• Innovació
  • Els brots verds del sector tecnològic: més facturació i afectació nul·la dels acomiadaments massius

Els brots verds del sector tecnològic: més facturació i afectació nul·la dels acomiadaments massius

L'ecosistema tecnològic de Catalunya té com a deures pendents consolidar la presència de dones TIC a totes les posicions i la cerca de 12.000 nous professionals

Barcelona té un pes rellevant al sector tecnològic català | iStock
Barcelona té un pes rellevant al sector tecnològic català | iStock
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
14 de Juny de 2023
Act. 14 de Juny de 2023

El sector tecnològic de Catalunya està d'enhorabona i consolida el seu creixement sostingut amb la previsió de tancar el 2022 amb una facturació de 23.500 milions d’euros, un 4,4% més que la xifra de negoci de l’any anterior, segons el 15è Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya, elaborat pel Cercle Tecnològic amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Malgrat aquest repunt, la seva participació en el PIB català es redueix fins al 9%, mig punt menys que el 2021. Segons Joan Ramon Barrera, president del Cercle, "la disminució és el resultat de la recuperació del conjunt de l’economia catalana, un context que s’espera que beneficiï a curt termini el teixit tecnològic per la seva posició com a subministrador de serveis a altres sectors".

 

El 67% de les empreses enquestades confirma que els resultats de negoci del 2022 han estat superiors als de l’any anterior, i un 16% destaca per haver incrementat la facturació més d’un 20%. Aquest últim segment està representat, principalment, per companyies que superen els 2 milions d’euros. Les previsions de les empreses per al 2023 mantenen la tendència a l’alça i un 67,7% espera augmentar els ingressos.

El nombre d’empreses de l’ecosistema TIC se situa en 17.811 el 2022 (+5,5%), mentre que l’ocupació assoleix els 123.700 llocs de feina (+8,9%) i representa el 18,8% del total de treballadors del sector tecnològic a l’Estat. Per a Barrera, les dades “desmenteixen l’impacte negatiu en el teixit català dels acomiadaments de les grans companyies mundials del sector, com ara Meta, Amazon o Twitter”. Encara més, el 60% de les companyies espera incrementar la plantilla al llarg del 2023.

 

Els tres deures pendents

Gina Tost, secretària de polítiques digitals de la Generalitat de Catalunya, confessa que hi ha tres grans reptes pendents: el forat de talent que s'ha "d'atacar des del minut 0", les bretxes digitals i els diferents biaixos existents, sobretot el de gènere. "El sector es mostra molt confiat a créixer i continuarà generant valor al llarg dels pròxims anys", destaca.

El 54% de les empreses participants en el Baròmetre considera que la fuga de professionals qualificats afecta negativament el sector, amb l’oferta de sous poc competitius i pitjors condicions laborals que en altres països com a principals causes. En aquesta 15a edició, una quarta part de les companyies també esmenta la contractació per part d’empreses de demanda tecnològica com un element que dificulta la retenció del personal.

Tost (Polítiques Digitals): "Al sector tecnològic hi ha tres reptes: el forat de talent, les bretxes digitals i els biaixos de gènere"

Si el talent no fos un problema, el 65% de les empreses enquestades afirma que podria augmentar la seva facturació. Per això, durant el 2022 s’han implementat de forma massiva propostes com el teletreball (66%) i els plans de formació, promoció i retenció (54%).

La manca de dones a les TIC és una altra de les preocupacions que destaca el Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2023. Només el 26% dels professionals de l’ecosistema són dones, i d’aquestes, un 23% ocupa posicions tecnològiques.

I la intel·ligència artificial?

Malgrat que la intel·ligència artificial (IA) s’ha posicionat com la tecnologia més destacada dels últims mesos, el 62% d’empreses d’oferta enquestades en l’informe situen el cloud i els serveis al núvol com la tecnologia de més impacte per al 2023, per davant del 58% que posicionen la IA en primer lloc.

En el cas de les companyies de demanda, hi ha una diferència entre les que compten amb un departament TIC i les que no en tenen. El 70,5% del primer grup veu la IA i les seves aplicacions com la tecnologia amb més impacte, mentre que el 35% de les segones menciona el cloud. Tanmateix, el 35% de les que no disposen d'una àrea tecnològica específica interna no destaquen cap disciplina com a puntera.