
L’Antic Molí (Tarragona) és des de fa molts anys un dels forts referents culinaris dels Terres de l'Ebre. Gràcies a restaurants així, acostar-se fins a Ulldecona - per a molts una veritable excursió-, es converteix en una experiència gastronòmica i “de territori”. Des de fa algun temps el seu xef, Vicent Guimerà, ha fet un salt cap al menú degustació “de diari”, més assequible (29 euros) però igual de saborós, sumant un nou espai annex que està fent parlar a la comarca catalana del Montsià: Espai Amunt.
Si mirem un mapa, la línia transfronterera entre Catalunya i València passa per sobre del menjador que ocupa l’Antic Molí (un antic molí fariner), el nou Espai Amunt i els salons per a esdeveniments. Una simbologia de com el xef Vicent Guimerà ha sabut unir gastronòmicament aquesta part del territori. Amb el seu llorejat restaurant l’Antic Molí ha fet descobrir a molts el potencial del Delta i els productes de l'horta a un costat i a l'altre del territori. El seu defensa de la filosofia Slow Food, una cuina de proximitat que aposta pels productes ecològics estretament compromesa amb el territori i els productors, li ha valgut sengles estrelles Michelin i estrella Verda de la guia vermella francesa per l’Antic Molí i la distinció Bib Gourmand i estrella Verda per a aquest nou espai.
Parlem de productes com la galera (Squilla pregadeu), un crustaci a qui va dedicar fa uns anys un llibre sota el segell editorial Planeta Gastro i que ha estat protagonista d'alguns dels seus menús degustació. Però també el romesco, l'anguila o les “guixas”. També parlem d'una manera d'entendre la cuina que no se separa, sinó que inclou l'horta, els seus productes, els seus productors i un control de residus molt exhaustiu que ha estat exemple per a molts altres restaurants. L'exigència de cuidar hort propi i un impacte ambiental positiu es materialitza des de fa 5 anys en el Proyecto Mans: uns 7000 metres quadrats de terra conreada de manera regenerativa cuidant al màxim la biodiversitat.
Una experiència completa i la divulgació “del territori”
Com el seu nom indica, el nou Espai Amunt es troba en el pis de dalt. Un espai en la part alta de l’Antic Molí que –segons ens expliquen- havia tingut diversos usos. Ara, recondicionat amb una sala menjador diàfana amb molta llum i estovalles blanques impol·lutes, acull un únic menú que pretén explicar la temporada (mirant entorn de 80 km de llunyania des del restaurant) des del primer instant. Començant per uns aperitius triats pel xef. Continuen entrants per a compartir en el mitjà de la taula com la fresca amanida de tomàquets de l'horta (tomàquets cirerol, cor de bous i tomàquet verd) amb anxoves i vinagreta de cogombre. “Sempre podem trobar diferents varietats d'aquesta fruita -detallen des del restaurant- entenent que l'horta dona per al que dona i cada dia és diferent”. Existeix una planificació del que es conrea, perquè l'horta pugui nodrir el plat. Un altre dels entrants és el rotllet de bacallà amb porro, carabasseta, passes i ametlles i un excel·lent saltat d'albergínia, ou de corral i pernil d'engreix.

Són plats senzills (la creativitat es deixa per a l'experiència gastronòmica) però molt ben executats; amb fons i salses que deixen entreveure l'amor per la cuina d'aquest cuiner que va aprendre en el restaurant familiar abans de nodrir-se del coneixement d'alguns dels millors xefs del país com Berasategui o els germans Roca a l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Cambrils. Un exemple és un dels plats més festius de menú que Guimerà sempre borda: l'arròs. En aquest cas de calamar, algues i kimchi. El producte es respecta al màxim, cedint-li tot el protagonisme perquè brilli ell i no la tècnica utilitzada.
Com a principals, està l'opció de triar entre el Braç de pollastre farcit amb fruita seca, pastanaga i cítrics o el turbot amb patata, pebrot verd i alls. Les postres que coronen l'experiència estan igualment alineats amb els sabors estiuencs: una divertida xocolata blanca, tomàquet i remolatxa i el sorbet de meló de tot l'any.
Una experiència per uns rodons 29 euros que donen molt de si i ens fan plantejar-nos si és possible que més cases gastronòmiques obrin els seus menjadors amb racons com aquest, que ens facin gaudir diàriament amb un preu molt més contingut. Esperem que sí.
Espai Amunt
Adreça: Carretera Ulldecona, KM 10, 43559 Ulldecona, Tarragona
Telèfon: 604 974 744
Preu: 29 euros (inclosa aigua mineral) / 35 euros (Incloses 2 copis de vi i aigua mineral)