50.000 euros anuals, en formació constant i expert en IA: així són les feines del futur

Des d'experts en xarxes socials fins a arquitectes informàtics: l'esfera digital competeix per oferir sous temptadors, que poden ascendir als 65.000 euros bruts

Més del 95% de les companyies ja fan servir la IA | iStock Més del 95% de les companyies ja fan servir la IA | iStock

La productivitat és una de les assignatures pendents a l’Estat, motiu pel qual la passada Reunió del Cercle d’Economia va posar el focus en aquesta, en la seva 39a edició, on va ser definida com un determinant clau de la renda per càpita d'un país. En aquest context, la intel·ligència artificial es presenta com l’eina destinada a impulsar i millorar aquest indicador, tal com ho han apuntat alguns dels experts i líders que han participat en la trobada anual, com ara el president d'Espanya, Pedro Sánchez o el catedràtic Xavier Sala-i-Martín, qui, precisament, va detallar que més del 95% de les companyies ja la fan servir. Aquesta estadística ha suposat sens dubte una revolució en el mercat laboral, on els perfils digitals comencen a guanyar terreny i, per descomptat, a facturar: el talent digital, cada vegada més demandat pel teixit empresarial, percep un salari anual que comença en els 40.000 euros i pot enfilar-se ràpidament als 65.000. 

Més info: La IA posa "el món (empresarial) a prova": "Cal redissenyar l'empresa"

El naixement d'una nova professió: l'especialista en IA

Així ho apunta l’onzena edició de l’informe Top Perfiles Digitales 2023 de l'Inesdi Business Techschool, l’escola de negocis ubicada a l’Hospitalet de Llobregat, que ha analitzat 61.396 ofertes de treball pertanyents als àmbits dels negocis digitals, innovació, tecnologia digital i data, identificant els perfils més demandats. “Al mercat hi ha una demanda creixent d’enginyers i especialistes en l’àmbit de la intel·ligència artificial”, assegura l’estudi, que xifra en 50.216 euros el sou anual brut que perceben els experts en IA (uns 3.800 euros mensuals). Així i tot, es tracta d’una posició relativament nova a l’Estat i no és, ni de bon tros, de les més demandades.

Els especialistes en IA cobren, de mitjana, 50.216 euros anuals bruts

El desenvolupador de programari, la nova joia del mercat laboral

De fet, el perfil que més cerquen les empreses, segons el rànquing elaborat per Inesdi Business Techschool, és el de desenvolupador de programari, confirmant el canvi de tendència produït el 2022: després de set anys en què el mànager de màrqueting digital era el perfil amb més pes, el de desenvolupador de programari va passar a ser el més demandat el 2022 i ho ha tornat a ser el 2023, amb un 31% de demanda. Aquest fet s’atribueix, en bona part, als altres oficis més específics que agrupa el perfil de desenvolupador, com ara el full stak o el web i multimèdia. En conjunt, el sou brut mitjà dels desenvolupadors se situa en els 48.071 euros anuals.

Més info: El talent digital a Barcelona viu “l’efecte bola de neu”

Força menys demandat (13%), però amb una remuneració considerablement superior es troba, tot seguit, el perfil de gerent de projectes digitals. Amb 65.104 euros anuals bruts és una de les posicions millors pagades del llistat, a causa de l’augment de la demanda en el mercat d’aquest perfil i de tractar-se d’una posició directiva. En tercera posició del rànquing, i amb un sou molt similar al de la primera posició, consta el de consultor TIC, que gaudeix d’un salari anual brut de 49.491 euros de mitjana i una demanda del 10% al mercat. 

El talent del futur no atura la formació

L’informe encoratja el talent futur (i present) a “rebre formació constant” en àrees digitals clau com ho són el desenvolupament de programari -fent referència al perfil més demandat en l’actualitat-, el màrqueting digital o la intel·ligència artificial, i fa una crida a les organitzacions per desenvolupar una cultura empresarial que doni suport a aquest aprenentatge continu, per tal que els treballadors “puguin desenvolupar noves habilitats i afrontar el futur digital amb confiança”.

Així mateix, el quart perfil més demandat (9%) en l’àmbit digital és el d’administrador de sistemes, un perfil requerit a qualsevol mena d’organització, ja que s'encarrega de la configuració i el manteniment tant d'una determinada xarxa o sistema informàtic, i compta amb un sou mitjà de 39.126 euros, el més baix d’aquest top 10. La cinquena posició és compartida per quatre perfils que, en el mercat digital, compten amb una demanda del 4%: arquitecte informàtic, community manager, especialista en màrqueting digital i especialista en control de qualitat.

Un arquitecte informàtic cobra una mitjana de 65.570 euros bruts anuals

En aquest segment entren posicions més específiques que requereixen coneixements més concrets, i on les xarxes socials tornen a treure el cap. Aquestes esdevenen un mitjà clau per a les empreses, tal com ho detalla un estudi elaborat pel portal de feina Infojobs, que detalla que el 84% de les organitzacions tenen presència activa en alguna xarxa social, on destaca LinkedIn, la més utilitzada. Per ubicar el paper que estan adquirint les xarxes socials, el 22% de les empreses descarta candidats pels seus perfils a les xarxes

De community manager a arquitecte informàtic: de 41.000 euros a 65.000

Reprenent la qüestió salarial, el sou entre les quatre posicions esmentades anteriorment pot variar considerablement: el salari anual brut d’un arquitecte informàtic se situa sobre els 65.570 euros -mostrant una mitjana anual brut de mínim 3.500 euros i màxim 7.400-, la del community manager en els 41.977, l’especialista en màrqueting digital en els 42.744 euros i l’especialista en control de qualitat en els 39.957.

Més info: Digital Soft Skills: per a humans més humans

Els dos perfils restants del rànquing elaborat per l’escola de negocis catalana són, amb un 3% de demanda, el d’analista de dades i el d’administrador de bases de dades. Si bé l’informe indica que el primer obté una remuneració bruta anual de 47.846 euros, no detalla el sou del segon perfil. Amb tot, aquest llistat posa de manifest la necessitat d’integrar la tecnologia en els processos de treball així com d’adquirir nous coneixements i habilitats, malgrat que també destaca les habilitats que es troben “més enllà de l’àmbit tècnic”, com ara la capacitat d’adaptació o les habilitats interpersonals.

Més informació
Tancament del Cercle: 3 demandes clau que quedaran per a la posteritat
Barcelona lidera la Catalunya del talent digital
L'auge de la IA al mercat laboral: les ofertes vinculades a aquest àmbit creixen un 20%
Avui et destaquem
El més llegit