• D'enginyers a CEOs: aquests són els perfils més cobejats el 2024 en la cerca de talent

D'enginyers a CEOs: aquests són els perfils més cobejats el 2024 en la cerca de talent

La consultora LHH recull les 12 professions més demandades enguany, en un informe marcat pels àmbits tecnològics i de la salut

L’enginyer d’automatització serà el perfil més demandat aquest 2024 | iStock
L’enginyer d’automatització serà el perfil més demandat aquest 2024 | iStock
Barcelona
24 de Juny de 2024

El repte d’atraure i fidelitzar el millor talent puja esgraons dins de les prioritats del teixit empresarial, especialment en el català, en ser Barcelona la tercera ciutat europea més atractiva per l’ecosistema emprenedor, segons un informe del departament d’Estudis de l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta prioritat ha crescut davant l’aterratge en massa a les oficines catalanes de la generació Z que, davant un ampli ventall d’ofertes laborals esdevenen més exigents amb les seves empreses actuals. Ho tenen clar: "Que no soc feliç i plego". Així mateix, aquest fenomen està obrint una bretxa entre la quantitat d’ofertes de feina i les incorporacions laborals en determinats sectors. Com es planteja aquest 2024? Quins perfils seran els més demandats?

 

L'experiència del treballador, la clau per a la fidelització del talent

LHH Recruitment Solutions, la consultora de selecció de talent del GrupAdecco, ha volgut donar resposta a aquestes qüestions en l’informe XVIII Informe Los + Buscados de LHH Recruitment Solutions: 2024, i mostra clarament com hi ha dos àmbits que despunten per sobre de la resta: el tecnològic i el de la salut. Si bé l’estudi abasta diferents àmbits, ha ordenat les ofertes de feina que més necessitat de cobrir tindran enguany les companyies, destacant-ne una per sector. Així i tot, la gran majoria de les ofertes evolucionen cap a una mateixa direcció: “L'experiència del treballador ha esdevingut la clau per a la fidelització del talent. Tenir unes condicions salarials competitives al mercat és important, però s'ha convertit en un element bàsic”, apunta JorgeSantamaría, director Zona Nord de LHH Recruitment Solutions, qui ressalta l’existència “d’altres factors tangibles i, sobretot, intangibles” els que faciliten la fidelització dels equips.

 

L’enginyer d’automatització serà el perfil més demandat aquest 2024

Segons l’expert, aquests podrien ser “els models de treball híbrids i la flexibilitat horària, les oportunitats reals de desenvolupament professional i personal, la formació i capacitació contínua d'habilitats i competències o disposar d’ambients de treball col·laboratius, creatius, diversos i que promoguin la innovació”. I és que, si atenem el rànquing de la consultora, un dels sectors que més present hauria de tenir aquest canvi de paradigma és l’industrial, en comptar amb el perfil més cercat per les empreses: l’enginyer d’automatització. En un context en què la tecnologia esdevé la mà dreta de la competitivitat de les organitzacions d’arreu del món, esdevé “totalment necessari”, segons l’informe, comptar en plantilla amb professionals amb noves habilitats tecnològiques i enfocats a l'augment de l'eficiència dels processos industrials mitjançant la seva automatització.

El currículum ideal: estudis, idiomes... i soft skills

La capacitat d’anàlisi i l'adaptació al canvi són habilitats cada vegada més ben valorades | iStock
La capacitat d’anàlisi i l'adaptació al canvi són habilitats cada vegada més ben valorades | iStock

Quins currículums volen trobar-se les empreses? Doncs tots aquells que continguin formació en enginyeria electrònica industrial i automàtica, un elevat nivell d’anglès i disponibilitat per viatjar. Si afegim les populars soft skills de capacitat d’anàlisi i resolució de problemes, planificació i gestió del temps, i adaptació al canvi, els candidats tenen opcions d’accedir a un lloc de treball que compta amb una remuneració d’entre els 35.000 als 45.000 euros.

Aragonès: "Nosaltres hem apostat per l’àmbit de les ciències de la salut, un àmbit vinculat a la recerca i el coneixement des d’on impulsem talent”

Per trobar la segona oferta de treball més cercada cal desplaçar-se al sector de la salut, un sector que el president del govern en funcions, PereAragonès, va definir a la passada jornada Inversions de la Unió Europea en projectes estratègics: una visió des de Catalunya com el “mascaró de proa de l’economia catalana”: “Hi ha hagut nacions que han apostat per àmbits com la defensa, i nosaltres hem apostat per l’àmbit de les ciències de la salut, un àmbit vinculat a la recerca i el coneixement des d’on impulsem talent”. L’infermer d’hospitalització serà el segon perfil més demandat, segons la consultora LHH “arran de l’augment d’hospitals i clíniques en el darrer any”. 

Una plaça destinada als titulats universitaris en infermeria, encarregats de l'administració de medicaments, cura de ferides, supervisió de signes vitals, preparació per a exàmens i cirurgies o atenció a pacients crònics, entre altres. Les habilitats millor valorades seran totes aquelles relacionades amb el treball en equip i la capacitat de treballar sota pressió. Així i tot, es tracta d’un sector pitjor pagat que l’anterior: entre 28.000 i 35.000 euros l’any de mitjana. 

A tall d’exemple trobem la tercera posició, també en l’àmbit tecnològic. El desenvolupador de .net o java, amb un sou que oscil·la entre els 30.000 i els 50.000 euros, representa una figurada cada vegada més demandada, ja que la digitalització de les empreses és cada vegada superior. Així queda reflectit al Think Digital Report d’Inesdi Business Techschool, que apunta que el 2022 un 85% de les empreses espanyoles ja ha iniciat el seu procés de digitalització. Aquesta requereix eines en què recolzar-se, tant per a la gestió interna com de cara al mercat en què l'empresa opera, i són precisament aquestes les que desenvolupen aquests perfils, encarregats d’analitzar, dissenyar, desenvolupar i mantenir-les. Destaca que gran part d’aquest talent ha cursat un cicle de Formació Professional.

Tecnologia i salut, els àmbits més demandants

En el top 5 de posicions més demandades no podia faltar una que aplegués els punts forts de l’àmbit tecnològic amb els del de la salut: el tècnic en electromedicina. Es tracta d’un perfil força específic, al qual se li requereix, o bé el grau superior en Electromedicina, o bé la Formació Professional en Electrònica. Ha escalat posicions en aquest llistat arran de “la creixent necessitat de reparació, manteniment i calibració d’equips mèdics a hospitals i clíniques” que l’informe de la consultora LHH detalla. Els demandants d’aquests perfils poden ser des d’hospitals fins a empreses fabricants i distribuïdores de dispositius mèdics, i oferirien un salari anual d’entre 30.000 i 45.000 euros anyals.

El top 5 el tanca un perfil pertanyent al sector de l’enginyeria, el tècnic SAT

Tornant a l’àmbit purament tecnològic, el top 5 el tanca un perfil pertanyent al sector de l’enginyeria, el tècnic SAT (servei d’assistència tècnica) amb disponibilitat per viatjar. Aquesta darrera sembla una condició indispensable per als candidats, que s’hauran d’encarregar del testatge i la posada en marxa de tota mena d’equips. Segons l’informe, “aquestes posades en marxa impliquen molt de temps fora de casa i per llargs períodes de temps”. La Formació Professional i l’electrònica tornen novament a aparèixer com la formació idònia, a la qual s’afegeixen els idiomes, especialment l’anglès. Malgrat que el salari mitjà gira entorn dels 38.000 euros, aquest es troba complementat per les dietes que suposarien una retribució addicional d’uns 10.000 euros.

Ens espera "un futur de CEOs"

Ens espera "un futur de CEOs" | iStock
Ens espera "un futur de CEOs" | iStock

Si bé els cinc perfils més demandats corresponen a posicions força específiques, els set restants que completen aquest llistat tendeixen cap a posicions més aviat directives. “Tots els càrrecs que coneixem com a CEO, CMO, CTO o CFO, entre molts altres, són els que menys risc tenen de desaparèixer. Així, caminem cap a un món en què haurem de fer menys treballs manuals i podrem fer treballs més contemplatius o més intel·lectuals”, apuntava a VIA Empresa el CEO de Futura Vive, RobertoMenéndez, en aquesta entrevista

Menéndez: "Caminem cap a un món en què haurem de fer menys treballs manuals i podrem fer treballs més contemplatius o més intel·lectuals”

Així ho confirma també el rànquing elaborat per la consultora del Grup Adecco que, després de situar en sisena posició l’enginyer tècnic comercial com el perfil més cercat enguany a l’Estat, exposa, en aquest ordre, els perfils de cap d’obra, tècnic de garantia de qualitat, supply chain manager, storemanager i projectmanager com els més sol·licitats. El darrer, en dotzena posició, és el tècnic de tresoreria. Totes aquestes posicions es troben en un interval retributiu d’entre els 30.000 i els 50.000 euros, a excepció de la figura del supply chain manager, que gaudiria d’un salari superior als 60.000 euros.

Amb tot, l’estudi mostra com la formació universitària no és essencial per a algunes de les posicions més demandades a l’Estat. En contraposició, els idiomes, el domini de la tecnologia i les habilitats toves (o soft skills) sí que esdevenen completament necessàries a l’hora d’afrontar un mercat laboral revolucionat per una generació Z, el 74% de la qual té molt clares les seves necessitats. En el cas del 26% restant dels integrants d’aquesta generació no ho tindrien tan clar, però no sembla ser un problema, total, ja les recordaran els pares a l’empresa de torn.