
Davant de la publicació del balanç de sinistralitat viària de l’any 2022 per part de l’Ajuntament de Barcelona, el RACC valora positivament la reducció del total de sinistres amb víctimes a la ciutat en més d’un 22% l’any 2022 respecte el 2019, abans de la pandèmia. També valora positivament la reducció del 13% en el nombre de víctimes de sinistres greus, tot i que lamenta profundament que encara hagin estat 195 les persones afectades (23 víctimes mortals i 172 ferides greus).
El RACC destaca que, una vegada superada la pandèmia, el còmput de víctimes mortals i ferits greus per sinistres de trànsit a la ciutat de Barcelona es troba en mínims històrics. Les dades registrades l’any 2022 a la ciutat constaten una evolució significativa a la baixa de la sinistralitat als carrers de Barcelona que caldrà consolidar els propers anys a partir de la identificació de les seves principals causes i de les corresponents accions de correcció.
Les distraccions al volant continuen sent la principal causa dels sinistres, molt per davant de la velocitat
Tal com recull el balanç anual elaborat a partir de les dades recopilades per la Guàrdia Urbana, la majoria dels sinistres de trànsit causats per vehicles de motor es van produir a conseqüència d’una distracció o d’una imprudència.
Així, el 2022 les tres causes principals dels sinistres viaris a Barcelona van ser la manca d’atenció al volant (23%), el fet de no respectar la distància de seguretat (15%) i els girs indeguts (12%). motius que han passat per davant de l’excés de velocitat. A més, malgrat la tendència general de reducció de la sinistralitat, la manca d’atenció a la conducció ha seguit evolucionant a l’alça respecte l’any 2019.
Per aquest motiu el RACC proposa que es reforci la sensibilització als usuaris per evitar aquestes distraccions, especialment per ús del telèfon mòbil durant la conducció. El Club aposta per la conscienciació i la pedagogia en favor del canvi d’hàbits dels usuaris per continuar reduint el nombre total de víctimes per sinistres viaris. En aquest sentit, els propers mesos impulsarà noves accions de comunicació orientades específicament a combatre les distraccions, alhora que desenvoluparà nous recursos formatius sobre mobilitat urbana.
Balanç de 2022: una bona adaptació als nous carrers “30” sense necessitat de radars
La positiva evolució de la sinistralitat viària a Barcelona l’any 2022 s’ha produït després de l’extensió del límit de velocitat a 30 km/h a tots dels carrers de la ciutat amb un sol carril de circulació per sentit, que va entrar en vigor el mes de maig de 2021.
El RACC valora positivament l’adaptació dels usuaris a aquest nou límit genèric de velocitat, que ja estava molt estès a la xarxa secundària de la ciutat. A més, el Club subratlla que la sinistralitat s’ha reduït el 2022 en absència de nous radars (que s’han instal·lat al llarg de 2022 i que van començar a sancionar al setembre -4 radars de tram- i al gener de 2023 -5 radars de punt i 12 radars en entorns escolars-).
De fet, les dades avançades per la Guàrdia Urbana al tancament del primer semestre de 2022 ja avançaven la reducció de sinistralitat al voltant del 20% que s’ha acabat consolidant a final d’any, fins i tot abans d’iniciar-se la campanya pedagògica dels nous radars.
Toc d’alerta: convé acompanyar els usuaris de patinets per a que el seu patró de mobilitat no repeteixi la sinistralitat que registren els usuaris de les motos
Al balanç anual de sinistralitat viària de Barcelona de l’any 2022 destaca negativament l’augment de la presència de vehicles de mobilitat personal (VMP) en els sinistres de trànsit en més d’un 78% respecte l’any 2019.
En un context de reducció general de la sinistralitat, cal reforçar les accions per acompanyar els usuaris dels patinets amb recursos específics de formació en seguretat viària i amb campanyes de sensibilització en mobilitat urbana. L’objectiu és evitar que assoleixin en la sinistralitat viària de la ciutat un pes relatiu respecte de la seva quota modal equivalent al dels usuaris de les motos, que són el col·lectiu amb pitjors registres.
En aquest sentit, el RACC demana que la modificació de l’ordenança municipal de circulació en tràmit tingui en compte aquesta realitat i aportarà propostes de millora respecte de les modificacions previstes per a la circulació dels patinets.