La tecnologia sanitària ‘Made in Barcelona’

L’Hospital Clínic i Leitat lideren el projecte que opta als Next Generation EU amb una inversió de més de 50 milions

Futura localització del 'hub' de salut Cati | Cedida Futura localització del 'hub' de salut Cati | Cedida

El Clinical Advanced Technologies Institute (CATI) no serà un hub més a l'escenari de la innovació a Catalunya i de la tecnologia sanitària perquè neix amb vocació internacional i té unes sòlides bases entre els seus impulsors, l'Hospital Clínic de Barcelona i el centre tecnològic Leitat. Per tant, l'expertesa ja hi és. El que cal ara perquè el centre sigui exitós és encaixar l'altra peça clau del puzle, les empreses.

Amb alguns projectes empresarials de R+D+I ja detectats, el CATI arrencarà tan bon punt arribin els fons europeus Next Generation EU, als que opta amb un esquema d'infraestructures i tasques que suposa una inversió inicial de gairebé 54 milions d'euros. Aquest cost inclou les instal·lacions que ocuparan uns 8.000 metres quadrats i equipar i dinamitzar el centre per 21,7 milions més.

L'edifici es construirà al carrer Urgell de Barcelona, en un espai que actualment ocupa la parròquia de Sant Isidor, gràcies a la col·laboració de l'Arquebisbat de Barcelona que ha cedit el dret de superfície per 75 anys. Mentre l'obra no estigui enllestida, ja que l'edifici s'acabarà el 2024, "les iniciatives empresarials es duran a terme en espais relacionats amb Leitat –en els seus 4 centres de recerca- i amb l'entorn de la ciutat de Barcelona on hi ha força instituts amb infraestructures preparades", explica a VIA Empresa el doctor Lluís Donoso, director del Centre de Diagnòstic per la Imatge del Clínic i coordinador del projecte.

Donoso: "El més important és fer valdre el coneixement i sobretot l'emprenedoria local"

El CATI, com a centre de referència internacional dedicat a la innovació, se centrarà en la tecnologia sanitària. "Al campus del Clínic ja tenim altres institucions que abasten altres àmbits de recerca mèdica i segur que trobem sinergies perquè el més important és fer valdre el coneixement i sobretot l'emprenedoria local", manifesta Donoso i subratlla que Leitat és un partner adequat perquè ja acull centres de recerca i innovació d'empreses referents en diferents àrees, que treballen en desenvolupaments diversos en l'entorn sanitari i el Digital Health, per exemple.

Els objectius principals del CATI es poden definir, en termes generals, en potenciar el coneixement tecnològic i transferible en tecnologia sanitària, i vincular-lo amb el sector industrial. La iniciativa vol ser també una font per generar llocs de treball qualificats, retenir talent i augmentar la competitivitat del sector de la salut. És per això que comptarà també amb la participació de la Universitat de Barcelona (UB), l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona (HSJD) i Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), depenent del Clínic. I tindrà altres partners institucionals com Barcelona Institute for Global Health, Barcelona Supercomputing Center, Barcelona ßeta Brain Research Center, Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge de Catalunya (iGTP), Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores CIMTI, Consorci de Salut i Social de Catalunya, FAD Foment de les Arts i del Disseny, Fundació Barcelona Mobile World Capital, Fundació Pasqual Maragall, IESE Business School, Universidad de Navarra i Unió Catalana d'Hospitals.

En un primer testatge, l'equip impulsor del centre ha localitzat ja uns sis projectes empresarials que segur podrien desenvolupar-se a través del CATI i està en converses amb les respectives companyies, "però segur que n'hi ha molts més, tot i que no és fàcil trobar pimes, però sí grans corporacions –algunes internacionals- que fan d'empreses tractores". "Les àrees que hem explorat dins de l'hospital i amb Leitat per focalitzar el centre són la impressió 3D (en totes els vessants), robots, el tema de la logística –estem lluny de disposar d'una avançada gestió de tots els estocs de materials, per exemple-, el tema de sensors i monitoratge de les dades i l'apartat Digital Health relacionat amb soft i anàlisis d'imatge mèdica, així com el desenvolupament de dispositius mèdics", concreta el doctor. Uns desenvolupaments en els quals ja s'aplica la Intel·ligència Artificial i en els que serà una bona aportació les infraestructures de desplegament del 5G.

Donoso: "Intentem impulsar la innovació pròpia i aconseguir que aquesta innovació tingui resultats en termes de transferència tecnològica"

Donoso posa per exemple els treballs de col·laboració que el Clínic té la companyia iVascular de Sant Vicenç dels Horts, una de les dues úniques empreses que hi ha a Europa per al desenvolupament de dispositius mèdics avançats i teràpies per al tractament de malalties vasculars, per testar i validar els seus productes i que, sens dubte, estarà vinculada al CATI.

En el tema d'activitats, la prioritat del centre ha de ser generar coneixement transferible i tecnològic, amb vinculació al sector industrial i generar aquestes relacions i incorporar col·laboracions sent un institut el màxim d'obert possible a companyies nacionals i internacionals i no només a altres institucions sanitàries o d'altres àmbits. Una tasca en la qual Leitat està molt experimentat, mentre que el Clínic té una llarga tradició acadèmica i de recerca i des de fa més de 10 anys "intentem impulsar la innovació pròpia i aconseguir que aquesta innovació tingui resultats en termes de transferència tecnològica".

La plantilla del CATI estarà formada per diverses especialitats professionals, no només mèdiques o sanitàries, i estarà a disposició dels diferents projectes que es tirin endavant. A més, afegeix el doctor, "tenim una pedrera de gent molt ben formada i competitiva a escala europea, només cal observar quina és la relació costos/nivell de preparació dels professionals de totes les disciplines -informàtica, matemàtiques, enginyeria, biomèdica, bioquímica, biologia...", opina Donoso.

El model de gestió del CATI serà "privat non profit" i se sustentarà previsiblement –"tot i que encara s'han de concretar alguns aspectes", diu Donoso- en el model de Leitat, entitat privada sense ànim de lucre, els recursos de la qual provenen en un 60% dels contractes de cooperació amb companyies privades, un altre percentatge s'obté a través dels fons competitius i una petita part de subvencions.

Com recordava el doctor Josep M. Campistol, director general de l'Hospital Clínic, durant la presentació oficial del centre, "l'impuls de CATI ha de ser una gran oportunitat per a coordinar projectes entre multinacionals, empreses locals i emprenedoria per generar tecnologia conjunta i nous models de negoci amb finançament privat, que puguin donar suport també a startup i potenciar les pimes locals".

Campistol: "L'impuls de CATI ha de ser una gran oportunitat per a coordinar projectes entre multinacionals, empreses locals i emprenedoria"

El que farà el CATI serà bàsicament buscar aquestes sinergies amb el món sanitari/acadèmic i amb el de la indústria biomèdica. Això és una part, però l'Hospital Clínic també té molt d'interès (vinculat amb les tasques que es duen a terme en el seu campus) amb les iniciatives d'innovació d'acord ambl concepte Technology-Readiness-Level (TRL), és a dir, en funció del nivell de maduració de les tecnologies en estat de desenvolupament segons l'escala proposada pel Departament de Defensa dels Estats Units. És una escala que va d'1 a 10, en què el que està en el nivell 1 és "una idea brillant", i en el 10, una tecnologia que ja està provada i que es vol expandir. "L'Hospital Clínic en la seva tasca de recerca i innovació té molts projectes dels nivells 1 a 4, alguns d'entre el 5 i 6, i pocs a partir de 7, i el que ens interessa és treballar en projectes de les fases més avançades", exposa Donoso i concreta que és en aquesta fase de desenvolupaments a la que s'enfocarà el CATI perquè va adreçat a la transferència de la tecnologia als mercats.

Per tant, no es tracta de constituir una nova incubadora tecnològica, "no es tracta de llogar un espai a les empreses dins un entorn d'innovació, sinó tancar acords amb companyies que contractin l'espai, i infraestructures i personal de recerca i desenvolupament per dur a terme els seus projectes amb una confluència d'interessos: innovació tecnològica en l'àmbit sanitari i creixement de les empreses involucrades".

Més info: L'Hospital Clínic i Fira de Barcelona, junts contra la covid-19

De fet, el centre ja compta amb el suport de companyies tan diverses com Aidoc, AIS Channel, Better Care, CANON Medical Systems, Carl Zeiss Iberia, Cellnex, DRAGER, FC Barcelona- Barça Innovation Hub, Ficosa, Fresenius, GE Precision Healthcare LLC, HIPRA, iVascular, Medtronic Ibérica, Methinks AI, Predictheon, Seidor, SENER Diagnostics, Siemens Healthineers i Teladoc Health.

L'equip que lidera el doctor Donoso encara està estudiant la definició del disseny jurídic final de l'institut CATI i com instrumentalitzar la cooperació publicoprivada que sorgeixi, sigui determinant-la projecte a projecte o establint unes bases que, per exemple, es tradueixin en la participació accionarial parcial en el capital de les companyies resultants dels respectius desenvolupaments tecnològics o vinguin per la via dels royalties.

Més informació
El Clínic, el primer hospital amb un cirurgià remot
Avui et destaquem
El més llegit