Un cribratge per testar el 10% dels treballadors del Vallès

Cecot i Salut impulsen una sèrie de tests d'antígens a empreses i autònoms de la comarca per tallar cadenes de contagi

Tests d'antígens d'un cribratge de Barcelona | ACN Tests d'antígens d'un cribratge de Barcelona | ACN

La patronal Cecot i el Departament de Salut han posat en marxa un cribratge massiu de covid-19 entre l'empresariat del Vallès Occidental i el Vallès Oriental, amb l'aspiració de fer tests d'antígens al 10% dels treballadors del territori. El pla inclou sis proves quinzenals per a cada treballador, que haurà d'assumir l'empresa. L'objectiu és tallar les cadenes de contagi "per evitar tancaments o grans absentismes laborals", segons destaca la patronal vallesana.

Cecot té a punt prop de 320.000 tests per a pràcticament 52.000 assalariats i autònoms, un 10% del total. El president de la patronal, Antoni Abad, ha augurat que el cribratge reforçarà la prevenció "i evitarà que el Procicat hagi d'imposar més restriccions". Confien seduir l'empresariat vallesà perquè adquireixin els sets amb els tests d'antígens per als seus treballadors.

Cada kit tindrà un preu aproximat de 40 euros que haurà de finançar la companyia, mentre que la Generalitat ha garantit que s'encarrega de tota la coordinació i adaptació informàtica per poder centralitzar les dades. Segons ha detallat Cecot, que lidera el projecte juntament amb la companyia de prevenció de riscos laborals Prevint, ja hi ha algunes empreses interessades en testar els seus treballadors en el marc d'un pla pilot que comença aquesta mateixa setmana i s'allargarà fins a finals d'abril. Cada cribratge té una durada aproximada de 10 setmanes.

Més info: Tests massius a empreses: la via per evitar l'impacte econòmic d'una tercera onada

Prèviament a adquirir els tests d'antígens i començar a fer les proves, les empreses interessades hauran de formar un gestor covid que s'encarregarà de fer el seguiment dels resultats. Aquest gestor podrà ser personal intern de la companyia o bé un empleat subcontractat. En el cas dels autònoms, ells mateixos hauran de fer aquesta formació online.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha aplaudit la posada en marxa d'aquesta prova pilot, que ha definit com a "potentíssima" pel format inusual de proves d'antígens quinzenals. Al mateix temps, ha recordat que l'entorn laboral és el tercer àmbit on es detecten més brots actius de covid-19, després de les trobades socials i familiars, motiu pel qual ha subratllat la importància de posar el focus a les empreses a l'hora de prevenir els contagis.

Ramentol també ha destacat que la prova pilot de Cecot i Prevint és el primer testeig que es desplega després que el Departament hagi aprovat un protocol de cribratges en entorns empresarials i ha augurat que més endavant aquest sistema es podrà estendre arreu del món laboral català. De fet, el president de Cecot ha apuntat que la iniciativa ha estat gestada en coordinació amb Foment del Treball.

Més informació
Pimec portarà els tests d'antígens a les empreses que ho demanin
La recuperació del turisme i de les fires té nom propi: tests d’antígens
La Cambra habilitarà dos punts per fer tests ràpids de covid-19
Avui et destaquem
El més llegit