Una mà cíborg catalana, finalista del Reshape

La proposta de Judith Parés i la moda sense residus de ZER Collection, finalistes catalanes del concurs

'The cyborg hand' de Judith Parés, finalista del Reshape 2018 'The cyborg hand' de Judith Parés, finalista del Reshape 2018

Com seran els éssers humans del futur? Fins a quin punt els afectarà la tecnologia? Aquestes preguntes vertebren de The cyborg hand de Judith Parés. El projecte de la catalana és un dels finalistes del Reshape, el certament internacional de disseny i tecnologia organitzat per Noumena, In(3D)ustry i Fira de Barcelona. D’un total de 105 propostes presentades a concurs, només 20 han estat seleccionades per arribar a la final. Entre elles dues de catalanes, la mà robòtica de Parés i els teixits de Zer Collection, produïts a partir d’impressores 3D. Ambdues competeixen amb tota mena d'innovacions, des de mascaretes per nedar sota l'aigua, mecanismes per personalitzar bicicletes o anells per combatre l'artritris. Els guanyadors seran anunciats aquest dijous en una cerimònia que també servirà de comiat de In(3D)ustry.

Robòtica per ampliar els nostres sentits

La proposta de Parés especula al voltant d'una hipotètica unió dels humans amb la tecnologia per mitjà d'"òrgans artificials" que permetin augmentar la nostra percepció. Concretament, la seva "mà" i la llegeix la qualitat de l'aire i la pol·lució i transforma aquesta informació en batecs. Així, la persona qui la vesteix té la capacitat de recollir informació nova sobre el seu entorn i interpretar-la.

Parés, alumni de l'escola de disseny i enginyeria Elisava, va crear aquest particular dispositiu com a projecte de final de grau. A part del Reshape, aquesta mà cíborg també ha format part d'una de les exposicions de la London Design Week, V&A, al costat d'altres projectes els quals seran exposats al parlament europeu el novembre a Brussel·les.

Moda sense residus

Totalment diferent és la proposta de Zer Collection. La marca de Ane Castro i Núria Costa aposta per la que consideren “el futur”, una moda sense residus i, per tant, més ètica. Per fer-ho, aquestes dissenyadores han decidit desenvolupar teles utilitzant impressores 3D i altres processos digitals. Una opció que els permet reduir al màxim la quantitat de tela malgastada durant el procés de producció.

Zer Collection, moda ètica i sense residus

Zer Collection, moda ètica i sense residus

 

Malgrat que el procés és totalment innovador, la tela resultant reuneix totes les característiques clàssiques d'un teixit: elasticitat, flexibilitat, adaptació al cos i, òbviament i sobretot, estètica.

Més informació
La Barcelona Industry Week acull 46 empreses catalanes
La transformació digital arriba a la Barcelona Industry Week
Elisava i Zero 2 Infinity presenten una càpsula per viatjar a l’espai
Avui et destaquem
El més llegit