Catalunya no s'entendria sense la diversitat del seu teixit empresarial, que va des de l'alimentació, fins al tèxtil, passant per l'automoció o el sector serveis i financer. Cada regió té una identitat cultural que la fa única, com també empreses amb gran valor diferencial, sigui per la facturació, el nombre de treballadors o la dinamització que porten a terme a la zona. N'hi ha que, fins i tot, es converteixen en un "petit poble" de la Garrotxa, com és el cas de Noel Alimentaria. En aquesta ocasió, qui lidera la facturació en les seves respectives províncies, segons DataCentic, és la mateixa Noel (Girona) Seat (Barcelona), BonÀrea (Lleida) i Essity (Tarragona). A continuació, un anàlisi de les respectives empreses.
Seat i l'aposta per Martorell
El gegant de l’automoció Seat, amb seu a Martorell i que pertany al grup Volkswagen, és la societat que més diners factura amb una diferència destacada: 10.513 milions d'euros. De fet, la segona companyia de la província de Barcelona és Lidl Supermercados, ubicada a Montcada, i que se situa en els 4.398 milions, poc més de la meitat.
Després de tancar un 2021 en vermell i 256 milions de pèrdues, Seat va acabar el 2022 en positiu, amb un benefici de 67,5 milions d'euros després d'impostos. Entre els plans d'aquest any destaca l'aposta per l'electrificació i enfortir la marca Cupra, que tan bones notícies li ha donat els últims anys i que comporta el 40% de les vendes totals. De fet, els resultats de Seat són les segones millors xifres en els seus 73 anys d'història a Espanya, després del 2019 quan va facturar 11.157 milions d'euros. Unes dades que des de la companyia apunten que "tenen molt mèrit", ja que han patit crisis de subministraments i l'encariment de les matèries primeres.
Els resultats de Seat són les segones millors xifres en els seus 73 anys d'història a Espanya
En aquests moments, compten amb més de 12.000 treballadors a la fàbrica que tenen a Martorell i tenen una producció de 480.000 cotxes anuals. El recinte és considerat la fàbrica de cotxes més gran d'Espanya i té una superfície equivalen a 400 camps de futbol. Exporten 45 models de cotxes diferents a més de 70 països d'arreu del món. Com a curiositat, la companyia va donar una paga extra de 1.559 euros a tots els treballadors després de tancar el 2022 amb beneficis.
El supermercat BonÀrea i l'amor a Guissona
BonÀrea arriba als 2.822 milions de facturació durant el 2022 i n'aconsegueix 69 de benefici. A més, el grup va obrir 24 supermercats, fins a assolir els 560 totals. L'activitat que més diners els genera és l'alimentació, que ho fan majoritàriament a través de les seves botigues, en les quals hi sumen la part horeca i d'exportació. Tanmateix, una altra activitat important de negoci de la companyia de Guissona té a veure amb l'alimentació animal, amb una producció de pinso que els comporta més de 600 milions d'euros. També compten amb més de 60 gasolineres al llarg del territori.
Gran part de la seva inversió s’ha destinat al nou centre alimentari d'Épila i també per millorar el seu centre principal de Guissona, juntament amb la resta de botigues del territori, i les instal·lacions.
Alsina (fundador de BonÀrea): "63 anys a BonÀrea i els que em queden!”
63 anys després del naixement de la companyia, BonÀrea no s’entén sense els orígens lleidatans i els mateixos treballadors confessen a VIA Empresa que a vegades es “creen cues” a Guissona per accedir a treballar al grup alimentari, com si fos una rèplica de l’àrea metropolitana de Barcelona. “Hem de sortir amb previsió de casa”, apunten.
Malgrat que els competidors directes són gegants de la talla de Bonpreu, Mercadona i Lidl, compten amb el valor afegit de tenir tot el procés integrat, des del camp, a la producció i a la venda directa del consumidor. Com apunta Jaume Alsina, de 87 anys i fundador del grup, s’han fet “moltes coses bones” però això ja és per un altre capítol. “63 anys a BonÀrea i els que em queden!”
Noel, l’empresa que és un “petit poble” de la Garrotxa
“Definitivament, Noel Alimentaria és com si fos un poble de la Garrotxa: tenim 2.000 treballadors a la companyia en una comarca de tan sols 55.000 habitants”, explicava fa temps a VIA Empresa Joan Boix, director general de l'empresa d’alimentació. Noel suposa aproximadament el 16% del PIB de la zona i va tancar el 2022 amb una facturació de 568 milions d’euros.
Els bons resultats destaquen per l'increment de la producció i l'augment de preus, fruit de l'elevat cost de les matèries primeres i l'energia. La divisió de productes càrnis factura 537 milions d'euros i representa la meitat de les vendes a l’estranger. La companyia ha invertit 10 milions d'euros en la construcció de l'última fase de la planta a Sant Joan de les Fonts (la Garrotxa), l'ampliació i adquisició de noves maquinàries per a la planta de productes tallats i l'habilitació de noves càmeres per guardar productes destinats als Estats Units.
“Tothom coneix Noel, ja sigui perquè hi ha treballat en un moment puntual de la seva vida o també algú del seu cercle social”, destaquen des de la companyia. I no és per menys, en deu anys han multiplicat per dos la facturació, han diversificat el negoci, però, sobretot, els agrada destacar la seva implicació i cohesió social a la Garrotxa. "Volem impactar al territori i volem que passin coses positives".
Essity i l’aposta des de Puigpelat
L'únic fabricant de productes de gran consum de no alimentació que apareix com l'empresa més gran d'una província espanyola és Essity, a Tarragona. D'origen suec, es tracta d'una multinacional d'higiene i salut amb presència a més de 150 països. La companyia té 46.000 treballadors arreu del món i la seva facturació global és d'uns 12.200 milions d'euros.
La companyia és present a Catalunya des del 1976, quan a través de la compra d'una empresa local comencen a operar a Puigpelat (Alt Camp), Tarragona. Ja a la dècada dels 2000 s'hi afegirien les plantes de Telde a Gran Canària i Allo a Navarra, que actualment són els tres centres productius de la companyia. Essity Espanya va facturar l'any 2019 (en el darrer exercici disponible) un total de 557 milions d'euros.
Essity té una capacitat de producció de 850 milions de rotlles de paper higiènic i 1.000 milions de bolquers a l'any
Tenen una plantilla a l'Estat d'aproximadament 1.200 empleats, distribuïts a les tres plantes i les oficines comercials de Madrid i Barcelona. Actualment fabriquen i comercialitzen marques líders com Tena i Tork i comptem amb la marca local Colhogar. Tenen també els productes de Leukoplast, Jobst, Cutimed, Actimove o Demak'Up i produeixen per a les principals cadenes de distribució.
Les dimensions d'aquesta planta expliquen que jugui aquest rol en l'estructura d'aquesta multinacional sueca. Després d'una planta ubicada a Alemanya, la de Puigpelat és la segona amb més producció de tot el grup. Amb 24 hectàrees construïdes i una capacitat de producció de 850 milions de rotlles de paper higiènic i 1.000 milions de bolquers a l'any, en aquestes instal·lacions hi treballen de manera directa 500 persones, més un altre centenar de llocs de treball indirectes.