Reby instal·la a Barcelona un sistema d'IA pioner a Europa

La companyia de mobilitat personal elèctrica i compartida analitzarà així l'estacionament dels seus vehicles

El sistema d'IA amonesta l'usuari si aparca malament | Europa Press El sistema d'IA amonesta l'usuari si aparca malament | Europa Press

La companyia de mobilitat personal elèctrica i compartida Reby ha implantat a Barcelona un sistema pioner a Europa d'intel·ligència artificial (IA) per analitzar l'estacionament dels seus vehicles, segons ha informat en un comunicat. Amb la finalitat de lluitar contra l'ocupació incorrecta de l'espai públic i adaptar-se a les tendències de mobilitat, aquesta eina ha estat desenvolupada a la capital catalana per un equip de més de 25 persones.

Més info: Barcelona, capital europea de la innovació en mobilitat

El sistema llança una primera amonestació a l'usuari de manera pràcticament immediata si aparca incorrectament el patinet i aquesta augmenta el seu valor si l'usuari és reincident. Segons sostenen, en el 90% dels casos no és necessària una segona sanció, ja que els usuaris aparquen correctament.

Abans de ser desplegat a Barcelona, el sistema ha estat provat amb èxit a les ciutats de Gijón i Saragossa, amb gran acceptació per part de les autoritats locals ja que, entre d'altres, permet acabar amb el vandalisme. Per Reby, un dels objectius principals és aconseguir que els vehicles, quan no estiguin en ús, romanguin estacionats, lligats degudament i respectant l'espai públic.

Barcelona, capital de la mobilitat sostenible

Per a això, ha desenvolupat un procediment que, mitjançant la dinàmica de l'aprenentatge per repetició pròpia de la IA, i a través de les imatges generades pels vehicles estacionats proporciona un veredicte precís sobre l'estacionament en un 80% dels casos. En el 20% dels processos restants aquest pot generar dubtes i es completa amb una segona revisió manual per decidir si haurà d'haver-hi o no sanció.

Des que Reby va començar a operar, ja va implantar un sistema d'obligatorietat d'estacionament en les U invertides perquè els seus usuaris mantinguin l'espai per als vianants ordenat, diferenciant-se així d'altres empreses del sector.

La cofundadora de Reby, Cristina Castillo, ha assegurat que es tracta del primer sistema d'aquest estil implantat a Europa: "Volem que Barcelona sigui la ciutat que encapçali la mobilitat sostenible i compartida amb un sistema d'ordenació urbà propi d'una smart city".

Més informació
Una visió del futur de la mobilitat urbana
Seguim revolucionant la mobilitat, ara la urbana
Mobilitat sostenible per als empleats de la Diputació de Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit