Ciberseguretat en català

Atac de denegació, atac d'autenticació o programari maliciós són alguns dels nous terme que ens introdueix el camp de la ciberseguretat

Podem trobar més de 260 termes relacionats amb la ciberseguretat Podem trobar més de 260 termes relacionats amb la ciberseguretat

Per continuar en la prevenció i detecció de ciberaatacs com els anteriors, el Govern ha anunciat la creació de la futura Agència de Ciberseguretat de Catalunya, a partir de les bases del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT) existent. La necessitat és clara: apunten que l’activitat delictiva en el ciberespai ha crescut exponencialment i en alguns casos ha afectat el funcionament dels serveis públics més bàsics. Durant el 2019, aquests atacs dirigits han crescut un 365% respecte del 2n trimestre de 2018.

Les necessitats terminològiques per denominar tots els conceptes de l’àmbit també s’atenen en una línia de treball activa entre el CESICAT i el TERMCAT, que es concreta en el diccionari en línia Terminologia de la ciberseguretat.

En l’edició actual, hi podem trobar més de 260 termes relacionats principalment amb els atacs, els mitjans tècnics de seguretat (biometria, equip bastió, prova de penetració) i els comportaments socials vinculats amb aquest àmbit (ciberassetjament pedòfil, extorsió sexual o sextorsió, enginyeria social, sèxting i pretèxting. Cada fitxa terminològica conté una denominacions en català, castellà, francès i anglès; definició, i notes explicatives o exemplificadores quan s’ha cregut convenient.

Abans d’acabar el 2019 es preveu una incorporació de més de 50 termes nous que fixaran alternatives per a nous atacs com ara cryptojacking, ad stacking, cookie dropping o angler phishing. Estiguem alerta!

 

Més informació
Cercatendències: l’alternativa catalana al 'coolhunter'
Els ERO i els ERTO o els EROs i els ERTOs?
Què és un world cafe? Com en podem dir en català?
Avui et destaquem
El més llegit