Em pots imprimir un Darth Vader?

La generalització de l'ús de la impressió en 3D xoca amb els drets a la propietat industrial i intel·lectual en un context sense legislació concreta

Un dels models d'impressores 3D, l'UPMini2 red 1 | Cedida Un dels models d'impressores 3D, l'UPMini2 red 1 | Cedida

Marc Torras, fundador d'EntresD, està acostumat que, en cada fira que participa -la primera va ser el Saló del Còmic-, algun jove s'apropi per demanar-li si li pot imprimir una figureta en 3D de Darth Vader o Mickey Mouse. Ell, assessorat pel seu advocat, sempre contesta que "si el disseny és seu i la impressió la fan ells, en la seva impressora, poden, però que nosaltres no tenim llicència per fer-ho i, per tant, no podem vendre'ls per treure profit". En el Dia mundial de la propietat intel·lectual i industrial, ens preguntem què passa amb aquesta situació.

Segons assenyalava a VIA Empresa Ramon Morral, professor titular de Dret Mercantil de la Universitat Autònoma de Barcelona, la impressió 3D és capaç de reproduir una cadira, un got, un quadre, una figura, una joia (...) "Una problemàtica que té certs paral·lelismes o semblances amb la reproducció de les obres musicals. Per tant, és evident que caldrà prendre les mesures legislatives adequades per evitar que els autors i titulars de drets en general en surtin perjudicats".

Més info: Impressió en 3D, una nova amenaça als drets dels autors?

Hi està d'acord Torras, qui s'enfronta habitualment a la pregunta de clients que volen saber si poden imprimir aquells productes que anhelen, però aquí entra en joc el concepte de patent i de llicència. "La propietat intel·lectual és una eina bàsica perquè funcioni l'economia perquè si qualsevol pot copiar, l'incentiu per crear se'n va en orris, però és veritat que ara mateixa està en el limbo", explica el responsable d'aquesta firma barcelonina que ven online i offline a tota Espanya.

Pimes i escoles ja imprimeixen en 3D

EntresD van ser els primers distribuïdors d'Espanya d'impressores 3D de sobretaula, allà pel 2013. Principalment venen la impressora Tier Time, una de les marques més importants del món del model de sobretaula, en el qual estan especialitzats. A hores d'ara, els seus principals clients són departaments tècnics de pimes que les utilitzen per imprimir peces dels seus dissenys. "Abans imprimir un prototip costava vora 100 euros, però ara imprimir en 3D una peça pot costar només un euro", explica. També s'han focalitzat molt en ensenyament, treballant escola per escola per explicar-los a utilitzar les impressores digitals a alumnes i professors.

Torras: "Si qualsevol pot copiar, l'incentiu per crear se'n va en orris"

Des d'aquell primer Saló del Còmic en què el dubte se'ls va posar damunt la taula, el xoc de l'arribada d'una nova tecnologia cada vegada més estesa i els drets dels autors estan esperant una normativa. Sobretot sabent que el futur anirà més ràpidament i aquesta tecnologia es desenvoluparà en altres àmbits, com apunta Torras.

EntresD en el Saló Manga del 2017 | Cedida
EntresD en el Saló Manga del 2017 | Cedida 

"Les empreses s'ho estan mirant molt. Per exemple, Nike ja et demana escanejar el teu peu per enviar-te unes vambes fetes a mida. El següent pas és que te les puguis imprimir tu, però aquí sorgeix un problema perquè clar, d'aquesta manera, Nike no guanyarà diners amb la segona còpia. Per tant, al futur agafaran el control de la teva impressora i per poder imprimir-la, hauràs de passar per la seva botiga abans i et cobraran una tarifa. És el model que veig més lògic i fàcil de desenvolupar", argumenta.

Més informació
La Zona Franca tindrà la primera incubadora catalana d’empreses d’impressió 3D
Un 'hub' en impressió 3D a Barcelona el 2020
La impressió 3D remodelarà 400 perfils professionals
Avui et destaquem
El més llegit