el divideixen en el que defineixen com a ambient, que inclou bolonyesa, napolitana o pesto, entre d’altres, i les que etiqueten com a fresques. A les farines també han introduït matèries primeres diferents del blat, com és el cas de la civada o el cigró. Finalment, de pa ratllat, n’ofereixen quatre modalitats diferents. Com hem comentat abans, els plats preparats es comercialitzen sota la marca Ta-Tung, que promet autèntic menjar asiàtic.

Catalunya continuarà perdent pes dins del procés productiu de Gallo, atès que la planta de Granollers deixarà de fabricar pasta seca per primer cop

Aquest mateix 2025, s’han produït modificacions a la cúpula de l’empresa, perquè el conseller delegat, Fernando Fernández Soriano, ha deixat el càrrec per passar a presidir Promarca, que és l’associació espanyola d’empreses fabricants de marques líders de gran consum. L’entrada de Fernández a Gallo s’havia produït precisament amb la compra de Proa Capital i amb la seva marxa ha quedat com a primer executiu qui era el director general, Néstor Nava Antón. També enguany s’ha sabut que Catalunya continuarà perdent pes dins del procés productiu de Pastas Gallo, fins al punt que la planta de Granollers (Vallès Oriental), un actiu històric del grup, quedarà afeblida i deixarà, per primer cop, de fabricar pasta seca.