Flexibilitat i conciliació, protagonistes dels premis Empresa Innovadora

Barcelona Activa guardona Blueknow, Most Enginyers, Mercabarna i Unió de Mútues per les seves mesures en benefici de la millora de la qualitat de vida

Barcelona Activa entrega el Premi Barcelona a l'Empresa Innovadora | Cedida Barcelona Activa entrega el Premi Barcelona a l'Empresa Innovadora | Cedida

L’empresa d’ecommerce Blueknow SL, la consultoria d’enginyeria i d’arquitectura Most Enginyers SL, la ciutat alimentària Mercabarna i la Unió de Mútues han obtingut el Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps 2018, en la setena edició d’aquests guardons. Segons informa l'Ajuntament de Barcelona, el reconeixement posa en relleu les bones pràctiques de les empreses en tant a mesures que afavoreixen la productivitat i una gestió del temps més saludable i igualitària.

Més info: Fitxar i conciliar: la quadratura del cercle?

Però l'important del certàmen no és només la victòria, sinó que el seu objectiu és generar, tal i com apunten, "una sensibilització sobre aquestes innovacions que beneficien tant a l’empresa i l’organització com a les persones que hi treballen, contribuint a la millora de la qualitat de vida de les persones de la ciutat". 

A més, també és un incentiu perquè les empreses barcelonines se sumin al Pacte del Temps, un compromís de ciutat amb diferents eixos com la salut, l’educació, la cura de les persones, el treball en les organitzacions, la participació i els serveis de la ciutat, per tal d’aconseguir conjuntament posicionar Barcelona al costat d’altres països nòrdics que segueixen uns horaris i uns ritmes de vida professionals i personals més saludables i igualitaris.

Premi a la flexibilitat horària

Les categories del premi s'han dividit segons el nombre de les persones treballadores. En la categoria d’empresa de menys de 10 persones treballadores s'ha guardonat Blueknow SL "per haver implementat mesures com el teletreball, la flexibilitat horària, la formació en horari laboral, la possibilitat de gaudir de més vacances i tenir en compte la situació de les persones treballadores amb fills i familiars a càrrec". A més, han valorat el fet que l’empresa, del sector digital dedicada a l’ecommerce, promou la participació del personal en la presa de decisions sobre mesures de conciliació i facilita el dret a la desconnexió digital durant el cap de setmana, les festes i l’horari nocturn.

Més info: Fi del canvi d'hora: salut, oci o negoci?

En la categoria d’empresa entre 10 i 50 persones treballadores el premi ha estat per Most Enginyers SL, per haver implementat l’horari europeu de 8.15 hores a 16.15 hores amb 30 minuts per dinar. La mesura, dirigida a tota la plantilla, ha estat adoptada pel 68,75% de la mateixa. A més, aquelles persones que no desitgen l’horari europeu tenen flexibilitat horària a l’inici de la jornada laboral. També es valora que l’empresa, dedicada a l’enginyeria, facilita una bossa horària de compensació i ofereix flexibilitat en el cas de necessitat per imprevistos externs.

Mentrestant, en la categoria d’empresa de 51 a 250 persones treballadores, Mercabarna es corona com la millor per haver implementat la jornada de 37,5 hores i una jornada intensiva al matí tot l’any pel col·lectiu majoritari (el 70% de la plantilla) amb flexibilitat d’entrada i sortida. A més, les persones treballadores disposen, entre d’altres, d’una bossa d’hores per utilitzar en funció de les seves necessitats, gaudeixen de permisos més enllà de la legislació vigent i realitzen formació en horari laboral. Es valora la trajectòria de l’empresa en l’àmbit de la conciliació, la sostenibilitat i la igualtat, havent passat l’horari del mercat de la fruita de la nit al dia en un sector complex com l’alimentari.

Per acabar, en la categoria d’empresa de més de 250 persones treballadores el premi ha estat per a Unió de Mútues per haver facilitat a través del Pla d’Igualtat, entre d’altres, un permís de paternitat de sis setmanes (abans d’ampliar-se per llei), per afavorir la corresponsabilitat entre dones i homes, un permís retribuït de fins a 10 dies laborals per a la cura de persones dependents i per haver impulsat una guia de beneficis per a que totes les persones coneguin i accedeixin fàcilment a la mateixa informació. 

Més informació
Barcelona Activa, premiada per les seves pràctiques en igualtat de gènere
Barcelona Activa porta 20 startups barcelonines al 4YFN
Barcelona Activa dóna feina a cinc persones cada dia
Avui et destaquem
El més llegit