Renfe inverteix prop d’un milió d’euros en un sistema de gestió de la petjada de carboni

L’objectiu del projecte és disposar dels mitjans i l'assessorament necessari per mesurar i gestionar la petjada de carboni que genera l’empresa

Imatge de dos trens de Renfe | iStock Imatge de dos trens de Renfe | iStock

Renfe invertirà prop d’un milió d’euros en la implementació d’un sistema per al mesurament i gestió de la petjada de carboni que generen les operacions del grup, tant pel que fa a l’Entitat Pública (EPE) com a les seves societats mercantils. El sistema, que s’ha desenvolupat en el marc de la iniciativa TrenLab en matèria de mitigació i reducció d’emissions, s’ha adjudicat a l’empresa GreeMko Sistemas y Gestión Ambiental que va concórrer l’abril del 2021 al concurs Projectes per a solucions sostenibles.

L’objectiu del projecte és disposar dels mitjans i l’assessorament especialitzat necessaris per abordar la implantació d’un sistema digitalitzat per al mesurament i gestió de la petjada de carboni de les operacions de l’empresa com a primer pas per a la seva reducció. Per tant, el punt de partida serà la realització d’una anàlisi exhaustiva de les fonts d’emissió de la companyia, en especial les emissions indirectes que es produeixen a conseqüència de la generació de l’energia elèctrica o tèrmica a les instal·lacions de tercers i comprada i consumida per l’activitat de l’empresa.

El sistema s’ha adjudicat a l’empresa GreeMko Sistemas y Gestión Ambiental, que va concórrer l’abril del 2021 al concurs 'Projectes per a solucions sostenibles'

També, s'analitzaran les emissions que es generen per fonts que no són propietat ni estan controlades per aquesta, com la crema de combustibles en calderes, forns, vehicles o les emissions fugitives de gasos o productes químics. La identificació precisa de fonts d’emissió i la disposició d’una metodologia recolzada en un programari de gestió faran possible mesurar, obtenir reports i garantir la traçabilitat de les dades, requisits necessaris per conèixer i gestionar l’empremta de carboni de l’organització.

En aquest sentit, Renfe realitza diverses accions en matèria de reducció i mitigació d’emissions, entre les quals destaca l’ús per a la tracció de trens d’energia elèctrica d’origen renovable amb Certificat Verd d’origen, que redueixen la circulació de desenes de milers de vehicles privats, cosa que evita l’emissió de milers de tones de CO2 a l’atmosfera.

Més info: Renfe transformarà les seves estacions de Rodalies en 'Green Mobility Hubs'

En aquest sentit, la companyia s’alinea amb l’Acord de París i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), en concret el número 13 (Acció pel Clima), que insta a adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes, així com a reduir les emissions amb la finalitat de limitar l’augment de la temperatura mitjana mundial.

Més informació
Renfe ha expedit 856.000 abonaments gratuïts a Catalunya
L'AVE de Renfe entre Barcelona i Lió comença a circular cada dia de la setmana
Els abonaments gratuïts de Renfe per a l'últim quadrimestre de l'any entren en vigor divendres
Avui et destaquem
El més llegit