Quartup i l'evolució real dels negocis en temps de covid-19

L'empresa de consultoria i solucions tecnològiques incrementa la seva càrrega de treball durant el confinament i espera arribar al milió d'euros de facturació el 2020

Les oficines de Quartup | Cedida Les oficines de Quartup | Cedida

Quartup és una empresa que fa anys que existeix, però ara agafa més sentit que mai. Si bé és cert que ja fa temps que es parla de la necessària transformació digital de les companyies perquè continuïn existint i tenint un lloc al mercat, també ho és que la covid-19 ha accelerat els plans de moltes d'elles, que han vist que o evolucionen, o moren. I aquest és l'objectiu de Quartup, una empresa de solucions a mesura en la digitalització dels negocis que uneix la consultoria amb la tecnologia. Un tot en un.

"Les empreses ara han vist que això de la digitalització, l'eliminació del paper o la millora dels processos és imprescindible per sobreviure, no és un tema de què m'agradi o no", explica en una conversa amb VIA Empresa el seu CEO, Pablo Mouro, que relata com una sèrie d'empreses, sobretot del sector de distribució de ferreteria industrial, els van trucar "desesperats" a l'inici del confinament perquè la gent no podia acudir presencialment al lloc ni podien realitzar els pagaments.

La majoria dels seus clients procedeixen del sector de l'ecommerce, de la distribució i del retail, però, per sorpresa de molts, fins i tot molts d'ells no comptaven amb un sistema de treball que els permetés arribar on la situació imposada pel coronavirus els empenyia a anar. L'estat d'alarma va fer veure a Quartup que, en molts d'aquests sectors, "tota la part de logística i d'operacions no estaven gaire avançades, hi havia molta venda per internet, però no tenien una gran tecnologia i processos darrere", cosa deixava veure que necessitaven un canvi en la gestió del seu negoci i més encara si són empreses que "en època de confinament no paraven i que estan per damunt del 100% de creixement".

El CEO de Quartup, Pablo Mouro | Cedida

El CEO de Quartup, Pablo Mouro | Cedida

Un creixement que, com posa Mouro damunt la taula, els ha agafat de cop, ja que molts d'ells "esperaven que fos dins de tres o quatre anys i ens ha agafat en 15 dies". Això els va portar a contractar a més personal en plena època d'ERTO a altres empreses i d'incertesa, però Quartup continuava fent-se un lloc en el mercat i té el 2020 garantit amb moltíssima feina pels mesos que queden per acabar l'any.

Actuar sobre les persones

Però, com va néixer Quartup i com han arribat fins a aquí? La companyia, com a tal, neix el 2012 de la fusió de dues empreses -una de consultoria i una altra de tecnologia-. La manera de tancar el cercle, i de poder oferir tots els serveis centralitzats des d'un mateix equip de treball, va ser absorbir iConversa a principis del 2020 i just abans que la pandèmia ens canviés el món, una empresa que "es dedicava sobretot a l'experiència del client tant en la formació com en l'atenció al client com en la seva relació amb el client final".

D'aquesta manera, l'empresa especialitzada en el desenvolupament de solucions de programari empresarial al núvol, aconsegueix completar tot el procés dels seus clients: des de la consultoria i l'anàlisi a buscar "el canvi dels processos per optimitzar-los", cosa que els porta a actuar sobre les persones perquè s'adaptin al canvi i, per a això, compten també amb una divisió de formació.

Mouro: "Les empreses ara han vist que això de la digitalització, l'eliminació del paper o la millora dels processos és imprescindible per sobreviure, no és un tema de què m'agradi o no"

La part de desenvolupament informàtic la situen al 22@ de Barcelona, on hi treballen unes 15 persones; mentre que la part més vinculada a la consultoria la tenen al centre econòmic de Madrid, on compten amb cinc empleats. Amb tots aquests elements sota el braç, des de Quartup "analitzem quins són els clients d'una empresa, quin és la seva relació amb ells, quins són els seus processos interns i els transformem dient què han de fer i posant la tecnologia que necessiten", que també l'han creat ells, segons subratlla el seu CEO.

El seu mercat està per tot Espanya i compten amb algun client a Portugal. De fet, si el volguessin, podrien treballar per a qualsevol empresa del món perquè, ja des de molt abans del confinament, Quartup realitzava la majoria de les seves implantacions a distància ja que té tots els seus sistemes al núvol i, afegeix Moruo, "no necessitem implantar res físicament. Tu et pots connectar a un sistema de Quartup en qualsevol part del món, no necessites més que una connexió a internet", puntualitza.

Non-stop cap als núvols

"Nosaltres no hem parat". Una setmana abans del confinament, els treballadors de Quartup van agafar els seus portàtils i van marxar a casa seva a treballar, cosa que continuen fent la majoria d'ells, i només acudeixen a l'oficina "per temes molt concrets". És veritat que la situació els ha provocat un increment de treball, però també ho és que "es nota que la gent s'ho pensa molt", assenyala Mouro, que afegeix que, encara que "tenim càrrega de treball per acabar l'any, notem que la pime, sobretot, no veu clar el futur".

Mouro: "Tenim càrrega de treball per acabar l'any, però notem que la pime, sobretot, no veu clar el futur"

Però la realitat és la que és i, en temps de coronavirus, s'ha produït un augment del 30% al mercat sobre la demanda de serveis de digitalització respecte als mateixos mesos de l'any passat, s'ha disparat la demanda de connexions VPN i l'operativa de negoci de les empreses ha canviat, cosa que porta associat un canvi en la mentalitat dels seus directius i treballadors, que demanen més que mai cursos de formació per adaptar-se al nou model.

Sigui com sigui, Quartup inverteix cada any el 15% del seu pressupost en nous desenvolupaments, que tenen per objectiu "maximitzar el valor de la tecnologia per aconseguir avantatge competitiu en el món digital". Entre els seus clients, els més coneguts són Sanitas, Heineken, Chicco i el Grup Maldonado, que els van fer facturar l'any passat 612.000 euros, una xifra que esperen que aquest any arribi fins al milió d'euros.

Quartup ahorra tiempo y costes | Cedida

Quartup estalvia temps i costos | Cedida

I és que Quartup ofereix "solucions de futur per evolucionar els processos de negoci" com la facturació i les finances, el màrqueting i les vendes i la logística i el magatzem, solucions que s'han convertit en una urgència del present. Perquè la digitalització dels processos i les noves tecnologies són el que ens farà sobreviure al panorama actual i tenir expectatives de creixement i, com ja és un tòpic dir, qui no pugi a aquest carro, té un futur complicat.

Més informació
Laby, el laboratori de recuperació de dades de Catalunya (i l'Estat)
Maxchief Europe, la pime catalana que fa la volta al món
Avui et destaquem
El més llegit