Macasa, 70 anys al costat dels agricultors

L'empresa familiar es caracteritza per ser experts en nutrició vegetal, pioners en productes certificats per a agricultura ecològica i capdavanters en R+D

L'equip de Macasa Labin celebra els 70 anys | Cedida
L'equip de Macasa Labin celebra els 70 anys | Cedida

Macasa-Labin és una empresa familiar, que des de fa 70 anys elabora productes per a les plantes i per a l’agricultura; i és més, va ser una de les primeres de l’estat espanyol en treure productes certificats per a agricultura ecològica. L’empresa, situada a Igualada, va ser fundada per l’avi Joan Mateu l’any 1948, en plena postguerra. Ell, sense saber res d’agricultura ni química, va començar utilitzant les carnasses dels adobers per fer-ne adobs i els primers fertilitzants de la comarca, amb l’ajuda tècnica d’una farmacèutica d’Igualada.

La va seguir el seu pare, Joan Mateu, químic de formació, qui es va centrar en l’expansió de la companyia, construint les naus actuals i tecnificant els processos de fabricació a través de la mecanització. Va elaborar els primers adobs granulats, una novetat per l’època, i va aconseguir desenvolupar -a través d’una laboratori propi-, agricultura de precisió amb productes nutricionals per corregir mancances, i potenciar atributs i qualitats de les plantes i les hortalisses. A més, va iniciar el salt internacional cap als primers mercats forans: Itàlia, França i Grècia.

La tercera generació, Joan Mateu fill agafa les regnes de l’empresa el 2010 amb una línia de continuïtat del negoci, però amb una clara aposta per nous mercats, arribant a exportar a més de 30 països, i per la investigació, creant un departament d’R+D molt potent que cada any desenvolupa uns 10 productes nous, paral·lelament a una recerca permanent que investiga el desenvolupament de nous productes i nous sistemes.

Joan Mateu fill agafa les regnes de l’empresa el 2010 | Cedida

Joan Mateu fill agafa les regnes de l’empresa el 2010 | Cedida

A més, aquesta recerca també s’ha reforçat a través del projecte d’investigació per tres anys de Doctorats Industrials amb la Universitat de Barcelona. En l’actualitat, Macasa-Labin compta amb un equip de 50 persones, 3 plantes de producció i una facturació de 15 milions d'euros anuals.

Experts en nutrició per les plantes

Macasa pertany al món de la nutrició vegetal, elaboren productes per a les plantes i per a l’agricultura, realitzen complexos vitamínics perquè les plantes resisteixin “no fem plaguicides ni insecticides, nosaltres fem créixer”, declara Joan Mateu, CEO de Macasa-Labin. La seva filosofia és que una planta ben nodrida i alimentada tindrà un millor rendiment, i una major resistència al clima, a les adversitats i a les plagues.

A Igualada, elaboren els productes líquids i en pols, i a la planta de Balaguer els granulars (NPK), un producte de més fàcil aplicació a la terra, organominerals (nitrogen, fòsfor i potassi), amb una base de matèria orgànica, sempre d’origen vegetal. Tots els productes per a l’agricultura, els comercialitzen a l’engròs, així com també a cooperatives agrícoles i grans finques “També tenim una divisió de jardineria, que anomenem gardening, l’ús del know how en agricultura cap a la jardineria. Aquests productes els oferim a empreses de jardineria d’arreu de l’estat”, detalla Mateu.

Innovació al servei de l’agricultor

La clau de Macasa-Labin és la seva aposta per l’I+D, de fet, el 90% de productes i solucions que desenvolupen cada any, a través de la innovació són ecològics. Però no és una aposta recent, sinó que van ser dels primers a Espanya a treure productes certificats per a agricultura ecològica, fa més de 15 anys “treballem molt amb fórmules de precisió i una elevada confidencialitat. Aquesta investigació va molt encaminada a la producció ecològica. Un agricultor que vulgui fer agricultura ecològica, ha de poder tenir totes les eines per tal de poder treure una producció amb les mateixes quantitats que l’agricultura convencional sense renunciar als criteris ecològics i amb la millorar qualitativa que representa”, sentencia Mateu.

“Ens estimem la terra”

Mateu afirma que són una empresa química, però que “ens dediquem a la terra. Som gent que estimem la terra, potser és per això que el tema del medi ambient i sostenibilitat el tenim molt integrat. Veiem de primera mà, en els nostres clients, els problemes que ocasiona el canvi climàtic, les sequeres, les inundacions... Voldria trencar una llança a favor de la química. És una paraula que fem servir per dir tòxic o no natural. Sí que hi ha coses de la química que són perjudicials, però moltes de les coses bones passen a través de la química. Nosaltres mateixos fem reaccions químiques al respirar, agafem oxigen (O2) i traiem diòxid de carboni (CO2)”, afirma el CEO de Macasa-Labin.

Els productes bio de Macasa Labin | Cedida

Els productes bio de Macasa Labin | Cedida

Donat que l’actualitat està basada en canvis constants en l’agricultura, la climatologia, el mercat... Des de Macasa-Labin expliquen que de cara al futur, tenen previst ampliar el departament d’exportació i consolidar les estructures comercials a França i Itàlia (aquest últim, on ja hi ha una filial comercial) i que “seguirem potenciant l’I+D, a nivell energètic volem invertir en el tema dels fertilitzants per fer, dins el procés, aprofitament energètic i minimització de l’energia que gastem”, conclou Mateu.

Més Informació
La UEA reclama la rebaixa de la taxa d'urbanisme a Vilanova del Camí
La UEA Inquieta tanca el 2018 en femení i des del quilòmetre 0
La UEA Inquieta vol empoderar les dones i trencar l'estigma
Avui et destaquem
Comentaris