Consells per tenir cura del mòbil a l'estiu

Sorra, aigua i calor són els grans enemics dels aparells electrònics durant els mesos de vacances

Consells per tenir cura del mòbil a l'estiu Consells per tenir cura del mòbil a l'estiu

Durant aquestes vacances hauríeu d'intentar descansar, fugir de la calor i tractar els vostres aparells electrònics amb tota dignitat possible. És per això que he elaborat una llista de consells perquè tingueu en compte a l'hora de cuidar els vostres mòbils tauletes o smartwatch.

Desactiveu tot el que no necessiteu

Aquí hem d'aplicar la filosofia de Mies van der Rohe de "Menys és més" i desactivar les connexions Wifi, Bluetooth, localització, Airdrop, actualitzacions en segon pla i notificacions. A part que aquest tipus de connexions també poden escalfar el telèfon, consumeixen bastant bateria i quan estem de viatge pot ser que no tinguem un endoll a mà. Queda molt malament arribar a una platja paradisíaca i demanar a veure si hi ha un endoll a la guingueta.

La sorra és una malparida

La sorra fina, la no tan fina i la pols es cola sempre entre els foradets de l'auricular, el micròfon o el port per carregar el telèfon o els auriculars. Alguns dispositius porten membranes per protegir-se, però a vegades no és suficient. Hem d'intentar que no toquin la sorra, i fins i tot guardar-los en algun tipus de funda protectora. N'hi ha algunes específiques molt maques com les de Lifeproof o Armor-X, i després hi ha gent que agafa bosses de congelar i hi guarda el seu telèfon a dins. Feu el que feu, vigileu amb la temperatura i els cops quan tingueu els telèfons en aquestes fundes.

Si haguéssiu de netejar alguna obertura del dispositiu, hi ha esprais d'aire comprimit que no deixen residus, però s'ha d'anar amb molt de compte.

Cuideu-vos de l'aigua

Encara que el vostre aparell sigui resistent a l'aigua, no vol dir que sigui immune a tot i per sempre. Si, per exemple, porteu el vostre smartwatch a la platja o la piscina, hauríeu de passar-li aigua sense clor ni sal quan acabeu per treure les partícules i eixugar-lo bé amb una tovallola o un mocador. No seria la primera vegada que veig com un Apple Watch comença a fer el burro per a tenir sal a les membranes acústiques. Ah! I mai, mai, mai feu servir sabó, lleixiu, detergent, xampú, condicionador, perfum o algun tipus de líquid que no sigui aigua per netejar el vostre mòbil profundament.

El sol no bronzeja el telèfon

És important no assecar el mòbil al sol, però a més, és millor no posar-lo a la vista per dos motius clars: el primer és que tenir un mòbil a la vista és molt llaminer per a tots els lladres que pul·lulen per piscines i platges de tot el món, però a part és molt perillós perquè s'escalfen tremendament i podem carregar-nos el dispositiu si l'exposem a altes temperatures. Els experts fins i tot recomanen no guardar diversos telèfons junts, ja que si un d'ells se sobreescalfa, transmetrà la calor als altres i pot provocar la "festa del caloret" dins la bossa. Pels que us el deixeu al cotxe, que sapigueu que si el cotxe està al sol, el vostre dispositiu també s'escalfarà.

Si el vostre telèfon mostra un missatge de sobreescalfament o veieu que està molt calent hauríeu de seguir aquests consells:

  • Traieu-li la funda, si en porta, ja que ajudarà a dissipar la calor.
  • Apagueu-lo immediatament perquè deixi de processar.
  • Només es podrà encendre quan veieu que s'hagi refredat completament de manera "natural".
  • No hi acosteu gels o tovalloles humides, però podeu acostar-lo a l'aire condicionat o a un ventilador per accelerar el procés.
  • Hi ha algunes apps per a refredar el mòbil com Cooler, però es pot fer sense utilitzar-les tranquil·lament.

I finalment, un últim consell que serveix per a tot l'any

Feu còpies de seguretat: No seríeu els primers que es posen a plorar perquè heu perdut totes les fotografies, vídeos i records en unes vacances perquè ha passat alguna desgràcia. Sé que fa molt  pal començar a pensar en aquestes coses quan un està còmodament respirant aire menys contaminat, però per no lamentar-ho després, és millor que aixequeu el cul de la gandula i us poseu a configurar el telèfon per fer còpies automàtiques: iCloud, Dropbox, Android... és igual el sistema que més us agradi, feu-ho ara i deixeu de descuidar-vos-en.

No tot en aquesta vida és digital: sé que potser és pecat que algú tant tecnòleg com jo digui això, però precisament, per gaudir d'una vida digital saludable a vegades s'ha de deixar la pantalleta i aixecar la vista. Si, sé que aquest article potser us fa mandra, però si trobeu útils aquests consells, potser seria el moment de compartir-los amb els vostres amics, familiars i companys d'aventures.

Que tingueu unes bones vacances!

Més informació
Gamelab, videojocs, cultura, dones i catalanitat
La bretxa digital involuntària
Per què una llanterna vol les teves dades?
Avui et destaquem
El més llegit