• Economia
  • El talent digital a Barcelona viu “l’efecte bola de neu”

El talent digital a Barcelona viu “l’efecte bola de neu”

1 de cada 4 ofertes laborals a la ciutat són digitals, segons un informe de la Mobile World Capital

 El total de professionals digitals que treballen a Barcelona és de 100.920 | Ajuntament de Barcelona
El total de professionals digitals que treballen a Barcelona és de 100.920 | Ajuntament de Barcelona
Elena Busquets | VIA Empresa
Directora de VIA Empresa
Barcelona
20 de Juny de 2023
Act. 20 de Juny de 2023

El talent digital a la ciutat de Barcelona mira des del retrovisor l’allau d’acomiadaments de les multinacionals tecnològiques. Queda ben lluny: no ha sigut capaç de limitar el creixement “rellevant i exponencial de les feines digitals a Barcelona”. 1 de cada 4 ofertes de treball a Barcelona -el 26,1%- ja és digital, i només cinc anys enrere, l’any 2018, el pes de les ofertes de treball digitals respecte al total de sectors era de l’11%. És a dir, eren 1 de cada 10.

 

Una altra dada: el total de professionals digitals que treballen a Barcelona és de 100.920, un 7,9% més que l’any anterior i gairebé el doble que els del 2018. Els números que vesteixen aquesta radiografia els ha presentat aquest dimecres la Mobile World Capital, en la cinquena edició de l’informe Digital Talent Overview 2023, del qual s’extreu una principal conclusió: “El talent digital a Barcelona viu un efecte bola de neu”, ha afirmat Francesc Fajula, director general de la Fundació Mobile World Capital. O dit d’una altra manera: “El talent atreu més talent”. Així ho ha definit Gina Tost, secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat, per explicar aquest efecte a Barcelona, on “estem generant més talent i més demanda que mai”.

El total de professionals digitals que treballen a Barcelona és de 100.920, un 7,9% més que l’any anterior i gairebé el doble que els del 2018

L'informe de la MWC detalla l’evolució del talent digital a Barcelona -transversal, no exclusivament de les empreses TIC-, des del 2018 fins al 2022. No recull el primer trimestre del 2023, encara que, segons ha assegurat Jordi Arrufi, director de l’Àrea de Talent de la fundació, ja han pogut analitzar les dades del primer trimestre del 2023 i han pogut comprovar com els acomiadaments no estan frenant la nova contractació, sinó que “aquest sector professional es mou en línies semblants al 2022”. L’explicació que ha donat Fajula és que aquests acomiadaments “s’han produït especialment a empreses de creixements molt grans, amb estructures molt gegantines”. No ha afectat la generació de llocs de treball. 

 

Radiografia del talent digital

Segons dades de l’informe, en l’últim any, s’han generat 7.404 llocs de treball digitals, i en els últims cinc, 33.000. En total, com hem vist, hi ha un total de 100.920 professionals a Barcelona que treballen fent tasques digitals a les empreses, encara que la xifra puja fins a 109.000 si es tenen en compte perfils més soft, com els de màrqueting digital. 

Quines són les empreses que demanden més perfils digitals a Barcelona? Especialment consultores, hubs de tecnologia, scale ups i centres d’investigació. D’aquests sectors, la MWC detalla al seu informe un TOP 10 amb les empreses que, actualment, estan demandant més talent digital a la ciutat. Són, per ordre, NTT Data, Seidor, Zurich, Adevintia, HP -el hub tecnològic més antic de Catalunya-, Accenture, Glovo, Capgemini, BSC Barcelona Supercomputing Center) i Amazon. Val a dir que, entre aquestes posicions, òbviament no es comptabilitzen totes aquelles que no siguin digitals -com riders o comercials-.

Jordi Arrufí, Gina Tost y Francesc Fajula | Cedida
Jordi Arrufí, Gina Tost i Francesc Fajula | Cedida

El gap entre oferta i demanda no té fronteres

Els perfils digitals més demandats a Barcelona són els desenvolupadors web, tots aquells relacionats amb l’experiència de l’usuari, consultors de software empresarial i, especialment, els vinculats amb ciberseguretat, el perfil que té més escassetat de professionals preparats. Aquest gap entre oferta i demanda, de fet, no és només d’aquesta branca específica, sinó que és transversal en tot el talent digital i, de fet, no té fronteres: “El tenim nosaltres i el té la resta del món. És una lluita de talent global”, ha afirmat Fajula. 

Destaca la demanda de perfils experts en intel·ligència artificial, que és l’especialitat que més creix: en només un any les ofertes de treball d’aquest perfil s’han multiplicat per tres

Per a reduir aquest gap, hi ha dues fonts de generació de talent: la formació del talent local i l’atracció de talent forani. En aquest sentit, “tenim una bona notícia”, asseguren des de la MWC: les vocacions TIC a Catalunya creixen a cop de xifres de doble dígit: en els darrers 5 anys, els graduats universitaris TIC han augmentat un 39%, i els titulats de FP han crescut un 26% respecte a l’any anterior. 

El talent forani, clau en aquesta equació

La capacitat de Barcelona d’atreure talent és una evidència que s’accentua en l’àmbit digital. Un terç dels professionals digitals a Barcelona són internacionals (33%). I la dada creix si mirem més a prop: si l’any 2022 s’han generat 7.404 nous llocs de treball digitals a la ciutat, gairebé la meitat d’aquests (3.300) són de fora. 

“Hi ha un procés d’internacionalització dels perfils digitals. No en fem prou amb la generació de talent i hem d'incorporar-ne de fora.” I és positiu: Tost ha expressat algunes de les reflexions que fan les multinacionals a l’hora d’ubicar els seus centres tecnològics a Barcelona, com Lufthansa, on els seus directius asseguren que, entre els motius pels quals escullen la ciutat, està justament aquest mix entre el talent local i internacional. També veuen positiu que hi hagi més empreses tecnològiques al territori, perquè creen una cultura de valor i formen el futur talent que podria acabar treballant en aquella multinacional en concret. 

Quines posicions ocupa el talent forani? Segons l’informe de la MWC, el 44% dels llocs de treball relacionats amb ciberseguretat són de fora, també ho són el 42% dels relacionats al desenvolupament mòbil i el 33,8% de desenvolupament web. 

Barcelona, entre les ciutats europees amb més dones TIC

La presència de les dones en l’àmbit digital s’ha doblat en els últims cinc anys. Si el 2018 hi havia prop de 15.000 dones exercint professions digitals, el 2022 són més de 29.000. Les posicions amb major presència femenina són el màrqueting digital, on representen el 46%, o aquelles vinculades al disseny d’experiència d’usuari o de client, amb el 43%. 

“Barcelona es troba entre les ciutats que més talent femení incorpora”, ha assegurat Tost, orgullosa d’estar un punt per sobre de la mitjana europea, però conscient que “cal incorporar-ne moltes més” i fer-ho, a més, “al mateix nivell que els homes: en llocs de posició, de poder.”