Tres relleus

Els fundadors veuen a l'empresa com una extensió de si mateixos i poden creure que tenen l'obligació de vigilar fins al darrer dia el negoci que han creat

Il·lustració i text extrets del llibre 'Empresa Familiar amb Humor' | Cedida Il·lustració i text extrets del llibre 'Empresa Familiar amb Humor' | Cedida

A les empreses no familiars hi sol haver una edat prefixada de jubilació obligatòria en la direcció i el govern. La possible no existència d'aquesta edat a l'empresa familiar augmenta les dificultats en aquesta, en facilitar aferrar-se al càrrec. Els directius familiars solen romandre al càrrec gairebé tres vegades més que els de les empreses no familiars. Això pot tenir avantatges com la coherència i la perseverança de polítiques; però també inconvenients com estancament i desmotivació.

Si el relleu és difícil, el del fundador ho és més, ja que ni la família ni l'empresa no tenen experiència en el procés; i sol endarrerir-se. Els fundadors veuen l'empresa com una extensió de si mateixos i poden creure que tenen l'obligació de vigilar fins al darrer dia el negoci que han creat. Poden creure la cita de "pare treballador, fill vividor, nét captaire". A més, el fundador sol tenir una personalitat forta que impregna tota l'empresa.

Existeix una cita que diu "pare treballador, fill vividor, nét captaire"

Parlem de relleu, i no de “successió”, perquè el relleu no és un fet, és un procés que pot tardar fàcilment deu anys entre formació i convivència. Convé iniciar el procés de relleu aviat. Amb tot i això, és freqüent fer el relleu a l'últim minut amb el risc que el continuador no estigui format o se li hagi passat l'arròs. Els motius per endarrerir el relleu solen ser: creure que el continuador no està preparat, por de perdre el patrimoni, no saber com fer-ho, no saber què fer si es deixa l'empresa, falta de continuador, por de perdre l'estatus, trobar-se en plena forma, por de les conseqüències familiars de prendre la decisió.

En un relleu ben planificat, idealment les dues generacions tenen un llarg diàleg per arribar a acords sobre els temes més importants, començant per definir una visió compartida del futur, tenint en compte les visions personals. Segons una enquesta de Sigma 2 per a l'Institut d'empresa familiar, el 57% de les empreses familiars planifiquen el relleu sense consens familiar. Cal planificar tres relleus, que no han de coincidir de manera necessària en la mateixa persona, i preferiblement no al mateix moment: relleu en la gestió de l'empresa, relleu en la propietat i relleu en el lideratge de la família.

Il·lustració i text extrets del llibre "Empresa Familiar amb Humor", editorial Profit, de JL Martin i Jordi Tarragona. Drets d'autor cedits a Mans Unides.

Més informació
Consells sense "gerros"
Sense conflicte no hi ha progrés
Comunicar és escoltar i comprendre
Avui et destaquem
El més llegit