Enoturisme per conèixer Catalunya i els seus vins: 8 experiències a cellers

Visites a peu de vinya, passeig a cavall, pícnic amb productes artesans i tast de vins durant el procés d’elaboració

Imatge promocional d'un vi en un àpat | Cedida Imatge promocional d'un vi en un àpat | Cedida

L’enoturisme està més de moda que mai i una de les zones més demandades avui en dia és Catalunya. Visitar cellers de Lleida, Tarragona, Girona o Barcelona és sinònim d’observar agricultures autèntiques i de tastar grans vins. El vi és un dels productes més valorats al nostre país. Ens encanta i mai falta a la taula per acompanyar una bona carn o un bon peix. Però, alguna vegada has anat a un tast de vins entre vinyes o al mateix celler? Et trobaràs visites a peu de vinya, passeig a cavall, pícnic amb productes artesans, tast dels vins durant el procés d’elaboració en ecològic i biodinàmic o tast comentat sota les estrelles. Tant si has fet enoturisme habitualment com si és la primera vegada que t’ho planteges, segur que el pla t’encantarà. Hi ha tants cellers com plans sorprenents per gaudir amb els teus, amb preus per a totes les butxaques. Una activitat molt demanda i popular que ha vingut per quedar-se. Es poden gaudir de molts racons de Catalunya. Fem un petit recull d’algunes propostes engrescadores.

Josep Foraster, trepatejant a Montblanc

A la comarca de la Conca de Barberà, marc incomparable per la seva bellesa natural i arquitectònica i representant de la Ruta del Cister, trobem la vila de Montblanc, on s'ubica Josep Foraster. Adscrit a la Denominació d'Origen de la Conca de Barberà, aquest petit celler familiar elabora vins des del 1998, on té un pes la varietat autòctona de la zona: el Trepat.

Treballen vins de collita pròpia (la finca Mas Foraster està situada al voltant del mateix celler) amb viticultura ecològica des del 2011 i una producció molt limitada. La fermentació del raïm es dona de forma espontània i amb sulfits mínims, buscant respectar al màxim l’essència final del producte. D'aquesta forma es protegeix la tipicitat del seu terroir. La bodega ofereix diferents visites guiades a la seva vinya, al celler, al museu d’objectes antics i tast de 4 vins del seu catàleg. L’experiència s’inicia amb un passeig per les vinyes situades al costat del celler, visita al celler per conèixer el procés d’elaboració dels vins, al museu d’eines antigues utilitzades al camp i una exposició d'obres itinerants d'art. L'activitat finalitza amb un tast de vins (10 euros).

Josep Foraster Montblanc (1)
Interior del celler Josep Foraster de Montblanc | Cedida

Després de la verema, passat setembre, també organitzen un esmorzar-maridatge (amb productes de proximitat de la Conca de Barberà), visita al celler i un recorregut per la sala Trepat amb vista a la vinya i al celler. L'esmorzar amb productes de la Conca de Barberà està format pels següents aliments: pa amb tomàquet regat amb el seu oli d'oliva verge extra, botifarra blanca i negra, llonganissa seca, formatge, olives, ametlles, avellanes i un maridatge amb els vins Josep Foraster (20 euros).

El 5 d'agost, amb l’associació Bocafoscant, celebren l’espectacle Vi, glosa i estrelles al Mas Foraster (Montblanc). Un espectacle lúdic i divulgatiu per descobrir les connexions entre el món del vi i els astres. Tot  través de la cançó amb text improvisat, la divulgació astronòmica, la poesia, els contes, les cançons i els vins (10 euros). 

Tines, gastronomia i cavalls entre vinyes

El pla de Bages havia estat la comarca amb més vinya de tot Catalunya a finals del segle XIX. Per tant, s’hi amaga un patrimoni vitivinícola únic amb milers de barraques de pedra seca i tines al mig del bosc on abans hi havia hagut hectàrees i més hectàrees de ceps. Un llegat històric amb autèntics tresors a peu de vinya que s’han convertit en l’emblema enoturístic de la zona, sobretot al municipi del Pont de Vilomara i Rocafort. A les Tines de la Vall del Flequer descobrireu aquest valuós patrimoni rural. Les tines, situades al llarg de la riba del torrent del Flequer estan disposades en petits grups on els agricultors de la zona abocaven el raïm per premsar-lo i dipositar-lo posteriorment en tines situades a un nivell inferior per a la seva fermentació. Hi ha vàries opcions, entre elles, una gran caminada circular d’uns 14 quilòmetres per la serra de Puig Gil a la recerca de les tines menys accessibles del Parc Natural, passant pel tresor de la Balma Roja, el conjunt de tines més peculiar de la comarca (7 euros). Un itinerari guiat per descobrir les tines i cups amagats al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac amb tast de vins i dinar a l'Hostal de Mura, o a les Olles del Caus, també a Mura, dues grans opcions per descobrir la bona gastronomia de les valls del Montcau (47 euros) o un itinerari a cavall fins Sant Benet de Bages, creuant el terme de Talamanca, amb dinar a fonda i tast de vins (95 euros).

Abadal: visita Vi & Formatge

Vinculats al món del vi des de fa més de vuit segles, el celler familiar Abadal s'ubica en un entorn únic: vinyes en terrasses envoltades de bosc, varietats tradicionals úniques -Picapoll i Mandó- i sòls d'argila amb forta presència de pedra. Entre les experiències d'enoturisme que ofereix el celler aquest estiu destaca la Visita Gourmet, una activitat per tastar els millors vins del celler, d'olis i mel, maridat amb aperitius casolans. També es pot finalitzar l'experiència amb un àpat de plats tradicionals elaborats amb productes de proximitat. La visita Vi & Formatge inclou un recorregut per la Masia Roqueta – originària del segle XII – amb el seu antic celler al soterrani de la casa (conservat en estat original). Continua amb la visita a peu de vinya per conèixer el paisatge, el clima i el cicle vegetatiu de la vinya i les varietats locals. 

No es pot deixar passar l'oportunitat de visitar l'actual celler amb un maridatge de 4 vins i 4 formatges (32 euros adults i 15 els nens i nenes). També un dels espais per gaudir plenament de l'entorn i dels vins és el Wine Bar, amb unes vistes immillorables del paisatge. Ideal per prendre una copa amb l'acompanyament d'unes tapes. 

Tastant vins ecològics al Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central

Situat al peu del turó que li dona nom, amb unes magnífiques vistes de les vinyes o el pla de Bages i Montserrat al fons, el celler Collbaix Celler el Molí és una referència per la seva producció ecològica i biodinàmica i el primer celler ecològic de la DO Pla de Bages. Molt abans que els mots ecològic, sostenible o respectuós s’erigissin en conceptes de valor afegit en l’argot vitivinícola, els propietaris de Celler el Molí ja treballaven sota els paràmetres propis de l’agricultura orgànica. Les seves sis hectàrees de vinya estan cultivades amb aquesta tècnica, així com la resta de conreus que realitzen, l’olivera i els noguers. Comprendre, entendre i estimar la terra és el que intenta Josep Maria Claret al capdavant d’aquest projecte i així és com ho transmet en les seves visites al celler amb degustació de vins i productes artesans.

La visita s’inicia a l’era de les oliveres, on expliquen la seva forma particular de treballar la terra, de forma ecològica i biodinàmica, amb un recorregut enmig de les vinyes. Tot seguit es visita el celler, la sala de tines per tastar tres vins joves que es troben en fase primària d’elaboració (uns vins que tenen la particularitat de ser vinificats en una àmfora de pedra) i la sala de criança on es tasten els mateixos vins. Això sí, en un estat d’entre 7 i 8 mesos més avançats i en ple procés d’envelliment en barriques. Aquí es compara la puresa de dues varietats locals com són la Mandó i la Sumoll, criades en àmfores de terrissa, amb dues varietats foranes: el Merlot i el Cabernet. I després d’aquest viatge per la vida d’un vi Collbaix, que millor que tastar-los embotellats? Els tastos dels seus vins van acompanyats de productes gastronòmics de proximitat. Descobrireu la història que hi ha dins de cada ampolla. (32 euros). 

Enoturisme a Lleida: vins i cultura

Mas Blanch i Jové és un celler particularíssim, creat l'any 2006 a la Pobla de Cérvoles. Els seus propietaris comparteixen dues sensibilitats que conflueixen en el projecte: una passió pel vi i la terra de les Garrigues, heretada pels avis, i una gran admiració cap a l'art. Coneguda com el celler dels artistes, l’edifici va ser dissenyat pel pintor català Josep Guinovart i acull obres d'art a l'aire lliure entre vinyes.

Mas Blanch i Jové ofereix, cada dissabte i diumenge, visites per grups per conèixer com la pintura, la poesia, el teatre i la música mariden amb el vi. Per exemple amb un passeig lliure per la Vinya dels Artistes, on escultures i instal·lacions artístiques conviuen entre vinyes i oliveres. Una visita guiada pel celler on es podran veure escultures suspeses amb danses de llums i ombres i on expliquen l’elaboració del vi embolcallat pel Entre el Cel i la Terra de Gregorio Iglesias. Un tast de tres vins i oli d’oliva extra verge de Molí del Set davant del In Vino Veritas, la darrera gran obra de Josep Guinovart, que penja d'una de les parets de la sala de tasts (10,50 euros i nens gratis). També ofereixen l’experiència d’un pícnic enmig del camp amb un cistellet amb tot el que fa falta per gaudir d’un esmorzar memorable: estovalles, embotits de muntanya fets pel cosí de la família, formatges artesans, pa de pagès, tomàquets de l’hort (si és temporada), l’oli verge extra de les seves oliveres de secà, un grapat de les seves ametlles torrades o garapinyades (o algun altre producte casolà de temporada) i un parell de copes perquè degusteu un dels seus vins (31 euros adults, 16 euros de 12 a 17 anys i 11 euros de 5 a 11 anys). Igualment podeu gaudir de l’esmorzar al celler amb tast de vins: embotits de muntanya, formatges artesans, pa de pagès, tomàquets de l’hort i un tast de 4 dels vins del celler (27 adults, 14 euros de 12 a 17 anys i 10 euros de 5 a 11 anys). Totes les activitats són amb reserva prèvia. 

Pluja d’estels amb gastronomia, música i vi

El pròxim divendres 11 d’agost, Jean Leon ofereix una vetllada màgica coincidint amb els Perseids, la pluja d’estels coneguda popularment com les llàgrimes de Sant Llorenç, en un entorn inigualable entre les vinyes del Penedès. Una singular experiència que se celebra al celler des de fa més de cinc anys i que combina l’observació d’estels, música, vi i gastronomia.

La vetllada comença amb una copa de benvinguda del vi Jean Leon Nativa, elaborat amb xarel·lo 100%, seguida d’una classe magistral de l’astrònom Joan Anton Català, de l’Observatori Fabra de Collserola. Els assistents podran observar amb telescopi la pluja d’estels i les constel·lacions i gaudir d’un sopar a la fresca sota el cel estrellat, elaborat pel Jardí Restaurant El Celleret i acompanyat amb vins del celler: Jean Leon 3055 Chardonnay, Jean Leon 3055 Rosé en format màgnum i Jean Leon Vinya Palau Merlot, certificat com a Vi de Finca Qualificada. El DJ Toni Vilella serà l’encarregat d’amenitzar aquesta entranyable vetllada entre vinyes (65 euros). 

Tres itineraris a Juvé & Camps

Tres itineraris per a diferents tipus de visitants i una opció a mesura que cada client dissenya segons els seus interessos, temps i pressupost és el que ofereix el celler Juvé & Camps per aquest estiu.

La Ruta Gran Reserva està pensada per als winelovers que vulguin endinsar-se en les profunditats de l'elaboració i conèixer com és el procés de criança en rima i desgorjament de les ampolles d'escumós, mostrant el valor que el temps i el silenci tenen per aconseguir l'excel·lència. Inclou un recorregut guiat per les caves, el desgorjament artesanal d'una ampolla d'escumós en directe i el tast entre les rimes d'un Cava Gran Reserva de la casa per finalitzar l'activitat amb una degustació de tres caves de llarga criança, marca de la casa Juvé & Camps, harmonitzats amb un aperitiu de productes locals. (30 euros).

La Ruta Premium és una visita privada pensada per a grups de dos a sis persones que inclou un recorregut per les caves centenàries i l'apassionant història del celler, el valor que per la casa té el temps i l'artesania com a forma de treball. L'exclusiu espai La Capella, on descansen els millors escumosos de Juvé & Camps, s'obrirà perquè els visitants puguin descobrir-lo, degustant alguna de les joies que custòdia. Aquesta visita inclou també el tast de vins en rima, el degollament i tast en directe d'un cava Gran Reserva, així com un maridatge de caves d'alta gamma i productes de gurmet (120 euros).

Els amants de la naturalesa i les activitats a l'aire lliure tenen també l'oportunitat de descobrir Juvé & Camps a través de la seva vinya amb la Ruta Terroir, un passeig cultural per les vinyes de la finca d’Espiells per conèixer el valor del territori, la viticultura ecològica i les seves particularitats. El passeig inclou un pícnic a la vinya abans d'endinsar-se en l'univers de la criança recorrent les caves centenàries de Sant Sadurní, contemplant, també, el degollament i provant caves prèmium de la casa. (95 euros).

Els visitants poden dissenyar una experiència única, a mida, amb rutes amb bicicletes elèctriques per la vinya, pícnic entre vinyes, tast lúdic, curs d'iniciació al tast, ioga a la vinya, castellers o escape rooms

Mas Roig
Imatge del celler Masroig | Cedida

Masroig, enoturisme amb nens

El Celler Masroig ha pensat una activitat enoturística per aquest estiu poc usual. Enigmasroig està pensada perquè les famílies puguin gaudir d’una visita més amena. Per això proposen un recorregut pel celler en el qual els nens podran aprendre sobre la seva història i veure com es produeix el vi mentre desxifren una sèrie d’enigmes i pistes que els portaran a un premi al final de la visita. Des dels trulls centenaris fins a la nova nau de botes, les famílies podran descobrir el celler i el món del vi de forma interactiva i divertida. Una forma d’obrir-se a un públic més ampli i divers i que tothom qui vulgui visitar el celler pugui fer-ho. Al final de la visita, es fa un tast de vins i els nens podran tastar most i oli d’oliva verge extra. (10 euros adults i 5 euros cada nen). 

Més informació
Restaurant Solc, una terrassa envidrada a l'hotel Majestic
Terraza Martínez: 10 anys de la millor terrassa en la faldilla de Montjuïc
Llibres gastronòmics per a la maleta d'estiu
Avui et destaquem
El més llegit