Les pimes pletòriques i reivindicatives

Pimec lliura els seus premis anuals en una jornada que acull l'empresariat català al Museu Nacional d'Art de Catalunya

Escenari dels premis Pimes 2018 | AAD Escenari dels premis Pimes 2018 | AAD

Un any més, les petites i les mitjanes empreses tornen a ser les protagonistes. El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) ha obert les portes de la seva emblemàtica Sala Oval per acollir la nit més especial dels Premis Pimes organitzats per Pimec. "Les nostres empreses van bé, malgrat certes informacions negatives que fa un temps es donaven", ha reivindicat Josep González, president de la patronal catalana. 

González: "Les nostres empreses van bé, malgrat certes informacions negatives que fa un temps es donaven"

De moment, així ho avalen xifres com el PIB català que creix al voltant del 3% des de fa 15 trimestres i per sobre de la mitjana espanyola o la indústria i la construcció que creixen per sobre del 5%. Alhora, González també ha destacat que la ràtio de patrimoni net sobre passiu de les pimes és del 52% mentre que durant el 2000 era només del 36%

Més info: Per què les pimes són imprescindibles?

El president de Pimec també ha plantejat l'elevat preu de l'electricitat, el Pacte Industrial de Catalunya, la FP, la xarxa de rodalies catalanes i el Corredor Mediterrani com a reptes pendents. "Ens ha sorprès que no fóssim ni informats ni convidats a l’acte reivindicatiu del Corredor celebrat fa poques setmanes a Barcelona, tenint en compte que representem la veu del 99,9% del teixit empresarial: les pimes", ha etzibat.

En aquesta mateixa línia, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha criticat que "és increïble que no siguem capaços de fer el Corredor Mediterrani que té un consens absolut". 

 

González: "Ens ha sorprès que no fóssim ni informats ni convidats a l’acte reivindicatiu del Corredor celebrat fa poques setmanes a Barcelona"

En clau política, González ha urgit als governs espanyol i català a "construir veritables ponts de diàleg" i millorar les seves relacions. En concret, s'ha mostrat sorprès per la fuga de seus socials de les empreses i ha emplaçat a derogar el decret llei: "És una qüestió més simbòlica que efectiva, però avui els simbolismes compten". 

"No hauria estat més fàcil fer una proposta engrescadora en comptes d’atacar l’economia catalana", s'ha preguntat en clau retòrica el president de la Generalitat, Quim Torra, abans d'aixecar reiterats aplaudiments entre els quasi mil empresaris que es trobaven entre el públic. La llista de greuges no s'ha fet esperar: la factura elèctrica més cara d'Europa, el Corredor Mediterrani (de nou) o la gestió de ports i aeroports, entre d'altres. "Hem vist com s'ha utilitzat l'economia per deteriorar l'independentisme", ha postil·lat.

Torra: "Hem vist com s'ha utilitzat l'economia per deteriorar l'independentisme"

Tant a l'economia com a la política, Torra ha reivindicat que "voldríem poder decidir què volem ser". ​Tot això davant de la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, que ha promès treballar pel Corredor Mediterrani i pel compliment de l'Estatut i la disposició addicional tercera.

La llista de premiats

Des del jurat s'ha valorat especialment "la millora de la productivitat, l'ús de la tecnologia, la innovació, la creativitat i el compromís social". De fet, només hi havia dues condicions per guanyar: ser una pime amb menys de 249 treballadors i tenir una xifra de negoci inferior als 50 milions d'euros. 

La llista de guardonats és llarga: Pere Relats (Reconeixement empresarial), Els Matins de TV3 (Millor Treball Periodístic), Enric Calvo (Reconeixement en el comerç (a títol pòstum)), Anna Mendoza (Reconeixement a la segona oportunitat empresarial), NGNY Devices (Pimec Jove), Industrias TAPLA (Valors d’empresa), Clos Galena (Qualitat Lingüística en el món empresarial, Sorbos (Microempresa més competitiva), SAT Apícola El Perelló – Mel Muria  (Petita Empresa més competitiva) i Voxel Group (Mitjana Empresa més competitiva). 

Més info: El Corredor Mediterrani fa història a Barcelona

Més enllà de Torra i Colau, tampoc s'ho ha volgut perdre la primera línia del món econòmic i polític: el president del Parlament, Roger Torrent; el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès; la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón; l'alta comissionada per a l'Agenda 2030, Cristina Gallach; el president del Consell de Cambres de Catalunya, Miquel Valls, o la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, entre d'altres.

Des de la Fundació Pimec ja s'ha començat a caminar cap a "una nova manera de fer i ser empresa". I això passa per contribuir al full de ruta universal de l'Agenda 2030 i treballar per aconseguir que es compleixin els 17 objectius que van signar els 193 líders mundials, entre els quals destaquen erradicar la pobresa extrema així com combatre la desigualtat, la injustícia o el canvi climàtic de cara al 2030. 

El sopar ha tingut de nou un regust solidari i és que les aportacions fetes pels assistents s'han destinat al programa Emppersona de la Fundació Pimec que ja ha donat suport a més de 900 empresaris i autònoms que s'han quedat sense feina i busquen una segona oportunitat. "Confio en la fortalesa de Catalunya, del seu teixit econòmic i de la seva societat", ha conclòs González. 

Més informació
Voxel Group s’encarrega de les teves factures
Mel Muria busca internacionalitzar-se en el mercat gurmet
Menja't la palla del teu còctel
Avui et destaquem
El més llegit