Una cabina per detectar melanomes en cinc minuts

La startup catalana Dermavision Solutions utilitza la intel·ligència artificial per identificar lesions a la pell sospitoses de ser cancerígenes

La startup Dermavision Solutions ha creat una cabina per detectar els melanomes | iStock La startup Dermavision Solutions ha creat una cabina per detectar els melanomes | iStock

La startup catalana Dermavision Solutions ha creat una cabina capaç de detectar lesions a la pell sospitoses de ser melanomes en només cinc minuts. El dispositiu fa fotografies i, per mitjà d'intel·ligència artificial, identifica les lesions que poden ser cancerígenes i envia un informe al dermatòleg perquè pugui realitzar un diagnòstic ràpid. 

De moment, l'empresa emergent amb seu a Roses compta amb un prototip funcional de la cabina -de la mida d'una persona-. El següent pas és començar la fase de validació del prototip en un hospital. Per tal de posar en marxa el negoci, Dermavision ha rebut 75.000 euros de Startup Capital, la línia d'ajudes d'Acció, l'agència per a la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat. 

Aquesta partida anava destinada a cobrir despeses de personal, contractar serveis a tercers, invertir en material i equipaments, llogar espais o elaborar estratègies de comunicació i comercialització. El CEO de la startup, Narcís Ricart, assegura que "el nostre dispositiu no vol substituir el dermatòleg, sinó posar al seu abast la intel·ligència artificial per ajudar-lo a diagnosticar més ràpidament sense haver de recopilar dades de manera manual". 

Més info: Tipus de càncer de pell i prevenció

Ricart recorda que el melanoma és un dels pocs tipus de càncer que es poden veure a simple vista, però "el problema és que per detectar-lo cal fer una revisió periòdica de totes les lesions del cos per identificar qualsevol evolució sospitosa". El dispositiu és no invasiu i analitza la forma, la mida i el color de les pigues.

Si aquest tipus de càncer no es detecta en les etapes inicials, alerta Ricart a través d'un comunicat, "esdevé un dels més mortals". Dermavision Solutions es va crear a principis del 2019 i té com a objectiu introduir la seva tecnologia en els hospitals. 

Més informació
Ona Therapeutics capta 1,5 milions d'euros per tractar la metàstasi
Estudis genètics: valor predictiu i preventiu en el càncer
Avui et destaquem
El més llegit