Terrassa i Euncet projecten la ciutat del 2030

Ajuntament i escola exploren "visions sobre el futur de la ciutat" per impulsar el debat ciutadà al voltant de la renovació urbana

 Els participants en l'acte Agenda Urbana: un horitzó estratègic per a la Terrassa del 2030 |Carmelo Jiménez Els participants en l'acte Agenda Urbana: un horitzó estratègic per a la Terrassa del 2030 |Carmelo Jiménez

L'Ajuntament de Terrassa i l'escola de negocis Euncet han presentat el futur de la ciutat en el context de l'adaptació a l'agenda de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides. En una jornada sota el títol Agenda Urbana: un horitzó estratègic per a la Terrassa del 2030, el consistori ha volgut posar a disposició dels ciutadans "diferents eixos i possibilitats de futur de la ciutat en el context social i econòmic actual" adaptat a la realitat vallesana.

El director de l'escola de negocis Alfred Freixas reivindica que "la Terrassa del futur ha de ser diferent de la resta", una tasca per a la qual considera imprescindible el rol de les universitats. L'acadèmic promet "treballar perquè la ciutat del 2030 tingui les oportunitats de futur que es mereix i que es converteixi en un referent de sostenibilitat".

Ramírez: "Hem de portar la veu de Terrassa a tots els organismes internacionals"

Per la seva banda, la regidora de presidència i relacions europees i internacionals, Niki Ramírez, reclama que la transformació de la ciutat estigui integrada en el seu entorn regional. "Es tracta de pensar globalment per actuar localment", defensa la representant. Un bon encaix de la ciutat a l'ecosistema urbà europeu serviria per "portar la veu de la ciutat a tots els organismes internacionals". A aquesta fi, el consistori redactarà un informe amb les principals propostes de la jornada.

Economia egarenca

L'empresa i l'ecosistema innovador de la ciutat i la comarca tenen molt a dir en la renovació de Terrassa, si s'atén al programa elaborat per l'Ajuntament. La presidenta del Cercle Joves de la patronal Cecot, Ninna Torres, ha exposat amb altres representants empresarials les iniciatives del sistema productiu per a la redefinició de l'activitat econòmica al municipi.

L'acte de presentació | Cedida

L'acte de presentació d'Agenda Urbana: un horitzó estratègic per a la Terrassa del 2030 | Josep Lluís Silva

 

Els beneficis a llarg termini a ciutats metropolitanes com Terrassa necessitaran "nous models de negoci que no necessàriament han de seguir el format lineal". La directora d'economia circular del Centre Tecnològic Leitat, Júlia Garcia, ha subratllat la rellevància de "fer xarxa" en el teixit econòmic local per elaborar "estratègies de proximitat que permeten generar llocs de treball i reduir la petjada de carboni".

Sisternas: "Les ciutats tenen el repte de crear espais i urbanisme per a la qualitat de vida"

A la connectivitat local en un sentit sostenible s'afegeix la necessitat d'impulsar ecosistemes innovadors amb noves propostes de valor. El director del Centre Internacional de Negocis de Catalunya i president del 22@Network, Enric Urreta, ha explicat l'experiència del districte innovador barceloní com a eina per "enriquir la ciutat". El directiu ha posat èmfasi en la participació en aquesta mena de gestions econòmiques locals, de la mà d'uns ciutadans "que trobin inspiració per construir el que volen que sigui Terrassa l'any 2030".

El progrés econòmic ha d'anar acompanyat, en una agenda d'ODS ajustada als horitzons de les Nacions Unides, amb un urbanisme que fomenti el benestar de la ciutadania. La CEO de MediaUrban, Maria Sisternas, ha argumentat que "les ciutats tenen el repte de crear espais i urbanisme per aquesta qualitat de vida". Com a exemple, les superilles barcelonines, que poden aportar valor a ciutats intermèdies com Terrassa. "Tenim un paisatge fantàstic, perquè surts del centre i tens accés a molts paratges naturals".

Més informació
Les Cambres de Comerç de Sabadell i Terrassa aplaudeixen l'acord per ampliar la B-40
Els Bebés Llorones: de Terrassa a revolucionar Netflix
Terrassa-Abrera i les obres de la seu
Avui et destaquem
El més llegit