La UPC replanteja la seva relació amb les empreses per treballar com a socis

La universitat catalana vol perfilar-se com un "soci estratègic" del teixit productiu i crear sinergies

Una persona accedeix al campus de la UPC del Besòs | ACN Una persona accedeix al campus de la UPC del Besòs | ACN

La UPC posa en marxa un programa d'acompanyament individualitzat a empreses per perfilar-se com un soci estratègic del món empresarial i accelerar la transferència de tecnologia i coneixement que té i genera la universitat. El programa, pioner a l'estat espanyol i batejat com Connèxia, té un enfocament de 360 graus i vol oferir una col·laboració a mida per connectar les capacitats tecnològiques de la universitat amb les necessitats del teixit productiu per tal que el benefici sigui mutu. Un dels elements centrals de Connèxia és la captació de talent. Així, per exemple, es facilitarà a les empreses l'accés a una borsa de titulats altament qualificats en perfils diversos.

"El que volem és facilitar a les empreses una visió transversal de la universitat", ha explicat el rector de la UPC, Daniel Crespo, en declaracions a mitjans. Alhora, es vol facilitar el coneixement entre les dues parts per ajudar-se mútuament. "El nostre coneixement no es pot quedar als laboratoris", ha afegit el rector de la UPC, que ha recordat que hi ha un "objectiu comú" amb el món empresarial que és crear llocs de treball.

L'objectiu és fer un pas més enllà de la tradicional relació universitat-empresa per crear un vincle amb vocació de permanència. Per ara, ja hi ha dues empreses en el programa, Fractus i Schneider Electric, i l'horitzó és que se'n puguin sumar fins a una vintena en els pròxims anys. En un inici, la universitat pensa en empreses grans i mitjanes que ja tenen algun tipus de vinculació amb la UPC, però també preveuen que puguin implicar-se empreses petites. "És un programa a llarg termini i pensem que podem assolir unes vint empreses d'aquí a 3 o 5 anys", ha afirmat Crespo.

Funcionament a tarvés de quota

El funcionament del programa pretén facilitar les relacions amb les empreses i oferir un acompanyament individualitzat. La universitat ofereix a les companyies formar-ne part a través d'una quota anual de 100.000 euros per un conveni de tres anys de col·laboració i, a canvi, ofereix a l'empresa solucions a mida a les seves necessitats, ja siguin de talent o d'un altre tipus.

A més de tenir accés al coneixement, a través del programa Connèxia la UPC també posa a l'abast de les companyies una sèrie de serveis científics i tècnics, laboratoris i infraestructures de recerca perquè puguin assolir un alt nivell d'excel·lència.

Més info: UPC, 50 anys formant els dissenyadors del país

L'acompanyament el farà, inicialment, una persona del programa Connèxia que actuarà d'intermediari entre les dues parts. Serà un "gestor" que tingui una visió interna del que pot oferir la universitat i alhora conèixer l'empresa o el sector. A mesura que creixin les empreses que formin part del programa la universitat preveu ampliar també l'equip amb més gestors, per tal que cadascun assumeixi la relació amb quatre o cinc empreses.

Més informació
TheKer i el robot català nascut a la UPC per revolucionar la indústria electrònica
La Generalitat concedeix a la UPC la gestió del centre d'FP de Martorell
Avui et destaquem
El més llegit