Presidenta de Pimec Comerç

El comerç de proximitat, motor europeu de comunitat

09 de Maig de 2025
Act. 09 de Maig de 2025
Mònica Gregori

Cada vegada que comprem o consumim en un establiment de proximitat, fem molt més que una simple transacció. Estem contribuint a mantenir viu el teixit social i econòmic local, a generar ocupació als nostres barris i a impulsar un model comercial i de consum més sostenible i arrelat al territori. 

 

Per això, el Dia Europeu del Comerç de Proximitat, que celebrem cada 9 de maig, és una oportunitat per posar en valor la tasca imprescindible del comerç local i per reivindicar la necessitat de dignificar-lo, protegir-lo i enfortir-lo. A la Unió Europea, hi ha prop de 3 milions de pimes del sector del comerç i serveis de proximitat, que donen feina a gairebé 30 milions de persones, entre persones treballadores i autònomes. Aquesta xifra reflecteix no només el pes econòmic del sector, sinó també la seva dimensió social. 

En un context marcat per la globalització, l’expansió de les plataformes digitals i la concentració comercial, el comerç de proximitat resisteix, es reinventa i defensa uns valors que van molt més enllà de la compra-venda. Crea comunitat, aposta per la sostenibilitat, fomenta la cohesió social i contribueix al desenvolupament econòmic de quilòmetre zero. A més, els establiments de proximitat són un punt de trobada i un espai de confiança, on el tracte és personalitzat, el coneixement del producte és profund i el compromís amb la clientela és sincer. 

 

"El comerç de proximitat resisteix, es reinventa i defensa uns valors que van molt més enllà de la compra-venda"

Som un sector essencial, i ho vam veure, per exemple, durant la covid-19, quan els carrers no tenien vida perquè molts dels establiments van haver d’aturar la seva activitat. I, més recentment, l’apagada generalitzada del 28 d’abril també va evidenciar el valor dels comerços, que van obrir les seves portes per ser refugi de moltes persones. 

Per tots aquests motius, podem dir que el comerç de proximitat és clau en l’estil de vida de les ciutats europees i en la identitat del territori. I, per això, calen polítiques públiques valentes a escala europea, que protegeixin i promoguin el comerç de proximitat. Necessitem suport per afrontar reptes estructurals del sector com la digitalització, la manca de mà d’obra qualificada, el relleu generacional, la sobrecàrrega administrativa o una mobilitat urbana adaptada a la realitat del comerç. 

"El comerç de proximitat és clau en l’estil de vida de les ciutats europees i en la identitat del territori"

És urgent actuar amb determinació per garantir la continuïtat i la viabilitat dels establiments de proximitat. I no només cal fer una crida a les administracions, sinó també a la ciutadania, que ha de prendre consciència de quin model de societat vol. Donar suport al comerç local és apostar per una Europa més humana, sostenible i resilient. I és, alhora, una manera de protegir la diversitat, l’autenticitat i la vitalitat del nostre territori.