Enginyera experta en innovació empresarial

La IA es cola al consell... ¿i tu encara no l'has convidada?

18 de Juliol de 2025
Mireia Garcia Roca | VIA Empresa

Mentre moltes empreses encara debaten si la intel·ligència artificial té cabuda en el seu dia a dia, d'altres ja l'estan incorporant al nucli de la seva presa de decisions, el Consell d'Administració. No es tracta de ciència-ficció, sinó d'una nova forma de governar amb més dades, més visió i menor risc.

 

Els presidents o propietaris d'empreses s'enfronten diàriament a decisions que poden determinar el futur de la teva companyia. ¿Llançar aquest nou producte? ¿Expandir-se a aquest mercat? ¿Invertir en aquesta tecnologia? Durant dècades, aquestes decisions s'han pres amb base en informes trimestrals, intuïció empresarial i experiència acumulada. Eines valuoses, sens dubte, però que ja no són suficients en un entorn on la velocitat i la complexitat del canvi superen qualsevol precedent històric.

Durant molt de temps, els consells d'administració han estat el baluard de l'experiència, el lloc on es prenen les decisions estratègiques més importants d'una companyia. En aquesta taula s'asseuen els qui coneixen el negoci, han travessat crisis i transformacions, i aporten una visió àmplia que va més enllà del dia a dia. Però alguna cosa està canviant profundament.

 

Imaginem un consell d'administració on les decisions no es basen únicament en informes trimestrals o intuïcions acumulades, sinó en anàlisis predictius alimentats per dades en temps real. Un consell que simula futurs possibles per anticipar-s'hi, que actua amb una intel·ligència augmentada capaç d'integrar variables econòmiques, socials, tecnològiques i ambientals de forma holística.

La intel·ligència artificial ens ofereix aquesta possibilitat. Però no ho farà sola. Necessita ser compresa, liderada i integrada en l'estratègia per persones amb criteri i experiència. I per a això, els consells han d'assumir un rol actiu. Han de deixar de veure la IA com un tema tècnic o delegat, i començar a considerar-la una competència bàsica per a la direcció del segle XXI.

"Els consells d'administració han de considerar la IA una competència bàsica per a la direcció del segle XXI"

Fins ara, la majoria de les converses sobre IA en l'àmbit empresarial s'han centrat en la seva aplicació operativa: automatització de tasques, eficiència de processos, millora de l'experiència del client, i això és necessari, però no suficient. La veritable revolució està en un altre lloc, en la seva capacitat per augmentar la intel·ligència directiva, transformar la governança corporativa i reconfigurar el rol dels consells. La diferència rau en què mentre prepares el pressupost del pròxim any amb metodologies tradicionals, els teus competidors poden estar analitzant cinquanta escenaris diferents en temps real, anticipant-se a canvis del mercat que encara no has vist venir i és que la irrupció de la intel·ligència artificial no només està transformant com treballem, sinó també com decidim. I aquesta transformació no pot deixar fora el màxim òrgan de govern de les empreses

Això implica canvis profunds en la composició del propi consell. La pregunta incòmoda és: ¿quants membres del teu consell tenen una comprensió real de què és la intel·ligència artificial, com funciona i quins són els seus riscos i oportunitats?

Segons dades recents, només el tretze per cent dels consells del S&P 500 compta amb almenys un membre amb experiència en IA, i en el cas de les empreses petites i mitjanes, aquest percentatge és encara menor. No es tracta de convertir els consellers en tecnòlegs, però sí d'incorporar perfils amb expertise tecnològic i, sobretot, de formar la resta per prendre decisions veritablement informades.

A més, el model de governança també requereix adaptació. La intel·ligència artificial planteja dilemes ètics, regulatoris i d'impacte social que requereixen una supervisió específica. Des de l'ús responsable de les dades fins a la transparència dels algoritmes, passant per l'explicabilitat de les decisions automatitzades, el consell ha d'establir marcs clars per garantir un ús ètic i alineat amb els valors de l'empresa.

Per últim, el lideratge resulta fonamental. La presidència del consell i la direcció general han de ser els primers promotors d'aquesta transformació. No basta amb delegar la IA a un director d'Innovació o a un Chief AI Officer. La seva adopció ha d'estar impulsada des de l'alta Direcció, amb una visió clara del paper que pot jugar en la creació de valor a llarg termini. Això significa entendre que la IA no és només una eina d'eficiència, sinó una palanca estratègica que pot redefinir avantatges competitives i crear valor a llarg termini.

Algunes empreses pioneres ja han començat aquest camí amb resultats prometedors. Incorporen IA per avaluar escenaris estratègics, analitzar riscos geopolítics o anticipar moviments del mercat. D'altres han creat comitès específics de tecnologia i innovació dins del consell. En el sector financer, consells d'administració utilitzen IA per detectar patrons de risc que abans requerien mesos d'anàlisi. En retail, avaluen estratègies d'expansió simulant múltiples escenaris de mercat. En la indústria, s'anticipen disrupcions en la cadena de subministrament abans que es materialitzin.

Però les dades actuals revelen una bretxa important entre la realitat actual i el que hauria de ser una governança adequada en temps de IA. Tot i que el 66% dels participants en estudis d'Esade i Pwc, assenyalen com a prioritat absoluta del consell en cinc anys, la intel·ligència artificial, la ciberseguretat i les tecnologies disruptives, només el 13% dels consells d'empreses del S&P 500 compta amb almenys un membre amb experiència en IA, i amb prou feines un 15% supervisa directament els riscos associats. El percentatge de consellers independents amb perfil tecnològic es manté per sota del vint per cent, molt lluny del quaranta o cinquanta per cent que recomanen els experts per a 2030.

Només el 13% dels consells d'empreses del S&P 500 compta amb almenys un membre amb experiència en IA

Aquestes dades no només subratllen el lluny que estem encara d'una governança digitalment madura, sinó que marquen el camí que han de seguir les organitzacions que aspirin a seguir sent rellevants. Perquè el futur de la direcció empresarial no és ni purament tecnològic ni tradicionalment humà, és híbrid i augmentat. I serà intel·ligent en la mesura en què sàpiga sumar la potència dels algoritmes amb la riquesa de l'experiència directiva.

I sí, la intel·ligència artificial ja s'ha colat en el consell, i més val que ens assegurem que estigui asseguda a la taula adequada, envoltada del coneixement, la visió i el lideratge necessaris per aprofitar tot el seu potencial transformador.