Vilarnau, el cava ecològic de Tio Pepe

El celler d'Espiells propietat de la família González Byass aposta per l'escumós prèmium i l'agricultura sostenible

Damià Deàs, gerent de Caves Vilarnau Damià Deàs, gerent de Caves Vilarnau

Molts els coneixeran com "els caves de la Competència", el programa dels Òscars a Rac1. Però Caves Vilarnau ve de lluny. Amb seu a Espiells, la cava neix el 1982, quan la família del vi González Byass, l'empresa que produeix el conegut Tio Pepe, adquireix la finca. Va ser en aquells anys quan Damià Deàs s'incorpora a la companyia i passa a gestionar el celler el 2001. La visió de Deàs ha estat clau per fer de Vilarnau el que és avui dia, una companyia amb uns estàndards de qualitat alts i que aposta pel producte ecològic.

Ànima, respnsabilitat i personalitat

El primer cava amb etiqueta Vilarnau neix l'any 1949, quan els antics propietaris comencen a comercialitzar el cava que des de temps enrere produïen les vinyes plantades a la finca "Can Petit i Les Planes de Vilarnau". Des de llavors, Vilarnau ha estat associat a un cava de noble personalitat, elaborat sota exigents estàndards de qualitat i que cuida al màxim el detall.

Des dels 80, Vilarnau forma part de la família andalusa i escocesa. "En aquella època ells feien cava de Segura Viudas, però quan ho compra Ruiz Mateos decideixen deixar-ho estar i fer-ho de manera pròpia", explica Deàs. L'any 1989 s'adquireix la finca d'Espiells i, dos anys després, es planten vinyes de Macabeu, Xarel·lo, Parellada, Chardonnay i Pinot Noir. L'octubre del 2005 s'inauguren les noves instal·lacions del celler que avui dia produeixen un 98% de cava.

El 2003 el celler comença a caminar cap a l'agricultura ecològica. "El senyor Mauricio González vol que cada celler tingui la seva pròpia ànima, responsabilitat i personalitat", diu el gerent per justificar la seva aposta pel cultiu sense productes tòxics. "Però també al celler, no fem servir cap producte químic nociu ni per la neteja domèstica", afirma.

"A Vilarnau vivim de la terra. Com millor tractem el territori i el seu entorn, millors fruits obtindrem de la vinya i millors caves de llarga criança es podran elaborar"

"La decisió de caminar cap a una viticultura ecològica va començar amb una important analítica de sòls i de la fulla, en la qual a més de certificar els paràmetres de nitrogen i potassi, es va detectar una baixa presència de microorganismes, bacteris i llevats. En aquell moment es va prendre la decisió de canviar la forma d'actuar respectant aquell sòl i es va començar a treballar d'una manera més sostenible i ecològica. Així, vam començar a utilitzar adobs ecològics procedents de compost vegetals certificats", recorda. El celler controla fins i tot la seva petjada de carboni i el consum hídric.

L'any 2016 Vilarnau aconsegueix sobre aquest terreny la certificació ecològica, després de treballar durant tres anys per aconseguir-la. Actualment, Vilarnau compta amb 60 hectàrees, entre vinya pròpia i controlada, on s'apliquen tècniques de viticultura de precisió i que compten amb certificació ecològica.

vilarnau baixa 007

El gerent de caves Vilarnau davant del celler | Cedida

"A Vilarnau vivim de la terra i per això està en el nostre ADN cuidar-la al màxim. Com millor tractem el territori i el seu entorn, millors fruits obtindrem de la vinya i millors caves de llarga criança es podran elaborar", afirma Deàs.

Vilarnau es fixa com a objectiu per al 2019 "tenir tots els seus caves amb la certificació de producte ecològic-vegà", segons preveu Deàs. Actualment, la col·lecció ecològica la conforma el cava Vilarnau Rosé Delicat i el vi "Capricis" de Vilarnau, elaborat amb Xarel·lo.

L'optimisme de l'escumós

Vilarnau, amb una plantilla de 15 treballadors, produeix un milió d'ampolles anual i ha tancat l'any amb un creixement d'un 17% de facturació. Les ampolles de Vilarnau estan presents en 50 països, sent les seves principals destinacions Suècia, Regne Unit, Països Baixos, Bèlgica, Dinamarca i Lituània. El 30% de la producció es destina al mercat domèstic, centrat a Catalunya i la resta és el mercat internacional.

"La nostra dimensió és el cava prèmium i per això cuidem el volum", afirma el gerent. Deàs és optimista pel que fa al mercat del cava a escala mundial. Si bé les vendes de cava s'han estancat de manera general i només creixen significativament les de cava prèmium, Deàs destaca l'aposta de grans empreses internacionals en el món del cava i els escumosos.

Miquel Solanellas Vilarnau 31

Ampolles de les caves Vilarnau | Cedida

I no només això, no és només la DO Cava que fa escumosos, la DO Penedès, Rias Baixas o la Rioja també: "Si no hi hagués negoci, no hi hauria aquesta bonança i interès".

"Som en un país on sembla que prima la quantitat per la qualitat i en aquest sentit potser amb el vi i el cava s'han comès errors", diu Deàs. "Hem estat granelistes", sentencia. Però té esperança: "Existeixen 12 DOs, un teixit agroindustrial potent, sóc optimista amb el futur del sector del vi i del cava", ressalta.

Més info: Les famílies del cava brinden amb l’inversor internacional

Henkell entra a Freixenet i Carlyle entra a Codorniu. Hi ha camp per córrer, si hi ha empreses que inverteixen milions en grans empreses del cava, "no esperen pas perdre'ls". El que compta, segons el viticultor és "que els diners i la riquesa es queden al territori, als productors, als restaurants i als treballadors".

El futur de la proximitat

"El que més em preocupa del futur és consolidar equips, el capital va i ve, però el que m'interessa és el valor de les persones amb qui treballes, sobretot en una empresa familiar", explica. Formació, motivació i un equip cohesionat amb un objectiu clar.

Però les xifres i els mercats també formen part d'aquest objectiu de Vilarnau. "Tenim una distribuïdora a Chicago i hem començat a sembrar als Estats Units, un mercat que podem considerar madur, però precisament per això crec que és un mercat on podem explicar bé el món del cava i la nostra aposta ecològica", diu el gerent sobre l'aventura nord-americana de Vilarnau.

Així mateix, també estan creixent al Regne Unit i el sud-est asiàtic i concretament a la Xina. Aquests són els puntals de Vilarnau per mantenir un "creixement optimista anual d'entre un 15% i un 17%", postil·la.

Més informació
Freixenet presenta la nova estructura directiva
Codorníu queda en mans americanes
Colet, un celler aferrat al prèmium
Avui et destaquem
El més llegit