Barcelona invertirà 672 milions d'euros en la reactivació econòmica

El Barcelona Green Deal fixa 10 objectius per sortir de la crisi els propers tres anys

El ple de l'Ajuntament de Barcelona en què s'ha aprovat el Barcelona Green Deal per impulsar la recuperació econòmica | ACN El ple de l'Ajuntament de Barcelona en què s'ha aprovat el Barcelona Green Deal per impulsar la recuperació econòmica | ACN

Barcelona invertirà un total de 672 milions d'euros en la recuperació econòmica després del sotrac de la covid-19. El pressupost del Barcelona Green Deal -el full de ruta que ha de servir per sortir de la crisi-, abraça de l'any 2020, quan van començar les inversions en reactivar l'economia, fins al 2023. El document inclou 66 accions i fixa 10 objectius principals a mig termini, fins al 2030.  

Si el pressupost del 2020 va ser de 110 milions ordinaris i 30 milions més extraordinaris, l'Ajuntament preveu tancar enguany amb una inversió superior, de 132,1 milions d'euros i una dotació extraordinària de 87 milions. De cara al 2022 i 2023, només està previst el pressupost ordinari, que es complementara si és necessari. Aquest arriba als 147,9 milions l'any que ve i 164,5 milions el següent. Totes les propostes d'inversió es basen en la competitivitat, la sostenibilitat i l'equitat. 

En concret, el Barcelona Green Deal identifica set sectors estratègics de la ciutat: digital, creatiu, economia de proximitat, economia del visitant, indústria 4.0, salut bio i economia verda i circular. Entre les actuacions més destacades destaquen repensar la Via Laietana com a eix d'economia innovadora, la conversió del Port Olímpic en un hub d'economia blava, la creació d'un pol científic a la Ciutadella i el reforç de la Rambla com a eix cultural. Les tres zones en què es concentren les grans remodelacions de la ciutat són la Sagrera, l'estació de Sants i la plaça de les Glòries. 

Pel que fa a la indústria, el Besòs, Montjuïc, la Zona Franca i la Fira de Barcelona són els espais estratègics que es contemplen. El 22@ també rebrà un nou impuls, amb la creació d'uns 60.000 llocs de feina, segons les previsions del consistori. Les infraestructures de transport i digitals de Barcelona són un altre dels focus dels projectes. 

Els 10 objectius prioritaris són: ser la capital digital i tecnològica d’Europa, ser un hub de referència pel talent nacional i internacional, protegir l’estabilitat i seguretat de l’economia de proximitat, transformar el model turístic cap al valor i la sostenibilitat, ampliar la presència de Barcelona a nivell internacional, ser la ciutat líder en matèria d’emprenedoria i innovació, garantir la qualitat de la feina i ocupabilitat dels ciutadans, fer créixer i enfortir el teixit d’empreses i iniciatives d’economia social i solidària a Barcelona, fomentar l’economia circular i la transició ecològica i ser la ciutat de referència per nous pols d’activitat econòmica.

Més informació
La Cambra preveu la recuperació econòmica a nivells prepandèmia el 2022
Barcelona activa nous ajuts per la reactivació econòmica
Avui et destaquem
El més llegit