354 persones sense sostre ateses: el Pla Iglú de Lleida culmina amb èxit

Augmenten les sol·licituds de dones i de menors de 25 anys, però enguany la policia ha hagut de fer menys actuacions

El Pla Iglú 2024 a Lleida s'ha dut a terme al pavelló 3 de Fira de Lleida | EP El Pla Iglú 2024 a Lleida s'ha dut a terme al pavelló 3 de Fira de Lleida | EP

Punt i final al Pla Iglú d'aquest 2024. L'Ajuntament de Lleida ha tancat la campanya hivernal amb un balanç positiu: s'han proporcionat 8.915 allotjaments i s'ha atès a 354 persones diferents. L'objectiu d'aquesta iniciativa és evitar els efectes del fred en la població vulnerable i oferir-los els recursos adequats per afrontar-ho. En concret, allotjament, dutxes, sopar i serveis bàsics fins al matí següent. A més, busca generar mecanismes per millorar les situacions de vulnerabilitat i promoure la inclusió social. Enguany, la temporada ha durat 143 dies: des del 9 de novembre del 2023 fins al passat 31 de març.

En total, l'informe del consistori recull que es van ajudar 310 homes i 44 dones. Tot i la desproporció per gènere, les usuàries han crescut respecte al Pla Iglú del 2023 i representen ja el 12,4% del total. A més, el balanç també destaca un repunt del 23,3% de les persones menors de 25 anys. Només el 2% dels atesos tenien més de 65 anys, mentre que s'ha cuidat a 19 persones amb discapacitat o dependència.

Menys actuacions de la policia

Com a punt positiu, s'ha produït un descens de les actuacions de la policia. És a dir, s'han trobat amb menys persones dormint al carrer durant les nits d'hivern. A la temporada d'enguany es van atendre 53 persones als espais públics, 94 menys que l'any anterior. A més, l'Ajuntament de Lleida ha precisat que el nombre màxim de persones allotjades es va produir el 28 de desembre, amb 86 persones al pavelló 3 de Fira de Lleida i 3 a Jericó. Les dades també suposen una millora respecte a les de l'any passat, quan el punt àlgid va ser el 7 de febrer, amb 117 persones ateses.

El 31 de març va ser l'últim dia del Pla Iglú, però encara hi ha quatre places d'urgència actives

Tot i que el 31 de març va ser l'última nit d'allotjament al Pavelló 3 de Fira de Lleida, fa setmanes que el servei s'ha anat reduint progressivament, segons ha baixat la seva demanda. Tot i això, el consistori ha mantingut quatre places d'urgència, a més dels serveis d'atenció social al Centre Cívic de l'Ereta i les urgències als caps de setmana al carrer Panera.

El Pla Iglú és una iniciativa que La Paeria de Lleida impulsa des del 2002, gestionat a través de l'Àrea d'Inclusió de la Regidoria d'Acció i Innovació Social. El projecte compta amb el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat i el finançament de la UE a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR).

Més informació
Els 'millennials' seran sense-sostre quan es jubilin?
La Jornada d’Emprenedoria de Lleida promociona cooperatives d'estudiants
L'aeroport Lleida-Alguaire es vol convertir en un hub d'energia verda a escala europea
Avui et destaquem
El més llegit