La futura planta de xips a Cerdanyola del Vallès es centrarà en "el disseny dels xips"

Segons ha assenyalat el el secretari d'Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat, el disseny de xips "no necessita inversions tan massives que considerem fora del nostre abast"

Miquel Puig, secretari d'Assumptes Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat de Catalunya | Europa Press Miquel Puig, secretari d'Assumptes Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat de Catalunya | Europa Press

La planta de fabricació de xips a Catalunya que s'ubicarà a Cerdanyola del Vallès se centrarà en el disseny de xips fets a partir de materials innovadors. Així ho ha avançat el secretari d'Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat, Miquel Puig, en una entrevista a Catalunya Informació. La instal·lació de la planta, pactada el 21 de desembre a una trobada entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i de la Generalitat, Pere Aragonès, estarà operativa el 2026 després d'una inversió d'uns 300 milions d'euros i comptarà amb uns 200 treballadors.

"Volem centrar-nos en el disseny de xips, és una cosa que es pot fer perquè no necessita inversions tan massives que considerem fora del nostre abast", ha assenyalat Puig a l'entrevista. Segons ha subratllat, el disseny de xips "requereix molt talent, molt intensiu en mà d'obra d'alta qualitat, però no requereix aquestes instal·lacions" amb grans inversions. El secretari d'Afers Econòmics ha apuntat que aquesta és una aposta estratègica per a Europa, ja que fabricar els xips aporta més seguretat i menys dependència del mercat asiàtic.

El finançament del projecte es realitzarà a través del Perte de microelectrònica i semiconductors i la Generalitat farà l'acompanyament. De fet, segons ha explicat el Govern de la Generalitat, la construcció de la planta s'emmarcarà en una xarxa d'una desena de centres de recerca i l'acord permetrà accelerar la seva construcció "atès el seu caràcter de tractor i la seva contribució a l'autonomia estratègica".

La Generalitat pivotarà el projecte, amb la col·laboració de Barcelona Global, entitat que ha ajudat a impulsar-ho juntament amb l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia, el Sincotró Alba, l'Institut de Microelectrònica de Barcelona, l'Institut de Ciències Fotòniques i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Més informació
La Generalitat crea l'aliança de semiconductors i xips de Catalunya
Catalunya acull el 26% de les filials estrangeres a l'Estat
Catalunya, la segona comunitat de l'Estat que més diners ha rebut dels fons europeus
Avui et destaquem
El més llegit