Vacances silencioses? Ja és aquí un concepte que està "revolucionant" els recursos humans de les organitzacions i inquietant a més d'un empresari que es troba al capdavant. Per entendre'ns, el concepte no fa referència a uns dies de desconnexió del telèfon mòbil, sinó a una nova tendència entre els joves que teletreballen: agafar-se descansos "encoberts" sense permís dels caps. És el que es coneix com a "vacances silencioses" (quiet vacationing, en anglès).
Com s'ha arribat fins aquí? Bàsicament, es tracta de descansos amb "por al que diran". Una de les consultores més prestigioses en recursos humans, The Harris Poll, ha revelat a l'informe Out of Office Culture Report que el 37% dels millennials s'agafa uns dies en què simulen estar teletreballant, quan en realitat estan de vacances. Encara més, el 24% dels joves de la generació Z també confessa fer-ho habitualment.
La tendència de les "vacances silencioses" es troba majoritàriament als Estats Units, on "no està ben vist agafar-se setmanes de vacances"
Sortosament pels empresaris catalans, aquesta tendència es troba majoritàriament als Estats Units i a l'Amèrica Llatina, on "no està ben vist agafar-se setmanes de vacances", ja que tenen "por de semblar mandrosos davant dels seus caps", tal com detalla la directora d'estratègia de la consultora, Libby Rodney. L'informe mostra que els treballadors nord-americans lluiten per desconnectar en general i són incapaços de trobar un equilibri saludable entre vida laboral i personal a causa de la "glorificada cultura del treball al país". De fet, molts empleats s'enfronten a la pressió d'estar sempre disponibles, fet que difumina els límits entre la feina i l'oci.
El "modus operandi" de les "vacances silencioses"
Com es pot simular estar teletreballant quan estàs de vacances? En primer lloc, l'estudi detalla que molts dels millennials programen missatges durant el seu horari laboral per simular que estan treballant i, fins i tot, també fores d'hores per "reforçar la cultura de l'esforç". Encara més, molts d'ells mouen el cursor de l'ordinador o mòbil des de la platja o a la natura per mantenir-se "actiu" en els estats de les aplicacions que utilitzen per a la comunicació corporativa, com pot ser Teams o Slack.
Molts dels 'millennials' programen missatges durant el seu horari laboral per simular que estan treballant o també utilitzen trucs enginyosos
Fins i tot, a les xarxes s'han fet ressò i ha sorgit el cas d'un treballador que ha unit un ratolí a un ventilador perquè es mogués amb l'oscil·lació de l'aire, sobretot per lluitar contra el control de moltes empreses que tenen softwares instal·lats que segueixen els moviments del cursor. També molts d'ells vigilen amb el llenguatge. Sovint, quan s'envien respostes ràpides des dels telèfons (per exemple si s'escriu des del carrer), s'utilitza un to més abreujat o informal que quan es respon des dels ordinadors d'escriptori.
Com a curiositat, és possible que els millennials se'n vagin de "vacances en silenci" més que altres grups a causa de les diferències generacionals. La mateixa Rodney detalla que la generació Z és més proactiva a criticar els treballadors que no tenen un bon equilibri entre la vida laboral i personal, mentre que els millennials són més propensos a trobar una solució de treball tranquil·la "darrere d'escena". D'aquí que siguin els grans promotors del quiet vacationing.
La peripècia dels països "sense vacances" (i l'anomalia dels Estats Units)
En menys d'un mes hi haurà el tret de sortida a les vacances d'estiu per a molts catalans i catalanes, enmig de temperatures rècord i d’un context electoral sense definir. Molts d'ells gaudiran d'entre dues i tres setmanes de descans, tot i que no sempre queda clar quants dies de vacances corresponen per treballador. Segons l'Estatut dels Treballadors, tot depèn del conveni col·lectiu de cadascú o del contracte individual, però mai podrà ser menys de 22 dies hàbils o 30 de naturals si s’ha treballat tot l'any. Un privilegi que, pot sorprendre a més d'un, ja que a la primera economia del món, com és als Estats Units, la llei dona dret a només 10 dies retribuïts per any: són les festivitats nacionals com el Dia del President, Acció de Gràcies i Nadal.
No és cap novetat que els dies de vacances són una condició que molts treballadors tenen en compte quan busquen un nou lloc de treball, juntament amb la flexibilitat de les empreses. Ara bé, cada país i conveni és un món, o així ho plasma la plataforma Resume.io. Quins són els països amb més dies lliures pagats? Pista: ho lideren els europeus i els africans, en contraposició amb els Estats Units i la Xina. L'Iran ocupa la primera posició amb més de 53 dies de vacances pagats, ja que corresponen a festius relacionats amb la religió i la revolució islàmica. El segueixen San Marino (46 dies), Iemen (45 dies), Andorra (44 dies), Bhutan (44), Bahrain (44) o Togo (43). En el cas català és de 36 dies de vacances en total: 22 de vacances i 14 de dies festius. Malgrat que pot augmentar segons el conveni col·lectiu de cada professió, però mai pot ser inferior als 30 dies naturals.
A la primera economia del món, com és als Estats Units, la llei dona dret a només deu dies de vacances retribuïts per any
Tanmateix, una de les sorpreses que crida més l'atenció és els Estats Units, on no existeixen vacances pagades i els dies festius retribuïts són de 10 dies. O, com apunten des de la plataforma: "Els estudis demostren que el 50% dels treballadors nord-americans no es prenen vacances". D'aquí l'auge de les "vacances silencioses" per part dels més joves. A més, els Estats Units és l'únic país desenvolupat sense permisos legals retribuïts. Una situació que afecta 135 milions d'americans que no s'han agafat cap dia de descans en un any, segons Allianz Global Assistance. O un altre estudi elaborat per Reuters indica que només el 57% dels americans fan servir cada dia de vacances disponibles durant l'any, a anys llum de prendre's tres o quatre setmanes consecutives com fan molts europeus els mesos de juliol i agost.