La bretxa digital de la pandèmia

"M'agradaria que els nostres polítics i mitjans de comunicació parlessin més de la bretxa digital"

Cuando se habla de brecha digital, normalmente se hace hincapié en las desigualdades por déficit de acceso a la tecnología | iStock Cuando se habla de brecha digital, normalmente se hace hincapié en las desigualdades por déficit de acceso a la tecnología | iStock

Durant aquest confinament intermitent al que ens ha obligat la pandèmia del coronavirus s'ha disparat extraordinàriament l'ús de les tecnologies d'informació i comunicació (TIC) i, com diu Anna Navarro Descals a la seva entrevista en VIA Empresa, és un bon moment per invertir en Amazon, Netflix o Zoom.

No obstant això, tot plegat també ha posat un dit en la nafra en les desigualtats i el diferent nivell de facilitat o dificultat de relació de les persones amb la tecnologia, l'anomenada bretxa digital.

Quan es parla de bretxa digital, normalment es posa l'accent en les desigualtats per dèficit d'accés a la tecnologia per causes econòmiques o de dèficit d'infraestructures. Aquesta bretxa digital és molt important i segurament la principal, però no ens oblidem que, sobretot en la societat occidental, la bretxa digital són tres bretxes.

A més de l'accés a ordinador i wifi, la segona bretxa és la generacional; encara que tinguin recursos econòmics, certa franja de la població diguem-ne sènior va a tenir i té dificultats.

"La pandèmia ha posat un dit a la nafra en les desigualtats i el diferent nivell de facilitat o dificultat de relació de les persones amb la tecnologia"

I la població jove i amb recursos tampoc està fora de perill. Encara que els membres de la generació Z siguin hàbils jugant al Fortnite i transmetent-ho en streaming per Twitch o pujant stories a Instagram o Tik Tok, no és evident ni automàtic que siguin capaços d'utilitzar-ho per a finalitats socials, polítiques, culturals o econòmiques al món "real", és a dir, fora de la xarxa.

Com a ciutadà i com a lector, m'agradaria que els nostres polítics i mitjans de comunicació parlessin més de la bretxa digital i, quan ho fessin, parlessin també de la segona i tercera.

El Racó del Lector és una secció per compartir experiències, donar el teu feedback o fer alguna recomanació de tot allò que t'agradaria llegir o escriure. Escriu-nos a lectors@viaempresa.cat

Més informació
Coronavirus 'made in' Hollywood
Noves oportunitats per reinventar el nostre futur
Avui et destaquem
El més llegit