Turco i la tècnica que aconsegueix reduir el pes dels avions

L'empresa catalana, que va néixer el 1962 com a filial d'una companyia estatunidenca, va ser l'única seu en sobreviure i es va quedar amb la totalitat del negoci

Laboratori de Turco | Turco-spain.com Laboratori de Turco | Turco-spain.com

Actualment, ens trobem davant un context d’emergència climàtica que està obligant al conjunt de la societat a apostar per mesures respectuoses amb el medi ambient que ens permetin dirigir-nos cap a un model sostenible. En aquest sentit, les empreses del sector aeronàutic es troben davant un gran repte, i és per aquest motiu que sorgeixen idees com les que ha dut a terme Turco, una empresa de fabricació de productes químics enfocada en el tractament de superfícies, que proposa solucions innovadores enfocades a l'emergència climàtica del context actual.

Turco Espanyola sorgeix com a filial d’una empresa que va néixer a inicis del segle XX als Estats Units i que es dedicava al manteniment i a la neteja d’avions. Va ser llavors, l’any 1962, quan l’empresa va fundar la filial a Barcelona, que posteriorment va ser l’única que es va mantenir en funcionament. “Amb el pas del temps, les altres seus de Turco d’arreu del món van anar desapareixent fins a quedar-nos nosaltres sols”, explica a VIA Empresa el director de desenvolupament del negoci, Rafael Vilaplana.

Vilaplana: “Amb el pas del temps, les altres seus de Turco d’arreu del món van anar desapareixent fins a quedar-nos nosaltres sols”

Una empresa que posa el focus en oferir solucions sostenibles

Des que la firma va començar la seva activitat, ha estat sempre centrada a produir i desenvolupar especialitats químiques sostenibles pel tractament de superfícies, especialment metàl·liques. “Les superfícies abans de ser tractades químicament, per exemple, niquelades, requereixen un previ tractament químic del metall”, detalla Vilaplana, qui ha afegit que “el tractament consisteix, d’una banda, a desgreixar, i, de l’altra, a incorporar propietats al metall”.

Els tres principals sectors on Turco duu a terme la seva activitat són la indústria, el transport i l’aeronàutica. Aquest darrer és el sector on la firma té una major presència, ja que és d’on provenen més de la meitat dels seus ingressos. La construcció i el manteniment d’avions són les activitats en què Turco s’especialitza, concretament en el fresat químic, una tècnica de remoció de material que es realitza en la construcció dels avions amb la finalitat d’eliminar material no desitjat d’algunes de les peces d’alumini mitjançant l’atac d'una substància química activa. Amb aquesta especialitat, s’aconsegueix dotar els materials de construcció d’un conjunt de propietats aerodinàmiques i, sobretot, reduir el pes dels avions. D’aquesta manera, la quantitat de querosè necessària perquè l’avió es pugui desplaçar és menor, suposant un gran estalvi. És en aquest àmbit on l’empresa ofereix una gran innovació al mercat a través dels seus productes respecte a la seva competència.

Amb aquesta especialitat, s’aconsegueix dotar els materials de construcció d’un conjunt de propietats aerodinàmiques i, sobretot, reduir el pes dels avions

Turco preveu un 2023 optimista

El sector s’ha trobat davant una situació complicada, ja que el conflicte entre Rússia i Ucraïna ha comportat un gran increment dels costos energètics així com de les matèries primeres, que creixien diàriament, la qual cosa va provocar molta por. De totes maneres, la visió de Vilaplana per aquest 2023 és optimista: “aquest any intentarem consolidar el nostre producte i millorar-lo, ja sigui reduint el seu cost, o oferint una millor qualitat. Cal tenir en compte que és un producte molt prometedor”.

Més info: Barcelona Activa oferirà mentoratge a 20 pimes de la ciutat

Amb seu a Barcelona, la firma, ha comptat amb el suport de Barcelona Activa en el marc de la novena edició del Barcelona Mentoring Programe, una iniciativa que ofereix acompanyament personalitzat a les empreses i que d’entre les 20 pimes seleccionades ha triat Turco Espanyola. La finalitat del programa consisteix a fomentar l’acceleració d’empreses familiars, innovadores i amb potencial de creixement i així reforçar el teixit empresarial de la capital catalana, impulsant també la creació de nous llocs de treball de qualitat.

Més informació
La startup de l'àmbit de la salut Nimble Diagnòstics rep un premi de Barcelona Activa
Barcelona Activa promou la indústria 4.0
Barcelona Activa impulsa un nou espai a Sant Andreu
Avui et destaquem
El més llegit