La Mobile World Capital puja al tren d'Europa

La fundació serà una de les sòcies de referència de la Comissió Europea per activar la transferència tecnològica

Imatge de l'acte de presentació de l'acord | MWC Imatge de l'acte de presentació de l'acord | MWC

“A Europa, històricament, encara tenim deures a l’hora de convertir el coneixement en negoci”, apunta Francesc Fajula. Amb aquest discurs, el CEO de la Fundació Mobile World Capital ha presentat l’acord pel qual passa a ser un soci de referència de l’organisme europeu per desenvolupar iniciatives vinculades a la transferència tecnològica. En els pròxims dos anys, la Fundació rebrà quatre milions d’euros. Uns recursos que han de permetre accelerar 120 projectes anuals, en diferents graus de maduresa. Tot i el lideratge d’aquest treball es gestionarà des de Barcelona, els actors implicats també compten amb l’assessorament de la consultora alemanya EurA.

En els darrers set anys, principalment a través del programa The Collider, la Mobile World Capital ha format part de 224 projectes científics de 105 centres d’investigació i, a la vegada, ha atret l’atenció de 65 inversors. En aquest sentit, l’acompanyament de la Fundació ha permès incorporar 90 emprenedors a l’ecosistema de les startups deeptech

Reducció de distàncies entre les idees i el món empresarial 

Fajula recalca que l’acord amb l’EIC pretén reforçar idees ja presents a l’ADN del Mobile com “la visibilització de projectes científics davant les grans corporacions i atraure l’interès dels inversors, habitualment interessats en iniciatives amb menys riscos”. A grans trets, el funcionament de l’aliança pivota al voltant de dues fases. La primera serveix per explorar i validar l’encaix de la tecnologia i el coneixement dins del mercat, mentre que a la segona part, fonamentalment, apareix l’eina del venture builder per dur a terme tasques d’acompanyament. 

En el seu torn d’intervenció, el representant del Consell, Viorel Peca, ha descrit la transferència tecnològica com un element de palanca “per impulsar el creixement econòmic, crear llocs d’alta qualificació i reforçar la propietat intel·lectual”. Sense deixar aquest àmbit, la missió de la Fundació va encaminada a facilitar el camí legal i econòmic de les empreses. Més enllà de Barcelona, el treball conjunt amb la Comissió Europea també comptarà amb la participació d’un organisme d’innovació de Munic. Des de la perspectiva tècnica, Pol Hortal ha posat en valor com l’acord amb l’EIC ofereix “una metodologia diferencial que s’impulsa des del MWC”. Un aspecte que, segons el director de Transferència de Tecnologia de la Fundació, “no seria possible sense la implicació decidida dels diferents agents del territori”. 

WhatsApp Image 2023 06 15 at 11.54.40 (1)
Leon Rizzi (Jolt), Mariona Sanz (BSC), Pol Hortal (MWCapital), Francesc Fajula (MWCapital) i Laia Arnal (Generalitat) | Cedida

Intel·ligència i la velocitat dels processos

Altres interlocutors que han participat en la presentació han recordat el repte d’accelerar la velocitat dels processos per no perdre el tren de la innovació. “No importa la mida dels projectes, però sí la velocitat i l’eficiència de com ho fem”, descriu Laia Arnal. La directora general de Societat del Coneixement, Transferència i Territori prioritza l’aportació de recursos “amb intel·ligència i orientar-los correctament per competir en el mercat internacional”. 

En clau de futur, la Generalitat defensa la necessitat de captar talent “per liderar projectes transformadors i estar preparats pels reptes, no només vigilar les tecnologies”. Per la seva banda, Leon Rizzi, CEO de Jolt, veu “positiu” atraure talent “per crear impacte al territori”. La firma, spin-off sorgida al voltant de l’Institut Català d’Investigació Química, focalitza la seva activitat en el mercat de l’hidrogen verd. La particularitat de Jolt és que, per aterrar la seva idea de negoci, ha comptat amb el suport del MWC. 

En últim lloc, el Barcelona Supercomputing Center també ha ocupat un espai de temps a la presentació. Mariona Sanz, directora d’Innovació i Desenvolupament de Negoci de l’equipament, no ha desaprofitat l’altaveu per exemplificar el caràcter transformador de l’organització. “Oferim les nostres instal·lacions, perquè les empreses puguin aterrar més ràpidament al mercat”, exposa Sanz. Des de l’any 2016, a l’òrbita del BSC s’han creat 11 empreses que han aixecat un total de 23 milions d’euros.

Més informació
Wayra i MWCapital obren el tercer 5G ScaleUp Program
La MWCapital i Barcelona Health Hub connectaran Sant Pau amb les startups de salut
Francesc Fajula, nou CEO de la Fundació Mobile World Capital
Avui et destaquem
El més llegit