Pimec quantifica en 700 MEUR el cost de perdre els cultius a l'Urgell

La patronal exigeix planificar la gestió de l'aigua a llarg termini perquè amb l'actual sequera "s'ha fet tard"

Antoni Cañete, president de Pimec | ACN Antoni Cañete, president de Pimec | ACN

Pimec comença a posar xifres a l'impacte de la sequera en el sector primari. L'afectació és de fins als 160 milions d'euros al Segrià, la Segarra, les Garrigues i el canal d'Urgell, però si la falta d'aigua mata els arbres i el cultiu, les pèrdues superaran els 700 milions només a la zona de l'Urgell. Des de la patronal reconeixen que en la gestió de l'actual sequera "es va tard" i critiquen la falta de planificació després de 23 mesos sense pluges. La patronal pressiona perquè es faci una planificació a llarg termini davant "una crisi alimentària i social" que pot ser un punt de no retorn a les zones rurals.

El president de Pimec a Tarragona, Jordi Ciuraneta, ha demanat que aquesta crisi de l'aigua no enfronti sectors i territori i que les administracions s'han de posar a treballar per donar solucions "a tothom". La patronal està presentant per tots els territoris el seu manifest Economia, aigua i futur, de manera que els seus 150.000 associats contribueixin i pressionin per "crear aquesta reflexió" sobre com caldrà gestionar l'aigua en el futur. "Avui ja hem fet tard i segurament és irreversible, a no ser que plogui", ha reconegut Ciuraneta.

L'afectació és de fins als 160 milions d'euros al Segrià, la Segarra, les Garrigues i el canal d'Urgell

L'entitat demana "preveure, organitzar i treballar" per evitar situacions com l'actual i "aprofitar aquesta crisi, que serà alimentària i social, per generar oportunitats". Ciuraneta ha alertat que el sector primari i tota la resta d'activitats econòmiques "arribem al precipici" i cal "començar a fer les coses diferents". A les administracions se'ls ha reclamat que "vagin més enllà de gestionar normatives" perquè el país ha de decidir "quin projecte territorial i agroalimentari defensa", si vol "un model de territori viu o sense ningú, amb territoris despoblats, sense gestió i sense qui produeixi aliments per a les ciutats".

Més info: Pimec demana establir ajuts directes davant la sequera

Pimec també remarca que s'han de corregir aspectes com la pèrdua del recurs. "Si haguessin aconseguit reduir les pèrdues dels pantans que els tècnics situen al 25%, Sau estaria ple. És molt gràfic", apunta el president de l'entitat a Tarragona. També es qüestiona que amb la incertesa que genera la sequera a les Terres de l'Ebre, s'hagin fet desembassaments a l'Ebre "per generar energia barata" o que es porti aigua del Segre a Mequinensa per afavorir la nuclear d'Ascó. "Des de les pimes, d'aquestes coses creiem que n'hem de parlar", ha defensat Ciuraneta.

 

Més informació
Pimec valora negativament el repunt de preus
Pimec demana una millor col·laboració publicoprivada en el desplegament dels Next Generation
Pimec demana dirigir el PERTE agroalimentari cap a la petita empresa
Avui et destaquem
El més llegit