Uriach explora l'horitzó d'Europa

La farmacèutica presenta una facturació de 272 milions d'euros (+16%) amb la voluntat de fer una gran operació a França

Oriol Segarra, CEO d'Uriach | Aleix Ramirez Oriol Segarra, CEO d'Uriach | Aleix Ramirez

Uriach ha donat a conèixer que va tancar els comptes de l’any 2022 amb una facturació de 272 milions d’euros, una xifra que representa un increment de gairebé un 16% en comparació amb el balanç del 2021. En una trobada amb els mitjans de comunicació, el grup farmacèutic ha destacat el creixement a doble dígit per desè any consecutiu. 

“Continuem amb la transformació executada en els darrers temps”, apunta Oriol Segarra. El màxim executiu d’Uriach destaca que la professionalització dels òrgans de gestió de la companyia, amb un pas al costat de la propietat, “ens han ajudat a millorar l’enfocament estratègic”. Un pla d’acció que implica liderar l’àmbit del Natural Consumer Healthcare. Com? La farmacèutica explora la possibilitat de fer una gran adquisició a França.

Per dur a terme aquesta operació, Segarra no descarta l’entrada d’un soci financer. “Estem parlant d’una participació minoritària, d’un percentatge del 20-30%”, recull el directiu. La previsió és que aquesta carpeta es tanqui a finals d’any o principis del 2024. De moment, Uriach no ha contractat cap empresa externa per pivotar el procés, “ho estem dirigint tot a través del departament corporatiu”.

L’ascens a una lliga superior 

De cara al període 2024-2025, els plans d’Uriach estan en funció d'assolir una facturació d’uns 400-500 milions d’euros. “L’objectiu no és la xifra en concret, sinó arribar a un determinat escenari que ens permeti pensar en grans objectius”, afegeix Oriol Segarra. En el mateix balanç del 2022, la companyia registra cinc milions de pèrdues en el capítol de vendes per culpa de les errades en les respectives cadenes de subministrament, “principalment les incidències són les pròpies del context global”. 

Pel que fa a la rendibilitat, l’Ebitda ha superat els 40 milions (+5,2%). Unes dades que, sota el criteri de Segarra, “s’han d’interpretar a partir dels múltiples recursos destinats a la plataforma europea i la creació de nous productes”. Actualment, Uriach només té dues plantes en propietat a Alemanya i la resta de la producció s’encarrega a proveïdors d’Espanya, Itàlia i el país germànic. 

Més enllà de l’esmentat interès per dur a terme un moviment de pes a França, la farmacèutica mostra interès per obrir nous mercats als Països Baixos i l’Europa de l’Est. De fet, “Romania és un dels mercats on creiem que hi ha més projecció”, des de la compra de Medimow, firma especialitzada en el desenvolupament de complements per la pediatria i la ginecologia. 

Descartada (de moment) la sortida a borsa

Sense deixar futurs escenaris derivats de l’actual voluntat d’accelerar el creixement, Uriach descarta que, a curt termini, l’empresa surti a borsa. “Ara bé, la família Uriach és oberta de ment i d’aquí a 5-7 anys, potser tindrem aquesta possibilitat damunt la taula”, reflexiona Oriol Segarra. No és descartable que els futurs companys de viatge de la multinacional farmacèutica arribin dels fons Mid-market o family offices institucionals. 

El passat mes de setembre, Uriach va traslladar la seva seu de Palau-solità i Plegamans a Sant Cugat del Vallès. L’empresa ocupa una superfície de 3.600 metres quadrats, repartits per la tercera i quarta planta de l’edifici d’oficines Sant Cugat Green. Enguany, Uriach ha programat tot un seguit d’actes per commemorar el seu 185è aniversari. 

Més informació
Uriach trasllada les seves oficines a Sant Cugat del Vallès
Uriach factura 235 MEUR i preveu doblar els ingressos el 2025
Uriach es ven el negoci B2B
Avui et destaquem
El més llegit