Ja fa molt temps que Elon Musk ha deixat de ser aquell emprenedor a qui tot li sortia bé. Des d’aquella dubtosa adquisició de Twitter per una xifra desorbitada, fins al judici actual a Califòrnia que li podria costar la llicència de venda de Tesla a l’estat, passant pels coets que li exploten abans d’enlairar-se. La pàtina de triomfador se li ha anat desfent a cada tuit.
La combinació de calés, drogues, traumes i supremacisme ocasiona una explosió combinatòria de despropòsits que fa impossible saber quina en serà la següent. Només podem estar segurs que no serà bona per a les persones a títol individual ni per a la humanitat en general.
El litigi que té amb l’Estat de Califòrnia s’arrossega des de fa molts anys, des que el 2015 va començar a vendre Tesla amb la promesa que portaven un sistema de conducció totalment autònoma; no hi ha cap vehicle comercial a la venda que en porti (en estàndards de la indústria, Nivell 5 de conducció). Especialment sagnant és el cas d’un anunci de 2016 on es veu un Tesla conduint tot sol mentre un missatge diu que no hi ha hagut l'assistència de cap humà; el vídeo resulta que estava manipulat i la filmació es va fer amb el Tesla controlat remotament. Per tot això Tesla podria perdre la llicència de venda a Califòrnia. La pèrdua de valor de la marca, la caiguda en picat de les vendes, la seva incapacitat d’innovar i el fracàs en vehicles com la furgoneta Cybertruck ajuden a entendre les decisions aparentment contradictòries de Musk a X.
Després de la venda d’X a xAI, la CEO d’X, Linda Yaccarino ha deixat l’empresa. Titella de Musk que mai no havia tingut poder executiu real, va ser fitxada pel magnat per mirar de tapar la fuita d’anunciants l’any 2023, arran de la readmissió de tots els grups nazis, d’ultradreta i conspiranoics varis que Twitter havia expulsat de la plataforma. Yaccarino, que havia estat al càrrec de la publicitat i les aliances a NBCUniversal, havia d’aturar la sagnia i tornar a portar ingressos publicitaris a X. No va passar. Especialment, després que Musk, presumptament fins dalt de ketamina, li digués al director de Disney, present a la sala, “fuck you”, de dalt de l’escenari on parlava sobre publicitat a X. Tota una lliçó de màrqueting i relacions públiques.
La feina de Yaccarino, això és, el retorn d’anunciants a X, va tenir un repunt arran del curt idil·li testosterònic entre Musk i Trump: atesa la influència del primer sobre el segon, se sobreentenia que el paquet d’inversió en publicitat anual a X per a grans empreses incloïa certs beneficis per part de l’administració. Dit d’altra manera: si no t’anuncies a X, et caurà una inspecció. Al Capone no ho hauria fet millor.
Sense la palanca de l’administració Trump i amb X sota control d’xAI, la figura de Yaccarino tenia menys sentit que mai, si és que mai n’havia tingut. Aquest escenari turbulent explicaria el que està passant a X —i segurament, el que hi passarà. Vegem-ho.
"Sense la palanca de l’administració Trump i amb X sota control d’xAI, la figura de Yaccarino tenia menys sentit que mai"
La darrera novetat de X és el llançament de dos avatars basats en la seva IA Grok: en Rudi, un panda vermell en 3D, i n’Ani, un avatar d’estil anime. El primer té una versió alternativa anomenada Bad Rudi, que es comporta de manera maleducada, vulgar i que insulta els usuaris. La segona, de cos estilitzat i veu insinuant, porta una cotilla, mitges de malla i un llacet al coll. Ani es comporta com una amant submisa i a qualsevol interacció busca provocar les passions més baixes de l’usuari. Després d’un cert de temps d’interacció, tant un personatge com l’altre desbloquegen noves característiques: en el cas de l’Ani, es treu la roba, es mostra en roba interior i les converses es tornen sexualment explícites.
Usuaris de Grok han compartit captures de pantalla on aquestes funcionalitats són accessibles malgrat tenir activat el mode infantil o si el mòbil està configurat per a un menor. En algunes captures es veu com malgrat dir-li a l’Ani “soc menor de 13 anys”, l’Ani ha continuat amb les insinuacions sexuals.
No és que m’escandalitzi el contingut en si, ni us explico això perquè tingui cap ment puritana, no. Més que escandalitzar-me, m’aterreix que això estigui en les mans d’un psicòpata supremacista com Musk. Els avatars corren sobre el seu lamentable model Grok, que just una setmana abans del llançament d’aquests avatars proclamava als quatre vents consignes antisemítiques, lloava Hitler i es presentava al món com a MechaHitler (en referència al videojoc Wolfenstein 3D).
El mateix model que quan se li pregunta per temes mal anomenats divisius com el genocidi a Gaza, la guerra a Ucraïna o la política nord-americana, el que fa és consultar l’opinió que Musk té del tema. O sigui que, més que ampliar la intel·ligència col·lectiva del coneixement humà, Grok el que fa és ampliar l’estupidesa individual dels prejudicis del seu amo. Això és el que hi ha darrere d'aquests avatars i dels que estan en preparació (Musk ja ha anunciat un tercer avatar de gènere masculí, amb nom encara per confirmar).
"Més que ampliar la intel·ligència col·lectiva del coneixement humà, Grok el que fa és ampliar l’estupidesa individual dels prejudicis del seu amo"
És un terreny molt perillós que els grans com Google o OpenAI no han volgut transitar per por dels perills per als usuaris i pel risc reputacional. Meta n’ha fet algun intent que ha hagut de tirar enrere. Empreses més petites com Character AI o Chai han fet de la creació d’avatars basats en IA el seu model de negoci; ambdues compten amb sengles casos de suïcidi per culpa d’avatars que han encoratjat els usuaris a suïcidar-se —un menor, en el cas de Character AI.
Si voleu veure el terror amb els vostres propis ulls, només heu d’anar a la botiga d’aplicacions del mòbil, buscar Grok i adonar-vos que l’aplicació està classificada per a majors de 13 anys, els més febles i qui més habituats estan amb aquests tipus d’interaccions virtuals. Això sí, previ pagament de la quota prèmium de Grok de 30 euros al mes.
La darrera palanca, contra els més febles. El rei va despullat.