Sensors sense bateria que s’alimenten del mòbil

El dispositiu mesura la humitat de la terra, la temperatura i la humitat relativa i emmagatzema dades en el núvol

Els sensors que s’alimenten amb la tecnologia NFC del mòbil Els sensors que s’alimenten amb la tecnologia NFC del mòbil

Un equip d'investigadors del Departament d'Enginyeria electrònica de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha desenvolupat sensors low cost sense bateria que s'alimenten de la tecnologia NFC (comunicació de camp pròxim), que incorporen la majoria de telèfons intel·ligents.

Segons informa la URV, el dispositiu mesura la humitat de la terra, la temperatura i la humitat relativa, mostra aquestes dades en una aplicació i les guarda en el núvol. La tecnologia NFC permet una comunicació ràpida entre dispositius de curt abast i s'utilitza, sobretot, com a sistema de pagament a través del telèfon mòbil.

Un xip del sensor capta i emmagatzema l'energia del mòbil a través d'una petita antea, cosa que li permet mesurar els diferents paràmetres físics i fer els càlculs mitjançant un microprocessador que porta incorporat. Les dades resultants es transfereixen al mòbil, que llavors les envia al núvol a través de la seva connexió a Internet.

Solució ràpida

Aquesta transacció de dades es fa en menys d'un segon i sense necessitat de bateria, fet que el converteix en una solució ràpida, més econòmica i ecològica que els dispositius actuals, basats en altres tecnologies com el Wi-Fi o bluetooth.

El dispositiu pot resultar útil per a hivernacles i cultius, ja que permet registrar en tot moment el seu estat, o en el sector alimentari, per comprovar l'estat els aliments a través de les variacions del color.

Els investigadors també destaquen que aquest treball permet pensar en estratègies col·laboradores, basades en l'acció d'acostar el telèfon a un sensor -que pot mesurar paràmetres molt diversos-, que poden fer moltes persones.

Més informació
RoboShop, l'assistent tecnològic
Sophia: "Els robots i els humans podem treballar junts"
Hospitals, botigues o hotels sobre rodes: Ikea s’ho imagina
Avui et destaquem
El més llegit