Un 85% dels municipis de l'Anoia podrien perdre els seus comerços

Un estudi apunta que les causes serien, entre d'altres, la falta de relleu generacional i l'envelliment dels clients

3 de cada 10 comerços tancaran en els pròxims 10 anys | ACN 3 de cada 10 comerços tancaran en els pròxims 10 anys | ACN

Més de la meitat dels municipis de l'Anoia són micropobles -menys d'un miler d'habitants- i gairebé un 85% estan per sota els 5.500 habitants. Això suposa que en molts dels pobles no hi hagi cap comerç -a 11 dels 33 municipis de la comarca no n'hi ha cap- o que n'hi hagi molt pocs. Són les xifres que es desprenen d'un estudi promogut pel Consell Comarcal de l'Anoia i elaborat per la cooperativa Raiels, que conclou que gairebé 3 de cada 10 comerços -d'aquest 85% dels municipis- tancaran en els pròxims 10 anys si no troben relleu. La Magalí Brugués està al capdavant de Cal Forner, a Castellolí, i ho té clar: "Les botigues de poble som com un pulmó perquè la gent ve, fa la tertúlia i es relaciona. Fem un servei social".

El president del Consell Comarcal de l'Anoia, Jordi Parcerisas, ha explicat en declaracions a l'ACN que les conclusions que s'extreuen de l'estudi són que la comarca està "tocada" a escala comercial. Una situació, diu, que està "en sintonia amb el que està passant a la Catalunya interior". "Costa molt que els comerços es consolidin i es mantinguin i també que en proliferin de nous", lamenta. L'estudi posa sobre la taula que des del 2017 l'Anoia ha perdut gairebé un centenar de comerços (un 6,8% menys).

A 11 dels 33 municipis de la comarca no hi ha comerç

El teixit comercial és "imprescindible"

El treball ha analitzat els comerços i farmàcies de 28 dels 33 municipis de l'Anoia, ja que són els que tenen menys de 5.500 habitants. D'aquests, 11 no tenen cap comerç; 10 tenen menys de cinc comerços; 5 en tenen entre 6 i 10; i 2 en tenen més de deu. El document també apunta que no hi ha cap persona responsable dels negocis menor de 35 anys i assegura que la clientela habitual es troba en la franja d'edat de més de 65 anys. L'estudi assenyala que més del 20% dels establiments tenen previst jubilar-se o tancar en els pròxims cinc anys i apunten que tenen dificultats per poder traspassar el negoci.

Parcerisas explica que el teixit comercial és "imprescindible" per als pobles petits i una eina que ajuda a "frenar el despoblament". "Hi ha molts municipis en què el més important que tenen és el patrimoni arquitectònic i el seu comerç, i si els desproveeixes de la seva activitat comercial, els queda poca cosa", exposa. El president el Consell creu que els ajuntaments tenen a les seves mans diferents eines com ara "posar-ho fàcil" a escala de tramitació de les llicències reduint la burocràcia; fer una regulació urbanística "que permeti la implementació de comerços", o incentius fiscals. Pel que fa al paper de l'ens comarcal, Parcerisas destaca que és el de "diagnosticar i assessorar".

Més informació
La UEA posarà en valor la força de la indústria al VII Fòrum Empresarial de l’Anoia
El VII Fòrum Empresarial de l’Anoia reivindica la indústria com un dels principals motors
Comercial Godó, Stikets, Inserma Anoia i Waterologies, protagonistes de la Nit Empresarial UEA
Avui et destaquem
El més llegit