Penguin Random House fa un salt logístic de 36 milions d'euros

A partir del segon semestre del 2024, el grup editorial gestionarà la distribució de 35 milions de llibres anuals, a tot l'Estat i 36 països, des de Cerdanyola

Imatge de l'acte protocolari a Cerdanyola del Vallès | Aleix Ramirez Imatge de l'acte protocolari a Cerdanyola del Vallès | Aleix Ramirez

“Per nosaltres és fonamental oferir un servei eficient i competitiu als llibreters i els autors”, apunta Núria Cabutí. Sota aquest pretext, la CEO de Penguin Random House ha justificat l’aposta del grup editorial pel nou centre logístic de Cerdanyola del Vallès. La futura instal·lació estarà operativa durant el segon semestre de l’any 2024 i tindrà una  superfície de 42.000 metres quadrats amb capacitat per acollir 20.000 títols. Fins ara, la distribució de Penguin es repartia en cinc centres situats en llocs com Pallejà, Sabadell o la Zona Franca. “El plantejament serà, de forma progressiva, traslladar tota l’activitat logística a Cerdanyola”, exposa Cabutí. Segons càlculs de l’ajuntament de la ciutat vallesana, l’aterratge de Penguin Random House generarà 300 nous llocs de treball directes i 1.100 d’indirectes. 

Per la seva banda, David Alcázar, màxim responsable de Segro a Espanya ha destacat la “situació estratègica” del futur actiu, amb proximitat a la ciutat de Barcelona i altres punts de connexió com l’AP-7 o la C-58. Especialitzada en instal·lacions logístiques, Segro s’encarregarà del desenvolupament del projecte. “Parlem d’una nau intel·ligent d’última generació amb punts de recàrrega de vehicles elèctrics i aparcament per tota la plantilla”, manifesta Alcázar. 

Sense deixar la part tècnica, Cabutí ha donat a conèixer que dels 36 milions d’euros d’inversió per dur a terme la construcció del centre, 16 es destinen a tots els equipaments tecnològics. Penguin i Segro coincideixen a destacar que un dels principals reptes a complir amb el futur actiu és la sostenibilitat i el respecte a l’entorn. En aquest sentit, el projecte també recull tot un seguit de zones verdes obertes a la ciutadania. 

Més info: Núria Cabutí: "No pots anar pel món vetant cultura"

De Cerdanyola a tot el món 

Un cop entri en funcionament, des de Cerdanyola es gestionarà la distribució a 1.600 punts de venda arreu de l’Estat i 36 països. Davant les dificultats que han viscut algunes empreses del món editorial per fer arribar els llibres al mercat, Núria Cabutí s’agafa a aquesta incidència per explicar l’aposta milionària del grup que dirigeix pel Vallès. Penguin té la missió de generar un moviment de 35 milions de llibres anuals, uns 130.000 diaris. “Al magatzem de Cerdanyola tindrem 42 dels 61 segells del catàleg”, afirma l’executiva. Segells com Lumen, Alfaguara, La Magrana, Debate, Salamandra i Suma de Letras.

Penguin Random House té una plantilla de 650 treballadors, dels quals un 80% desenvolupen la seva tasca a Catalunya. Concretament, l’àmbit de la distribució ocupa 130 persones. Més enllà de la seu de Barcelona i les oficines de Madrid, la firma editorial té seus a Mèxic i Miami, entre altres localitzacions. Des de la ciutat del sud dels Estats Units es vigila el negoci del país i el món hispà. No es pot obviar el pes de Penguin en un mercat pròxim com és Portugal. 

WhatsApp Image 2023 09 14 at 11.28.47
Imatge del terreny on es construeix el futur centre de distribució | Aleix Ramirez

En una entrevista recent a VIA Empresa, Cabutí va assegurar que el catàleg de Penguin Random House està format per 20.000 obres de 12.000 autors. L’any passat, el 60% dels nous títols publicats van ser escrits per homes i el percentatge restant correspon a les dones. En clau d’irrupció de la tecnologia dins la lectura, Núria Cabutí defensa que la prioritat “és que la gent llegeixi el contingut publicat, el format és secundari”.

Més informació
Penguin Random House adquireix Roca Editorial
El llibre d’estiu: una lectura és qüestió de temps
Avui et destaquem
El més llegit