• Innovació
  • Transformació digital, digitalització i xarxes socials a l’empresa

Transformació digital, digitalització i xarxes socials a l’empresa

Tenim el futur a les nostres mans

La transformació digital, uns dels eixos de país | iStock
La transformació digital, uns dels eixos de país | iStock
director académico y responsable de Calidad de ESIC Catalunya
Barcelona
12 de Desembre de 2022

Els processos de digitalització han permès en els darrers anys una ràpida evolució de tasques complexes en l'àmbit de l'empresa. L'ús de tècniques de mineria de dades han aportat llum, per exemple, a l'automatització en la classificació de clients o en la recomanació de productes. Aquests processos han estat tan destacats i útils que moltes empreses han fet fins i tot el pas cap a la transformació digital fent un canvi macro de la seva estructura, persones i tecnologies.

 

Aquest procés tecnològic es veu reflectit tant en petites empreses com en grans multinacionals que han passat de digitalitzar algunes de les seves funcions a fer una transformació digital completa. Com veiem a l’article escrit junt al Dr. Javier Bustos Díaz (2022) grans empreses com AliExpress, Amazon o eBay han fet aquest canvi i això les ha portades a haver d’adaptar totes les seves estratègies, incloses les de màrqueting i comunicació, impulsant la seva participació en xarxes socials. De què ens n’adonem amb aquest estudi? Que aquesta transformació és una cadena on les estratègies seguides per les marques generen un canvi en altres empreses, i alhora en la societat. Veiem que fins fa ben pocs anys la gran majoria de post eren de tipus "status" i, actualment, aquests ha desaparegut de les estratègies de màrqueting empresarial a favor d'imatges o vídeos. Així mateix, veiem com els enllaços són cada vegada menys freqüents en les publicacions fruit de l'algoritme de Facebook, que penalitza les publicacions que contenen enllaços que treuen els usuaris de la xarxa de la plataforma. Un altre punt destacat és la utilització de hashtags on destaquen tres tipus: una aposta per l’etiqueta local (Amazon), els sortejos i activitats amb usuaris (AliExpress) i els esdeveniments d’actualitat (eBay). Amb tot això podem veure com el comerç electrònic, i els entorns digitals en general, té una clara influència en les xarxes socials i també a l’inrevés. La societat s’adapta i, conseqüentment, les professions s’han d’adaptar.

La transformació digital és, al cap i a la fi, un canvi de model empresarial i de cultura, i els canvis generen pors o, si més no, dubtes

Entenem, per tant, que la transformació digital és, al cap i a la fi, un canvi de model empresarial i de cultura, i els canvis generen pors o, si més no, dubtes. La clau, arribats a aquest punt, és resoldre la següent qüestió: podrem vèncer les pors del futur? I la resposta ens porta a una nova reflexió: què ens cal per afrontar aquest futur? En aquest cas la qüestió esdevé molt més senzilla de resoldre, calen professionals del futur, persones amb talent formades per donar resposta al conjunt de tasques i llocs de treball que s'hauran de cobrir. La formació no pot ser la baula feble de la cadena i és per això que ESIC s'ha adaptat al servei d'aquesta generació de joves amb talent que lideraran el futur. Qui imaginava fa un lustre la necessitat de complementar el Grau en Màrqueting amb un Títol Superior en Negocis Digitals? O encara més, la creació d'un Grau en Digital Business? ESIC ho va fer, es va avançar als temps i va portar a les aules tot allò que la tecnologia podia aportar als professionals d'un futur que ja comença a ser present.

 

L'ús de tècniques de mineria de dades han aportat llum, per exemple, a l'automatització en la classificació de clients o en la recomanació de productes

Si mirem enrere i veiem els canvis introduïts a la manera de formar els nostres estudiants hem de pensar que érem gairebé clarividents quan introduíem tecnòlegs i tecnologia a l'aula. El present ens està donant la raó i els nostres antics alumnes estan recollint els èxits d'aquesta formació que, sense fer ni un sol pas enrere en el fonament humanista dels estudis en ciències socials, ha donat un extraordinari impuls en l'àmbit digital que permet la generació de professionals adaptats a les professions del present i del futur.

Tenim les aules obertes al talent, tenim els professors capaços de transmetre tot el coneixement necessari per a aquest canvi que demana la societat, tenim una forta aposta per la recerca en noves metodologies docents i nous continguts en l'àmbit digital, i tenim el contacte amb un teixit empresarial interessat en els nostres alumnes trucant a la porta. Amb tot això present, reprenc la pregunta i dic que si, que podem vèncer les pors i els reptes del futur i que ho farem a través de la formació i del talent, un binomi imprescindible per tal de viure amb èxit en aquest món tan canviant. Tenim el futur a les nostres mans, ens hi atrevim?