El govern espanyol crearà una empresa per invertir 20.000 milions d'euros en projectes tecnològics

José Luis Escrivá, ministre de Transformació Digital, ha fet l'anunci durant una trobada al Mobile World Congress

José Luis Escrivá, ministre de Transformació Digital | ACN José Luis Escrivá, ministre de Transformació Digital | ACN

El govern espanyol crearà una empresa pública per invertir 20.000 milions d'euros en firmes tecnològiques. Aquest és l'anunci que ha dut a terme, dins dels actes del Mobile World Congress, José Luis Escrivá, ministre de Transformació Digital. "Els reptes geoestratègics" actuals marquen, segons l'executiu de Pedro Sánchez, que hi ha determinats àmbits de la cadena de valor que requereixen tenir capacitats pròpies. El ministre preveu dur la setmana vinent al Consell de Ministres la proposta, que passa per la creació d'una Societat Espanyola per a la Transformació Tecnològica (SETT).

Escrivá ha afirmat que aquesta entitat serà "fonamental" perquè Espanya actuï "amb la màxima solidesa i potència en un món de canvis accelerats". El titular de Transformació Digital espera que aquest mecanisme pugui estar en funcionament "en dos o tres mesos". Pel que fa a les capacitats operatives de la firma pública, Escrivá ha recordat una primera fase de suport -també al sector audiovisual- a través d'eines com les subvencions. Per a la segona fase que preveu, el pla d'actuació passaria més aviat per entrar a formar part de les empreses o per "instruments híbrids". Escrivá ha insistit que la Societat Espanyola per a la Transformació Tecnològica concentrarà totes les inversions en sectors tecnològics estratègics i que podria incloure la participació estatal d'un 10% a Telefónica.

Més info: El cop sobre la taula de les startups de 'digital health': "De Barcelona al món"

"Té sentit que es faci a través d'aquesta societat, però s'haurà d'anar veient amb el temps", ha reflexionat en veu alta el ministre de Transformació Digital. La SETT s'encarregarà de desenvolupar l'ecosistema industrial en tota la cadena de valor de semiconductors, i integrarà així la Societat Estatal de Microelectrònica i Semiconductors (SEMyS) –adscrita actualment a la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI)- i el PERTE de microelectrònica (valorat en més de 12.000 milions d'euros). Un altre dels objectius d'aquest fons públic serà donar suport a empreses amb projectes tecnològics innovadors com el Fons Next Tech, depenent ara de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), i promocionar el sector audiovisual a través del Fons Spain Audiovisual Hub.

"Cada vegada més, els països sabem que necessitem reforçar la nostra sobirania tecnològica estratègica", ha apuntat Escrivá. "És important doncs posar juntes totes les iniciatives en aquests àmbits per crear sinergies i impulsar equips especialitzats capaços d'analitzar inversions i detectar tendències", ha conclòs el ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública.

Més informació
El MWC celebra la majoria d’edat en ple 'boom' de la IA i la supercomputació
4YFN i el germà petit que s'ha emancipat
Europa xifra en 200.000 milions la inversió necessària per una nova xarxa digital comunitària
Avui et destaquem
El més llegit