Salta l'alarma: el 40% de les empreses catalanes no coneix l'existència dels fons Next Generation

Un estudi de la Cambra de Barcelona alerta que aquest fenomen dificulta la digitalització de l'economia

Treballadors del sector dels videojocs a l'oficina de FunPlus a Barcelona | ACN Treballadors del sector dels videojocs a l'oficina de FunPlus a Barcelona | ACN

Un 38,6% empreses catalanes no coneix l'existència dels fons europeus Next Generation, segons un estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona i l'Idescat. Tal com ha indicat l'entitat empresarial, aquesta xifra es manté estable en comparació amb l'any passat. Paral·lelament, el percentatge de negocis que han sol·licitat algun ajut creix lleugerament, passant del 17,1% el primer trimestre 2022 al 23,5% actual. Tot i això, la Cambra alerta que la xifra continua sent baixa i ho atribueix a la comunicació "poc clara" i a les "traves burocràtiques" existents. Tanmateix, alerta que una distribució insuficient dels recursos dificulta el compliment de la transformació sostenible i digital de l'economia.

Entre els establiments empresarials que sí que coneixen els Fons Next Generation, el 46,3% afirma que l'activitat del seu negoci no és objecte dels fons i, per tant, no demanaran cap línia d'ajut. Per contra, el 23,5% ja n'han sol·licitat algun i el 13,3% preveuen fer-ho prompte. A més de millorar la comunicació, les empreses que opten a aquests fons assenyalen que les tres principals traves que impedeixen el seu accés fàcil són els obstacles burocràtics, la resposta a les sol·licituds presentades i la manca de claredat en la informació facilitada per l'administració.

Més de 760 milions captats

Segons un estudi d'Acció difós aquest mes de juny, les empreses catalanes han captat ja 766 milions d'euros de les convocatòries de lliure concurrència dels fons Next Generation, xifra que suposa el 21% del total de tot l'Estat. Si es té en compte el nombre d'empreses, les beneficiàries han estat 618, un 24% del total. Els ajuts s'han repartit per 31 de les 43 comarques catalanes i el 83% han estat per pimes i el 17% per grans empreses.

Pel que fa a la distribució sectorial, el 26% dels fons han anat a la indústria, el 16,5% a la salut, el 9,5% en R+D; el 8,4% a la química, l'energia i recursos; el 8,2% en mobilitat sostenible. Finalment, el 6,8% a indústries basades en l'experiència; el 5% en disseny i hàbitat, el 4% a l'agroalimentació i el 15,5% en altres sectors, segons l'estudi fet pel Govern.

Més informació
El llegat dels Next Generation
Els 10 municipis catalans que han rebut més diners dels Next Generation
La Generalitat ha mobilitzat gairebé 2.000 MEUR dels Next Generation
Avui et destaquem
El més llegit