Ciutats intel·ligents, ciutats de futur i una oportunitat per a Catalunya

Els passats dies 7, 8 i 9 de novembre es va celebrar a Barcelona un dels esdeveniments mundials de referència, la Smart City Expo i World Congress. Esdeveniment que va néixer l’any 2011 i que avui està plenament consolidat amb més de 25.000 assistents d’arreu del món, i del que ja hem donat sobradament compte en aquest diari. Si vull aprofitar aquest espai per felicitar a la Pilar Conesa, directora del congrés i a l’Ugo Valentí, director de l’esdeveniment i el seu president Ramon Roca per l’èxit. Vaig tenir la sort de participar en el moment fundacional, aleshores com a director de Smart Cities d’Indra, i els resultats avui són espectaculars.

Vull aprofitar l’esdeveniment i el moment per compartir alguna reflexió general al voltant de les ciutats, el seu futur amb especial incidència en el que s'anomena ciutats intel·ligents i en les oportunitats que ens pot donar tant des de la perspectiva empresarial com de millora del nostre futur.

Més info: Smart City Expo 2023 projecta la “Nova Era Urbana” en una edició de rècord

En primer lloc, estem assistint a una veritable revolució digital de la mà d’un còctel únic de tecnologies com la IA, el Big Data i l'Analítica de Dades o el Cloud o altres tecnologies digitals de comunicacions. El fet és que els efectes d’aquesta revolució en la nostra vida diària són evidents, però també ho és en el món empresarial (transformació digital) i els nous models de negoci, en el món més industrial (indústria 4.0, robotització, ...) o en el món de la interconnexió de les coses (IoT, vehicle connectat, autònom...).

Estem assistint a una veritable revolució digital de la mà d’un còctel únic de tecnologies com la IA, el Big Data i l'Analítica de Dades o el Cloud

I tot això passa a l’espai de les nostres ciutats i viles, que és on es desenvolupa la nostra vida, la nostra interacció social i empresarial, comercial, administrativa, cultural i d’oci. Per aquest motiu, quan parlem de ciutats, des d’una perspectiva de millora, de creixement, de qualitat, hem de parlar de ciutats de futur, competitives, conduïdes per aquesta revolució digital. És aquí on situem el que anomenem ciutats intel·ligents com l’expressió que agrupa el futur de les nostres ciutats des d’una perspectiva estratègica i operativa de la mà de la interacció de les tecnologies digitals i de l’ús que en fan les persones, les empreses i les coses (si em permeteu) en la seva vida diària.

Essent així, l’impacte en tots els àmbits d’una ciutat i de les persones: educació, salut, seguretat, mobilitat, habitatge, empresa, infraestructures, energia, benestar, medi ambient, turisme, oci o cultura. Tot això és avui una realitat, però obre també la porta a una veritable transformació i redefinició de les ciutats. Com serà l’educació? Com seran les infraestructures? Quines implicacions tindrà en els serveis de salut o de benestar? En la mobilitat? En la planificació? En la sostenibilitat? En els espais de treball? En les empreses? I en els perfils laborals?

No val solament ser adaptadors, sinó que ens cal potser començar a planificar i preparar-nos per aquest futur

Estem entrant de ple en el futur, ple de reptes i oportunitats per les nostres ciutats, però si o si ens cal gestionar per crear oportunitats pels ciutadans i les seves empreses i, per si em permeteu, competir en un “mercat global de ciutats”. Crec que no val solament ser adaptadors, sinó que ens cal potser començar a planificar i preparar-nos per aquest futur.

Explorem a tall d’exemple nous camps, d’acord amb el que esmentàvem abans. En el camp de la salut i la gestió del benestar de les persones, més enllà del que s’anomena ehealth, podem trobar nous camps de negoci en la gestió dels serveis socials per exemple, de l’atenció a la gent gran, amb impacte en la millora de la qualitat de vida però també en l’eficiència dels serveis públics. L’exemple del projecte Vincles guanyador del premi Bloomberg per part de Barcelona n’és un bon exemple, fomentant, d'acord amb l’aplicació de tecnologies digitals, el treball en xarxa i l’atenció en xarxa a persones grans soles. O la recentment presentada App Atenea, orientada a reduir la bretxa digital fomentant la inclusió, el benestar, la salut i en definitiva la qualitat de vida de les persones en situació de vulnerabilitat.

Més info: Ciutadania per sobre de tecnologia: l'Smart City Expo presenta els reptes de la revolució urbana

Parlem també de la gestió de l’espai públic, la seva planificació i la seva eficiència des de totes les perspectives. La definició de nous equipaments on les tecnologies digitals poden aportar nous usos i noves eficiències; la planificació urbana de la mà de nous fenòmens com l’automòbil connectat i autònom per exemple (per extensió transport públic i sistemes de transport urbà); l’aportació que poden fer els drons des de totes les perspectives, no solament en l'àmbit de gestió pública de l’espai, sinó de noves modalitats per exemple de transport de mercaderies o persones; passant pel teletreball i el seu impacte en espai o en la mobilitat, i un llarg etc.

O des de la perspectiva de la seguretat, de les emergències o de la mateixa resiliència de les ciutats. Exemples com els que hem vist a la Xina amb el reconeixement facial (més enllà de la polèmica sobre la privadesa), imagineu el que poden aportar a la millora de la seguretat en una ciutat. Per no parlar de sistemes integrats de seguretat amb capacitat de respostes eficients a incidències o emergències, per exemple.

Hi ha casos de planificació urbana de la mà de nous fenòmens com l’automòbil connectat i autònom per exemple, a més de l’aportació que poden fer els drons des de totes les perspectives

En l’àmbit també de la gestió pública, introduint elements com les plataformes de gestió integrada de les ciutats, on puguem creuar les dades de milions de sensors de les ciutats, inclús els mateixos ciutadans com a tals, amb la millora de les decisions, o la capacitat de generar escenaris de predicció o modelització i planificació. Per no parlar de la mateixa eficiència del sector públic, o els camps de l’open data i les oportunitats de negoci que pot generar per les nostres empreses.

I lligat amb aquesta base de coneixement, podem parlar del que s’anomena “twins” o bessons, creant amb dades i sistemes digitals una rèplica de la ciutat, dels seus sistemes de funcionament amb la possibilitat de predir, planificar, i anticipar-se. I en el camp del turisme, tan important a casa nostra, vinculat a aquestes tecnologies digitals al camp experiencial (per exemple via realitat augmentada o virtual..) i a la gestió eficient de l’estada per exemple, o en noves formes d’oci i cultura.

Les nostres ciutats tenen de la mà de les tecnologies digitals la capacitat i l’oportunitat de crear un futur millor, i tenim un teixit empresarial potent que ho pot fer ja realitat. Finalment, tenim la sort que esdevé a casa nostra i tenim un territori articulat al voltant d’un sistema de ciutats i metropolità dels més dinàmics d’Europa que pot ajudar les nostres empreses a ser més competitives i obrir noves oportunitats de negoci. Aquesta xarxa de ciutats al nostre país és de facto un veritable laboratori (living lab), introduint elements de compra pública innovadora i després permetent que pugui conquistar mercats externs, exportant aquestes solucions. Tenim l’oportunitat, avancem cap a un país de ciutats intel·ligents.

Més informació
Smart City Expo 2023 obre la porta a la revolució urbana amb una edició rècord
Curitiba, Smart City de 2023 a l'Smart City Expo World Congress
Smart City Expo 2023 descobreix els plans de futur d'Airbnb i el FC Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit