La il·luminació intel·ligent arriba a casa nostra (i als llums de Nadal)

Empreses com Signify i Simon expliquen com connectar la llar per millorar l’eficiència i el benestar és més senzill del que sembla

Les solucions en il·luminació connectada permeten controlar les llums de Nadal amb el mòbil | iStock Les solucions en il·luminació connectada permeten controlar les llums de Nadal amb el mòbil | iStock

Com diu la coneguda nadala, “m’agrada el Nadal, faig petons i regals, els carrers i els balcons, plens de llums i colors”. I és que durant aquestes dates, les llars s’omplen de llumets: a l’arbre de Nadal, al balcó, i per tota la casa. Una tradició que ve de lluny però que amb la tecnologia també s’ha digitalitzat. Fins al punt que ja es pot demanar als assistents de veu com Alexa que encenguin els llums de l’arbre de Nadal de casa, gràcies a solucions d’il·luminació connectada i tecnologia sense fils com les que ha presentat aquest any Signify (l’antiga Philips Lighting). La domòtica arriba a la il·luminació de casa nostra, i també als llums nadalencs.

Més info: Bombetes intel·ligents sense bombeta

Actualment estem vivint un moment de canvi quant a llars connectades i intel·ligents. Segons indiquen des de Signify, el canvi de llars tradicionals a llars intel·ligents està vivint un creixement significatiu. De fet, segons un estudi realitzat per l’empresa a principis del 2019, la il·luminació encapçala el rànquing de dispositius més associats a la llar connectada (83%), seguida de la climatització (76%) i la seguretat (74%). Amb aquestes dades, “Signify aposta per una il·luminació totalment connectada d’ara en el futur”, assenyala a VIA Empresa el seu director de comunicació a Espanya i Portugal, Jordi Manrique.

Manrique: "Convertir la il·luminació de la nostra llar en un sistema connectat ara es pot fer de manera senzilla i sense grans instal·lacions"

Signify compta amb un catàleg de més de 220 productes connectats entre els quals destaquen les solucions que permeten connectar la il·luminació de les llars al mòbil a través de Bluetooth. Així, amb una app, l’usuari pot encendre, apagar o atenuar els llums, escollir el color o utilitzar escenes preestablertes en funció del seu estat d’ànim o per adaptar-se a la seva rutina diària. “Avui en dia existeixen diverses tecnologies que ens permeten convertir la il·luminació de la nostra llar en un sistema connectat, d’una manera senzilla i sense necessitat de grans instal·lacions”, afirma Manrique.

Una altra d’aquestes solucions és la de l'empresa Simon, que amb Simon 100 ha creat un interruptor d’instal·lació tradicional que es pot convertir en intel·ligent i controlar la il·luminació en qualsevol moment i des de qualsevol lloc.

Una il·luminació connectada per a una major eficiència

Ara bé, tot i que fa temps que sentim a parlar de domòtica a casa, de llums intel·ligents i de controlar diversos aspectes de la nostra llar a través del mòbil, la il·luminació connectada encara es troba en un estat molt inicial. “Cada vegada la gent és més conscient de la importància de la sostenibilitat i dels beneficis que ofereix tenir una il·luminació connectada, però encara estem en una fase incipient”, apunta el responsable del negoci digital de Simon, Alfred Batet. I és que aquesta sensibilització per la sostenibilitat i l’eficiència energètica s’ha notat en un increment de l'ús de llums LED, però encara està costant d’arrelar amb la il·luminació intel·ligent. Tant Batet com Manrique coincideixen en què és una tendència creixent al nostre país, però encara estem lluny d’assolir el nivell de penetració d’altres mercats com els Estats Units, el nord d’Europa o els països asiàtics.

L'ús de bombetes LED ja suposa un estalvi energètic d'entre un 50% i un 80%, uns percentatges que es podrien incrementar amb les possibilitats de la connectivitat

Una tendència que, si s’acabés d’instaurar de forma massiva, podria suposar un estalvi de fins a un 85%. De fet, la il·luminació connectada es basa en tecnologia LED controlada digitalment, i el LED ja suposa un estalvi respecte a tecnologies tradicionals com la incandescència o els halògens, ja que consumeix entre un 50% i un 80% menys. “A tot això, si sumem les possibilitats de la connectivitat, podem aconseguir estalvis addicionals en regular la intensitat de la llum o apagar-la automàticament quan els sensors no detectin presència”, afegeix Manrique. I és que fins i tot la connectivitat permet apagar els llums de casa quan no hi som si ens hem deixat algun encès.

Millora de la salut i del benestar de les persones

Un servei tan bàsic i necessari en la nostra vida quotidiana com és la il·luminació avui dia es pot digitalitzar i connectar molt fàcilment. Però la seva implementació avança lentament. “La il·luminació representa una manera senzilla i útil d’incorporar la connectivitat a la llar”, destaca Manrique, qui afegeix que “hi ha una manca de cultura de llum en el nostre mercat, i per això estem treballant en desenvolupar i donar a conèixer totes les possibilitats que ofereix la il·luminació avui en dia, tant en la creació d’ambients com en la millora del benestar de les persones”.

Batet: "La digitalització està fent que la il·luminació prengui protagonisme com a element dins de casa"

En aquest sentit, Batet apunta que “la il·luminació en si ha deixat de ser una cosa funcional a la llar”. “Abans posàvem llums perquè havíem de veure-hi, però la digitalització està fent que la il·luminació prengui protagonisme com a element dins de casa”, afegeix el responsable del negoci digital de Simon. La tecnologia i la digitalització permet millorar el dia a dia de les persones, no només en termes d’eficiència energètica, sinó també en termes de confort, salut i seguretat. És per això que en un futur, “hi haurà una inclusió de nous usos de la il·luminació molt enfocats al benestar de les persones”, vaticina Batet.

Més informació
Els halògens s'apaguen
Marset, la foneria dels llums de disseny
Santa & Cole, l'editorial de la llum
Avui et destaquem
El més llegit